labda_penz1Pászkány végre megszólalt a CFR ügyében, de okosabbak nem lettünk tőle, úgy tűnik, továbbra is „kinn is vagyok, benn is vagyok”-ot játszik. Igazán érdekes persze az lenne, ha az Energobit részéről mondana valaki valamit a tárgyalásokról, de ebben ne is reménykedjünk. Hivatalos és megbízható infók hiányában pedig mindenki elméleteket gyárt, éppen csak a nemzethalál víziója nem bukkant még fel. Úgyhogy most mi is elmondjuk a saját logikánk alapján kikövetkeztetett verziónkat.

Első lépésben szögezzük le, hogy a kialakult helyzetért Pászkány a felelős. A CFR pénzügyi politikájáról korábban is írtam már ITT, ITT és ITT, most csak a lényeget foglalom össze:

1. Pászkány 2002 és 2008 között fektetett pénzt a csapatba, utána már a klub nyereséget termelt. Ez a fordulópont egybeesik a gazdasági válság kirobbanaásával, amely tönkrevágta Pászkány fő bevételi forrásának számító kolozsvári/erdélyi/romániai ingatlanpiacot.

2. Hiába lett 2008 után komoly profitja a klubnak az UEFA-tól, a romániai televíziós jogdíjakból és játékoseladásokból származó bevételekből, a költségvetés nem nőtt, sőt, tavaly óta radikálisan csökkent. Nem kell közgazdásznak vagy matekzseninek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: a tulajdonosok pénzt vettek ki a klubból. FRISSÍTÉS: ezt Gadola most először ki is mondta a Pro Sportnak adott interjúban. 

Csak a 2012/2013-as szezon minimum 35 millió eurót hozott a CFR-nek (22,5 millió az UEFA-tól, 9,7 millió Renan, Bastos és Sougou vételáraként, mintegy 2 millió a LPF-től, plusz a jegybevétel és egyebeket, amelyről nincs nyilvános adat). Ehhez képest a korábbi 12-14 millió eurós költségvetés 6-7 milliósra csökkent a következő szezonban.

plakat1Most pedig ott tartunk, hogy a klubnak nincs igazi gazdája. Aki van, az nem vállalja, de közben szabadulni próbál tőle. Viszont olyan árat kér, amit aligha fog valaki megadni. Az interjúban elhangzott számok (27 millió a klub értéke + 28 a stadioné) nem véletlenek: Pászkány nyilvánosan megüzeni, mennyit akar még kaszálni ezen az üzletén. Mert mondhat akármit, a foci neki mindig is üzlet volt, és a számok alapján nem is rossz. Kiszállni pedig csak akkor fog, ha megéri neki.

Elég érdekes forgatókönyv lenne amúgy, ha eladná a csapatot, de a stadiont nem, hiszen akkor az új tulajdonos neki fog bért fizetni. Kiadás nincs, bevétel továbbra is lesz….

És hogy mi lesz a csapattal? Nem látunk a jövőbe, de az az érzésünk, hogy a klubvezetés kivárásra játszik. A rövid távú cél túlélni az őszi idényt, mert nem mindegy, hogy a játékosok jogi úton bontják fel a szerződésüket és ingyen állnak tovább, vagy a téli átigazolási szezonban sikerül pénzért túladni az értékesebbjén. A csapat elég jól áll a bajnokságban ahhoz, hogy tavasszal egy még tovább butított kerettel se legyenek kiesési gondjai.

Ráadásul a szövetség a legjobbkor hirdette ki, hogy a következő szezontól a licencfeltételek teljesítésének elmaradása nem kizárást, hanem csak pontlevonást ér – azaz akár másfél év haladékot is nyerhet a klub. Azalatt pedig sok minden megváltozhat.

Ez azonban csak egy okoskodás a sok közül, ami aztán vagy beigazolódik, vagy nem. De legalább a sajátunk.