martinez_CFR2Jól mutatja, hogy a nyáron mennyire vabankra igazolt szinte bármilyen szerződés nélküli és olcsó játékost a klubvezetés, hogy a tucatnyi új fiú közül háromtól már meg is szabadult. Aki nem vált be, az mehet, hadd spóroljunk rajtuk is: Stana (Năvodari), Provencio (Mirandés) és Joao Paulo (Portimonense, kölcsönbe) KVSC-karrierjébe egyaránt csak a iaşi-i Ligakupa-meccs fért bele.

Ez adta az ötletet, hogy utánanézzünk a Pászkány-korszak epizódszereplőinek, a listára maximum három tétmeccsel lehetett felkerülni. Így aztán sajnos olyan legendásan felesleges igazolások maradtak ki a névsorból, mint Mitu, Frunză, Mojica, Fredy, Hirschfeld, Oberman, Frangipane, Bottone vagy Sforzini.    

Mikhael Jaimez-Ruiz. A C ligás Szamosújvári Olimpiától hoztuk, még a B osztályban, de Pâglişan és Ştef mögött csak harmadik számú kapus volt. Két kupameccs jutott neki 2004 őszén (1-0 a Pandurii és 1-2 a Farul ellen), ekkoriban egyszer védett a venezuelai válogatottban is, majd eladták az Oţelulnak. Sem Galacon, sem a FC Argeşnél nem játszott, 2006 óta pedig angol alsóbb ligákban véd, karrierje csúcsa 45 meccs a negyedik vonalban. Csapatai közül a Wimbledon a legismertebb, jelenleg a hatodosztály Déli csoportjába frissen feljutott félprofi Wealdstone futballistája.    

risztanovicsMilos Risztanovics. Az utolsó másodosztályú idényben jött a borzos szerb, aki két meccset kapott a szezon végén. Azóta hazájában játszik, volt a Szlodoba Uzsice, a Jagodina, a Kolubara Lazarevac és a Szloboda Csacsak focistája is, 2011 óta a harmadosztályú Polet Ljubicsnál van.     

Vitalij Balickij. Az ember, akiről semmit se tudni, amióta 2005 nyarán eligazolt Kolozsvárról. A fehérorosz védő Pászkány-korszak első élvonalbeli szezonjának tavaszi felében volt a klub játékosa, két bajnoki meccsen szerepelt.

Zelencz Tibor. C ligás gólkirályként jött Nagybányáról 2006-ban, de az első csapatba sosem tudott bekerülni, csak Désen játszott, amikor az Unirea a CFR szatellit-csapata volt egy szezon erejéig. Jelenleg is a désiek játékosa, de időközben megfordult a Corvinulnál és a Brassói Coronánál is.

Teodor Balmoş. A nagybányai középpályást 2006 elején Désről vette meg a CFR, de két és fél év alatt egyetlen meccsen sem lépett pályára. 2008 és 2012 között nem volt csapata, jelenleg Tordán focizik. 

Bogdan Bucurică. Dorinel Munteanu hozta 2006-ban a francia Chateauroux-tól, de itt töltött évének nagyrészében sérült volt. Azóta játszott Besztercén, Gyulafehérváron és jelenleg Chiajnán, 56 Liga 1-es meccsén 1 gólt lőtt.  

vitinhaVitinha. Az első portugál hullám legfiatalabb játékosáért 30 ezer eurót fizetett a CFR a Maria de Fonténak. Négy évig volt a klub játékosa, de ezen időszak nagyrészét kölcsönben töltötte Gyulafehérváron és Otopeni-ben, bordóban mindössze 18 percet játszott két részletben a Jiul és az Argeş ellen. 2011-ben Chiajnára igazolt, Romániában végül 45 bajnoki meccse és 2 gólja van. 2012-ben a Ludogorechez ment, de idén sérülés miatt csak egyszer játszott.

Miguel Ángel Cuéllar. A klub első dél-amerikai igazolása volt 2006 végén, de Galiassival és Didivel ellentétben a Bolivar La Paztól jött paraguayi csatár nem tudott gyökeret verni a csapatban. 2007 tavaszán alig két meccsen játszott, Craiova ellen egy félidőt, a Rapid ellen pedig 13 percet. Fél év után vissza is ment hazájába, a Sol de Americához, azóta végigkóborolta fél Dél-Amerikát, szerepelt argentin (Tigre, Ferro Carril), bolíviai (Oriente Petrolero), kolumbiai (Deportivo Pereira) és chilei (Cobresal, Cobreloa, La Serena) kluboknál is. Az elmúlt egy évben nem játszott tétmeccset.

Daniel Amoreirinha. A portugál ifiválogatott hátvéd a klubtörténelem legdrágább melléfogása lett, miután 2007 nyarán egymillió euróért engedte el a Benfica. Ehhez képest két meccsen 52 percet volt a pályán, tavasszal már az UTA-nál volt kölcsönben, ahol nyolc teljes meccs jutott neki. Azóta szinte évente vált klubot, több portugál csapat (Academica Coimbra, Vitória Setubal, Castelo Branco) után fél évet Indiában játszott, a Churchill Brothersnél. Nyáron a Santa Clarához igazolt, egy forduló után alapember a portugál Segunda Ligában.  

Ibe Zito Ogbonna. A Hapoel Tel-Avivtól 2007-ben kiváló statisztikákkal (37 gól három szezon alatt) elhozott nigériai tankcsatár az egyik legpechesebb igazolás volt: második meccsén olyan súlyos térdsérülést szenvedett, amely gyakorlatilag véget vetett európai karrierjének. Négy percet játszott az Oţelul és ötöt Temesvár ellen, így bajnoknak számít. Azóta volt a dél-afrikai Kaizer Chiefs, az albán Apolonia Fier, a kazah Atirau, a macedón Vardar Szkopje és a nigériai Enyimba játékosa, jelenleg nincs csapata.  

canalesNicolas Canales. A Benfica-igazolásokkal nem volt szerencséje a klubnak, a chilei támadó 2007 nyarán félmillió euróért jött, ehhez képest 4 percet játszott Vasluiban. 2008-tól kezdve végighaknizta a chilei ligát (Espanola, Cobresal, Palestino, Colo-Colo, Santiago Wanderers), közben pedig 26 góllal azeri gólkirály lett a Neftcsi Bakunál töltött 2012/2013-as szezonban. Egyszeres chilei válogatott, idén nyáron visszatért a Neftcsihez.

Christian Sánchez Prette. Az első bajnoki cím megszerzése után az argentin középpályás volt az első igazolás, 1,1 millió eurót adott érte a klub a Huracánnak. Ehhez képest állófocit játszott, két bajnoki meccs mellett csak az U elleni emlékezetes kupameccsen (3-3 után 11 körös szétlövéssel 14-13) szerepelt, utána Maurizio Trombetta már a kispadra sem nevezte. Fél évre rá kölcsönadták az Estudiantesnek, és bár hivatalosan 2012-ig CFR-játékos volt, végig dél-amerikai klubokban játszott: a Newell’s Old Boysnak, az Argentinos Juniorsnak, az ecuadori Barcelona SC-nek, majd a Hurácannak passzolták le. Jelenleg a salvadori CD Águila focistája.

Rade Veljovics. Minden idők legegylábasabb CFR-csatára 400 ezer euróba került 2009 elején, az FK Vozdovacnál nagyon dörzsölhették a tenyerüket. A Dinamo ellen játszott 11 percet, aztán ment kölcsönbe Gyulafehérvárra, ahol 29 meccsen 5 gólt rúgott, majd Vásárhelyre (3/0), végül a boszniai Borac Banja Lukához. 2011-ben visszatért Szerbiába, de sem a Javor Ivanjicánál, sem a Szmeredevónál, sem a Vozdovacnál nem tudott megragadni, jelenleg 28 évesen klubnélküli.

vianaAgustin Viana. Alvaro Pereira miatt Pászkányék 2009 körül beleszerettek az uruguay-i játékosokba, de amíg Dario Flores (18 / 1) hasznos kiegészítő ember volt, a Bella Vistától 300 ezer euróért megvett védő óriási melléfogás lett. Csak a szezon utolsó meccsén játszott Medgyesen, amikor pihenőt kaptak a kupadöntőre készülő alapemberek, majd 100 ezer euróért megvette az olasz Gallipoli. Azóta kétszer is visszatért a Bella Vistához, megfordult a görög Levadiakosznál, jelenleg az Egyesült Államokban játszik, a Columbus Crew színeiben.         

Leoh Digbeu. Az elefántcsontparti középpályás 19 évesen jött 2009-ben Nagybányáról, majd szinte azonnal ment is kölcsönbe az UTA-hoz. Aradon két szezon alatt 7 meccs és 1 gól jött össze neki, aztán visszatért szülőföldjére, az Africa Sports csapatához. Az év elején jött újra Romániába, fél év borossebesi Liga 3 után Chiajnára igazolt, ahol a legutóbbi két fordulóban már kezdő volt. 

Pat Kanyuka. A kongói bekk 2010 januárjában jött az angol Northamptontól, egy hónappal később pedig ment is kölcsönbe Gyulafehérvárra. Fél éves romániai karrierjébe három meccs fért bele az Unirea színeiben, aztán visszatért Angliába, olyan neves csapatok mezét viselve, mint a Lincoln City, a Tamworth, a Staines Town és a Maidenhead United. Másfél éve a thaiföldi Roi Et United FC focistája.

Kasali Yinka Casal. A nigériai-angol balhátvéd Kanyukával egyidőben jött a Swindontól, de őt Medgyesre passzolta le kölcsönbe a klub. Meccset ott sem játszott, a 2011/2012-es szezonban hétszer lépett pályára a Vasasban, 2012 őszén pedig kétszer a bolgár Etar Veliko Trnovóban. Azóta nincs csapata, pedig mindössze 27 éves.

anselmo_ramonAnselmo Ramón. A brazil csatár 2010 őszén négy hónapig volt a CFR játékosa, kölcsönbe jött a Cruzeirótól. Kétszer állt be csereként a bajnokságban, összesen 16 perc erejéig, valamint végigjátszotta az Aradi ACU elleni hosszabbításos kupameccset. A belo horizontéi klub idén a Hangcsou Greentownnak kölcsönözte ki, ahol pillanatnyilag 13 góllal negyedik a kínai liga góllövőlistáján. (Ogbu Csuka barátunk négynél tart.)

Daniel Fernandes. A 2011 nyári kapuskrízist először vele próbálta orvosolni a klub, de Beto megszerzésével feleslegessé vált. Ingyen jött Bochumból, két meccsen védett, fél év után ingyen ment a Twentéhez, amely azóta kétszer is kölcsönadta a görög élvonalba, előbb az OFI Krétának, tavaly pedig a Pantrakikosznak. 

Jorge Andrés Martinez. A harmadik BL-szereplés előtti nagy bevásárlásnál a 18-szoros uruguay-i válogatott középpályás tűnt a legnagyobb fogásnak, mégiscsak egy olyan játékost vettünk kölcsön, akiért 12 millió eurót adott ki a Juventus. Mureşanék vállalták egy sérült játékos leigazolásának rizikóját, de ez nem vált be: Martinez nemhogy meccset nem játszott Kolozsváron, de még edzésen se láttuk. Tavaly a Novarának adták kölcsön a torinóiak, de ott is csak egy meccset (28 percet) játszott, júniusban hazaszerződött a Juventud de Las Piedrashoz. 

Adofo Godfred. A Parma adta kölcsön 2012-ben az akkor 19 éves ghánait, de sosem tudtuk meg, mire képes, mert még felkészülési meccseken sem szerepelt. 2013 tavaszán 6 meccset játszott az UTA színeiben, azóta semmi hír róla, bár hivatalosan most is a pármaiak játékosa.

Matteo Lignani. Már 2012 nyarán se értettük, minek egy hetedik védekező középpályás a keretbe, a Livornótól kölcsönvett olasz ráadásul addig csak perceket játszott felnőttek között. Még a cserék közé se fért be soha, csupán a kalotaszentkirályi sörmeccsen kapott egy félidőt. Azóta megfordult a svájci harmadik ligás Kriensnél és az olasz Varesénél is, egy hete pedig a Perugiához (Serie B) igazolt. Tétmeccset utoljára 2013-ban játszott.  

Goncalo Brandao. Tavaly nyáron jött kölcsönbe a Parmától a ballábas portugál védő, de a Cadú–Piccolo–Rada konkurencia túl sok volt neki: csak Temesváron játszott, ott is kiállították. Tavaszra a Belenenseshez került, júliusban pedig a Sienához igazolt, de ott két hét után szerződést bontottak vele. 

tamas3Gabriel Tamaş. Nála rövidebb ideig senki se volt a klub játékosa, öt nap alatt kiitta magát a csapatból. Az angol másodosztályú Watford nem nézte az alkohol-szintjét, és a válogatott keretbe is visszakerült.

És a végén a kakukktojás, aki jelenleg is a keret tagja: Remo Amadio. Az olasz kapus ugyan 2011 óta a CFR igazolt játékosa, de még egyszer sem védett tétmeccsen. Harminc meccse van Aradon, amikor az UTA-nál volt kölcsönben.