Még ki sem jöttünk a csődvédelem alól, de már öt játékos is felmerült a lehetséges igazolási listánkon, persze mindegyik csak pletykaszinten. Mivel a bajnoki szezonnak nagyjából mindenütt vége van, már csak a Serie A-nak van hátra egy ,,a mi mindenheti bundánkat add meg nekünk most is” jellegű fordulója, nekifogunk pletykálni, elvégre az uborkaszezont nem lehet elég korán elkezdeni.

A továbbiakban egy szubjektív sorrendet olvashattok, Tisztelt Asztaltársak, a szerintem legrosszabb igazolástól a legjobbig.

5. Cicero Casimiro Sanchez Semedo (Paços de Ferreira, 31 éves, portugál/bissau-guineai, csatár)

Dacára annak, hogy mindegyik neve köthető egy híres játékoshoz, nem örülnék, ha ő jönne tankcsatár posztra. A Braga neveltje ugyan, de már 31 éves és régen túl van a csúcson. A Dinamo Moszkva 3.5 millió eurót fizetett érte 2005 januárjában, de ezután teljes lejtmenet következett számára. Négy év alatt mindössze 39 meccset kapott a Premjer Ligában, azokon is átlagban egy félidőt játszva (1839 perc), ezalatt 4 gólt és 2 gólpasszt jegyzett. 2009 augusztusa óta sehol nem töltött egy szezonnál többet – hiába volt a Pacos Ferreira játékosa, minden évben kölcsönadták.

A fizikai képességei nagyon rendben vannak, nehéz fellökni, magas, jól ugrik, nem is lassú. Mivel tankcsatár, nem különösebben technikás, a befejezései rendben vannak, alapesetben üdvözölném a Főlegvárban. Van viszont egy nagy gond: Cicero mentálisan borzasztó gyenge. Tipikus hangulatember, gyakorlatilag erre ment rá a karrierje. Volt portugál ifiválogatott (4 meccse volt U21-ben), de végül Bissau-Guinea felnőttválogatottjában kapott szerepet, 14 meccsen lőtt hat gólt, ennek fele egy Gambia ellen barátságos meccsen elért mesterhármas. Ha jövőre tényleg a bajnoki címet célozzuk meg, akkor maximum padot melegíteni jöhet.

Bmiky megjegyzése: gólt sem lőtt ebben a szezonban, a kora miatt fejlődésképtelennek is tűnik, nem megoldás.

4. Mihai Dobre (AFC Bournemouth, 19 éves, román, középpályás)

Dobrét úgy harangozta be a román sajtó: ,,puştiul care face senzaţe în Anglia”. A valóság az, hogy akik ,,szenzációt csinálnak” a szigeten, azok kezdenek a felnőtteknél, Dobrét viszont az utánpótlásba szerződtették (a Viitorul Mihai Georgescu kolozsvári focisulitól), és olyan távol volt a felnőtt kezdőtől, hogy Piszkos Fred összes távcsövével sem látni.

Ami viszont tény, hogy az ifiknél felfele lóg ki a csapatból, 18 éves létére az U21-esek között tartják számon, ráadásul a Bournemouth utánpótlása nem kutyaütő, nyertek 1-1 minikupát is. Szóval nagyon szép jövő előtt állhat, csak nem a következő szezonban és szerintem nem nálunk. A srác fizikálisan nem elég egy olyan hentesligához, mint a Liga 1. Ahol Ionuţ Popák mászkálnak szabadon, ott nemigen van helye a madárcsontú jobboldali középpályásoknak. Van két U-válogatottban lejátszott meccse is, de szerintem egyszerűen kevés ő ide egyelőre, az Árpi-faktort viszont nem szabad lebecsülni.

Bmiky megjegyzése: oké, hogy kell 3-4 jóképességű ifi az U21-es szabály miatt, de mivel max kölcsönbe jönne 1 évre, átmeneti megoldás lenne.

3. Olimpiu Moruţan (FC Botoşani, 18 éves, román, középpályás)

Nem sokkal érthetőbb igazolás lenne, mint a Dobréé. Kétségkívül tehetséges kölyök, fiatal kora dacára jól szállt be a Liga 1-be is, de az első posztja belső középpályás, ahol darabra megvagyunk, a második pedig jobbszellő, ahol kizárt, hogy hosszútávon ki tudná szorítani Antalt. Egy ilyen fiatal srácnak a játéklehetőség a legfontosabb, nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet lenne neki olyan csapathoz szerződni, ahol komoly konkurenciája van. A Botosani láthatóan bízik a fiatalokban (Fülöp Lóránd a másik példa), nekünk meg nincs szükségünk középpályásra vagy jobbszélsőre, de ahogy Dobrénél, úgy itt is becsúszhat a ,,majd pénzt csinálunk belőle” mentalitás.

Bmiky megjegyzése: a Botoşani komoly pénzt akar látni érte, ami még akkor se lesz, ha kijön a csődvédelem alól a klub.

2. Urko Vera Mateos (CD Mirandés, 30 éves, spanyol, csatár)

A baszk csatár elég kanyargós pályafutáson van túl. 10 és 12 éves kora között a Bilbao akadémiáján nevelkedett, de nem felelt meg, így lelépett. Félamatőr és amatőr csapatokban vitézkedett, mígnem felfigyelt rá egykori nevelőegyesülete és leigazolta a harmadosztályú Lemonából. Vera ismét nem tudta megváltani a világot a Bilbaónál, de ezúttal csak a másodosztályig csúszott le, ahol 168 meccsen 45 gólt lőtt. 9700 percet játszott a spanyol labdarúgásban (ideértve a bilbaói 95 percét a Primerában és a Király Kupában letolt 960-at), úgyhogy tapasztalt labdarúgó és játékban is van. Én akkor figyeltem fel rá, amikor a Mirandésben lőtt egy dugót a Sátán FC-nek (aka Barcelona).

Tipikus segundás baszk csatár, amolyan fapados Aduriz, semmiben nem rossz, semmiben nem kiemelkedő, fizikálisan nem erős, de nem is gyenge, egyedüli hangsúlyosan jó képessége a fejelése. A román átlagnál technikásabb, a spanyol 2-ben mondjuk középmezőny, ha motiválni tudja Laci, akkor kis túlzással megvan a Liga 1 jövő évi gólkirálya. Persze ehhez ki is kell szolgálni.

Bmiky megjegyzése: egy rutinosabb Cristiannak tűnik, jöhet.

1. Saša Balić (FK Szarajevó, 27 éves, montenegrói, védő)

Elöljáróban el szeretném mondani, hogy Balić a Rispekts Sport Agency kliense és az ő promóvideójukat néztem meg a poszthoz, szóval lehet hogy ,,kicsit” jobb képet kaptam, mint a amilyent reálisan kellett volna, de ez alapján MUSZÁJ lenne leigazolni. A Bokelj és az OFK Belgrád akadémiáján nevelkedett, előbbit nemigen hagyta el komoly játékos, utóbbi viszont patinás nevelőklubnak bizonyult az elmúlt száz évben. Itt lett például U21-es válogatott Alekszandar Kolarov, aki most épp Guardiolát nyögi a Manchester Cityben. Lényeg, ami lényeg: a Liga 1-hez szükséges képzést bőven megkapta.

Nem mondanám, hogy technikás védő, és a passzkészségeivel szemben is vannak fenntartásaim, de gyors játékos, kiváló ütemérzékkel lép ki a falból és szerel, nagyon jól fejel, nagyon jó rugói is vannak. Agilis védő, erre a tulajdonságra pedig nagy szüksége lesz, Lariét pótolni enélkül nem lesz egyszerű. Balhátvédet is tud játszani, és mivel kétlábas játékos, mindkét belsővédő poszton megállja a helyét. A román bajnokságban már van tapasztalata, a ligaelső védelemmel bíró, felsőházi Marosvásárhelynek volt az alapembere a 2015/2016-os szezonban.

Bmiky megjegyzése: az ASA-nál inkább balhátvéd volt, mint belső védő.

Mindent egybevéve, az Old Spice reklámjait parafrazálva: nekünk most bizonyíték kell, nem ígéret. Nincs kétségem afelől, hogy az Európa Ligát könnyen elérhetjük jövőre, de őszintén szólva inkább a Bajnokok Ligájára lenne szükségünk, ehhez pedig mindenképp kell egy erős védelem és egy csatár, aki belövöldözi, amit be kell lövöldözni. Balić első helye nemcsak a képességeinek szól, hanem hogy már bizonyított a Liga1-ben, míg Vera sötét ló ebből a szempontból.