Továbbra is erős kétségeim vannak, hogy lehetséges-e hangulatosabb péntek délutáni programot választani egy harmadosztályú bajnoki mérkőzésnél, Tisztelt Asztaltársak. Most sem hagyhattuk ki a kínálkozó alkalmat, bmikyvel a lehető legrövidebb utat választva másztunk fel a Fellegvárra.

Az ütött-kopott CMC-stadion most sem okozott csalódást, bár ezúttal fele annyian sem látogattak ki a KVSC II mérkőzésére mint a vidombákiak ellen, de ahogy az ide illő közhellyel mondani szokták: nem a mennyiség, hanem a minőség számít. A lelátón felfedeztük, sőt kis híján ráléptünk egy tekintélyt parancsoló, korpulens klubvezetőre. A közhelyekről jut eszembe: a múltkori öregúr is elfoglalta megszokott helyét a lelátón, ezúttal is egy svájci óramű pontosságával engedte szabadjára az alkalomhoz leginkább passzoló közhelyeket. Minden a helyén volt. Éreztem: otthon vagyok. 

Egyedül egy teát felszolgáló mozgóárust hiányoltam, mert csak az hiányzott egy tökéletes futball teadélutánhoz. Ezúttal kevésbé figyeltem az öregúr közhelyeire, ugyanis bmikyvel végigdumáltuk a mérkőzést. Az ellenfél ezúttal a Szeben megyei Felek csapata volt, a 12 ezer fős kisváros lakosságából 181 magyar a 2011-es népszámlálási adatok szerint.

Már a melegítésnél feltűnt, hogy egy vérbeli amatőr csapattal van dolgunk, bmiky azonnal kiszúrta, hogy a meccsszerelésükben végezték a bemelegítést is, a félidőben pedig nem vonultak az öltözőbe, hanem a pálya egyik árnyékosabb részén leülve hallgatták edzőjük intelmeit. Ami azt illeti, az első félidőben becsülettel helyt álltak, két nagy helyzetük is adódott, amelyeket ugyan kihagytak, de az egyiket Rusnak bizony bravúrral kellett védenie. A kapusukon viszont meglátszott, hogy egy igazi súlyos egyéniség, vélhetően azért ő véd, mert a kapu jelentős részét kitakarja, hajviselete pedig egy hamisítatlan szamurájra emlékeztetett. Pontosabban egy olyan szomorú szamurájra, aki elhanyagolta a kondiedzéseket és felszaladt rá pár kiló. Ettől függetlenül nem szeretnénk vele egy sötét sikátorban késő este találkozni.

Szegénynek esélye sem volt oda érni a rövid sarokra, amikor a 16. percben egy tetszetős KVSC II támadás végén Antonio Giurgean (fotó) ballal átvette a labdát a 16-oson belül, majd jobbal laposan kilőtte a jobb sarkot. A jobblábas balszélső, vagy ha úgy tetszik tükörszélső végül a meccs embere lett két góllal és egy gólpasszal. Már elnézést a spoilelért, de végülis maga a mérkőzés sem volt rendkívül izgalmas, a KVSC fiataljai simán nyertek 4-0-ra. Ehhez persze kellett az is, hogy az ellenfél teljesen elfáradjon. No meg, hogy az első félidőben egyébként egész jól muzsikáló Yasin Hamed helyére (vélhetően a cserepadot koptatja majd Chiajnán) beállt személyes kedvencem, a poétikusan ifjú, 17 éves Claudiu Petrilă, akiben lelki szemeimmel én máris felfedezni véltem a következő Deacot. Szőke, szélső, gyors mint a veszett fene, jól lát a pályán, remek a rúgótechnikája, sokat fut, labdát is szerez ha kell, egyszóval a hasonlóság döbbenetes. Néha még lassan hoz döntést, de azt meg simán megtanulhatja. Helyezkedéséről pedig bátran kijelenthetjük, hogy feltehetően simán átmenne egy Inzaghi Leshatár tanfolyam záróvizsgáján.

Ezen a mérkőzésen ők ketten lógtak ki – nem kicsit, nagyon – felfelé a mezőnyből. Nem telt el öt perc azóta, hogy beállt Petrilă és elfoglalta az Inzaghi-pozíciót a jobb szélen, amikor a túl oldalon Giurgeannak feltűnt szőkesége és szépen bepasszolta a védők mögé a labdát. A következő Deac pedig simán lefutotta kissé már fáradó védőit és magabiztosan értékesítette a ziccert. Rémlik, mintha emlegettétek volna a rúgótechnika fontosságát, Tisztelt Asztaltársak, nos ennek a srácnak az is van, lazán bal külsővel rúgta el a kapus mellett a labdát, tankönyvi megoldás volt.

A mérkőzésen, bár nem volt durva, sajnos egy-egy kényszerű cserét is végre kellett hajtson a két csapat. Ilyen kényszerű csereként állt be Claudiu Petruș, aki azonban a meccs gólját lőtte a 71. percen. Ismét Petrilă szaladt el a jobb szélen, be a tizenhatosba, majdnem el az alapvonalig, ahol – okosan – nem középre adta a labdát a védőkkel a nyakukban érkező embereknek, hanem elegánsan hátragurított a kaputól jó 20 méterre magányosan árválkodó Petrușhoz, akinek így volt ideje átvenni a labdát, majd jobb belsővel fél magasan a hosszú sarokba tekerni.

Hogy a többiekről is essen pár szó: a két középső védő közül ezúttal Kereki nyújtott megbízhatóbb teljesítményt. Paul Potra azonban már követett el néhány hibát, igaz tért ölelő átadásainak, keresztlabdáinak szeme volt, szóval nem csak szunnyadt benne a tehetség. Lehet azért is, mert a kapus Adrian Rus többször kiáltott ébresztőt az első félidőben. A középpályán ezúttal extra teljesítménnyel senki nem rukkolt elő. Rabbi Figueira ezen a meccsen centert játszott, de nagyon nem ment neki a játék, a labdák rendre elpattantak tőle, többször körülményes, vagy egyszerűen csak rossz megoldást választott. Ellenben azt mindenképpen a javára kell írni, hogy keményen dolgozott, minden labdának utána ment, nem restellt a labdaszerzésben segíteni a középpályásoknak. Erre mondjuk szükség is volt, mert a srácok ezúttal egy klasszikus 4-4-2-es felállásban játszottak, jól jön ilyenkor a belső középpályásoknak a segítség.

Ha már említettük a futballközhelyeket, akkor kénytelenek vagyunk leírni azt is, hogy bizony a kitartó munkának meglesz a gyümölcse. A mi csöpp négerünk (magasabb mindenkinél) a hosszabbításban megszerezte a labdát, futott vele egy kicsit, majd tökéletes ütempasszal indította a jobb szélen Petrilăt, aki elszáguldott vele, majd eszébe jutott, hogy tartozik Giurgeannak egy gólpasszal, akit tökéletes, kihagyhatatlan ziccerbe hozott a 16-oson belül, ezzel kiegyenlítve a számlát.

Nem rajta múlt egyébként, hogy nem harcolt ki egy tizenegyest is, de a nyikhaj – alig 21 éves – Râmnicu Vălceaból delegált bíró, Mihail Sebastian Lăstun nem vette észre a szabálytalanságot. Biztos elfáradt, amíg olyan messze délről ide ért. Sőt Petrilă szívesen adott volna Rabbinak is gólpasszt, de a hálátlan franciának volt szíve elbénázni a gólt érdemlő kiugratást.

Jól levontam a tanulságot a végén: ha van két jó szélsőd, akkor az is belefér, hogy ha hülye a bíró és a centered béna.

CFR II–FC Felek 4-0

Gólszerzők: Giurgean (16., 90+2.), Petrilă (50.), Cl. Petruş (71.)

CFR II: Ad. Rus – Chiriţă, Kereki (Konare), Potra, Bîican – Hamed (Petrilă), Coţi (Cl. Petruş), Al. Petruş (Şter), Giurgean – Ad. Pop, Figueira.