A KVSC minden szezon előtt sok játékost igazol, de hogy kétszámjegyű legyen a kezdő közelébe várható friss szerzemények, nos, az még nálunk is ritka. Figyelembe véve, hogy új edzőnk, Állatmenhely (ez a név nem csak a Petrescura ,,rímel”, hanem az átigazolási politikánkra is) a 4-4-2-es játékrendszert favorizálja, érdemes elgondolkozni azon: vajon kik lesznek a leghasznosabb új emberek?

Az igazolásokat a következőképp kategorizáltam:
A – Le merem tenni a nagyesküt, hogy be fog válni és húzó-, illetve alapember lesz.
B – Nagyon csodálkoznék ha megbukna, de nem biztos, hogy húzóember lesz.
C – Biztos bukás, vehetjük a popcornt.
D – A rendelkezésre álló adatokból nem lehet megállapítani, hogy mennyi és milyen szerepet fog kapni (általában ez volt az E válasz a Zrínyi matekversenyeken 😀 )

D – Veres, Yasin Hamed, Duka, Adrian Rus

Veres egy gyengébb ligából jött vissza, tulajdonképpen nem is új igazolás. Kötve hiszem, hogy annyit fejlődött Gyirmóton, hogy az edzéseken kívül is labdába rúgjon. Csalódás nem lehet, mert nem várunk tőle semmit.

Biztos vagyok benne, hogy Duka egy tehetséges kapus, sem a Hajduk Split, sem az RNK nem nevel kutyaütőket, de egy kapusnál fontos a beilleszkedés, és hogy ,,jobb lábbal” kezdjen. Amíg nem látjuk 1-2 meccsen védeni, botorság lenne jósolgatni.

Yasin Hamed egy nagyon tehetséges játékos, de 17 éves. Ha kap 20 hibamentes percet a Sporting Berbec ellen miután rúgtunk nekik ötöt, és játszik két jó kupameccset alsóbb osztályú ellenfél ellen, már akkor sikeres szezont tudhat magáénak. Tőle sem várhatunk sokat.

Adrian Rus az utolsó, és eddigi legérthetetlenebb igazolás, a megyei bajnokságból, városi riválistól jött 23 éves kapus. Minek ide egy negyedik hálóőr? (bmiky voltam)

C- Manea

Nekem úgy tűnik, hogy Manea az idei Speharunk. Papíron egy tehetséges fiatal játékos, de valójában egy gyengén teljesítő, mentális problémáktól szenvedő futballista. Csak abban tudok reménykedni, hogy annyira azért nem akarják felfuttatni, hogy a csapat lássa kárát. Ha teljesítmény alapján szelektál Állatmenhely, akkor szerintem csak a szendvicsén levő sót fogja megenni, mást nem.

B- Coman, Hoban, Bokila, Paulo Vinícius, Culio, Moutinho, Pelayo, Nistor

Comanra nagyon kváncsi vagyok. 21 lesz két hét múlva, van a lábában 4200 perc és jobb mint a Liga 2 átlaga. A kezdőnek valószínüleg idén nem lesz a közelében sem, hacsak nem sérül le a másik három csatárból kettő, de ha kap 6-800 percet és azalatt rúg 2-3 gólt, vagy eredményesen veszi le a terhet a többiekről a kupában, akkor szerintem be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Hoban egy rutinróka 320 meccsen 26 000 perccel. Vitán felül megvan a tudása ahhoz, hogy összefogjon egy védelmet, amolyan román James Milner, aki öt poszton is bevethető, viszont 34 éves, ami nekem soknak tűnik. A zenitjén biztosan túl van, ha nem tud ,,felpörögni” az utolsó(előtti?) szezonjára, akkor egy fontos posztról fog hiányozni az extra teljesítmény. Lefele nem fog kilógni, másnaposan is jobban focizik, mint bárki az alsóház DM-jei közül, de a bajnoki címhez stabil védelem fog kelleni és komoly teljesítmény.

Bokila egy tapasztalt játékos és jó támadó, viszont a 2013/2014-es szezon eleje óta nem játszott kezdőként. 1500 perc körül játszott a legjobb szezonjában azóta, és a sokáig kiegészítő szerepet kapó játékosok hosszú távon nem képesek kiegyensúlyozott teljesítményre. Ha nem lesz igazam, akkor simán kiszoríthatja Omranit, de egyelőre óvatosan fogalmaznék vele kapcsolatban.

Paulo Vinícius egy nagyon tapasztalt védő, a románnál jobb bajnokságban tette le a névjegyét, játszott mindkét európai kupában, 20 000 perc fölött van az összideje is, szóval baj nem lesz vele. De 33 éves lesz pont egy hónap múlva, ő is túl van a zenitjén, ha az Apollon nem hosszabbított vele, valószínűleg mi sem fogunk. Az egyéves szerződéses játékosok pedig ritkán motiváltak.

Culiót nagyon szeretem a BL-menetelés óta, de ez a KVSC nem az a KVSC. Jövő hónapban ő is 34, visszatért legnagyobb sikerei helysznére, de az újramelegtett káposztának nincs mindig jó íze. Nem vagyok benne biztos, hogy végig kezdő lesz, de lehet, hogy nem is baj.

Nistor nálam kezdene, egy román bajnokság szintjén kiváló CM, és 5 poszton is bevethető. Szerintem 2200 fölötti percet fog kapni, de nem tudom mennyire fog ráérezni a főlegvári 4-4-2-re, ráadásul ha szerveznie kell, akkor elég nehéz lesz összetartania 11 olyan zsugást, akik soha nem játszottak együtt. Nehéz dolog belső középpályásnak lenni egy 4-4-2-ben.

Pelayo és Moutinho a két kakukktojás a B kategóriások közül. Mindketten jóval átlagon felüli képzéssel rendelkeznek, mindketten egy technikás ligából jönnek, de előbbi Hobannal és/vagy Nistorral kell versenyeznie és sem a rutin, sem a Liga 1 ismerete nem szól mellette, a másikuknakpedig egyszeűen nincs helye a 4-4-2-ben, mert szélső. Klasszikus 4-2-3-1-ben, vagy 4-3-3-ban használatos winger nehezen illeszkedik be egy területvédekezős 4-4-2-be. Moutinho ugyan tud játszani bal oldali középpályást, de nem ez az elsődleges posztja és nem hiszem, hogy egy teljesen új ligában, új edzővel, új csapattársakkal és új célokért a legtöbbet tudja kihozni magából a másodlagos posztján.

 A – Balics, Urko Vera, Vlad

A topkategóriát nem hiszem, hogy magyarázni kellene, Urko Veráról és Balicsról már írtam a Tisztelt Asztaltársaknak, amikor pletykaszinten felmerültek májusban. A róluk alkotott véleményem nem változott, Balics a technikátlansága ellenére szerintem egy jó ütemérzékkel bíró, agilis, kőkemény védő és ilyenre szükségünk is lesz, míg Urko Vera már az első szezonjában gólkirály lehet, ha a klub segíti a beilleszkedését, és a társak kiszolgálják a pályán.

Alexandru Vlad az EL-döntős Dnipro padjáról játszott 12 meccset a nagy évükben, majd áldozatul esett az ukrán ,,árpizásnak”. A sztori ismerős, bekaszálták a nagy Európa Liga-pénzt, csődbe vitték a klubot, elengedték ingyen az EL-keretet, mert nem tudták őket fizetni (Zozulja kaliberű játékosok léptek le), a tulaj felmarkolta a nagy pénzt, a csapat pedig tavaly kiesett, úgy hogy 31 meccsen csak 37 gólt kaptak, viszont nem tudtak gólt lőni, ráadásul az ukrán szövetség a pénzügyi problémák miatt levont tőlük 15(!!!) pontot, amivel simán bentmaradtak volna. Szerintem Vlad egy kiváló védő, aki a legjobb korban van és röhej, hogy ingyen meg lehetett szerezni.

ui.: Míg a Sepsi OSK az igazság útjára lépett és nem hosszabbított szerződést Hazugsággal (Minciună 😀 ), a ProSport folytatja a rosszindulatú handabandázást. Azt állítják, hogy Állatmenhely meg akar szabadulni Vladtól és Balicstól, ami szerintem elég nagy ökörség, ekkora öngólt edző ritkán lő az első meccse előtt. Még ha igaz is lenne, ez nem változtat a listámon, továbbra is tartom, hogy ennek a 3 játékosnak kezdőnek kell lennie.