Először nem jött, hogy elhiggyem. Másodszorra sem. Ötletekre vadászva újra olvastam saját korábbi szilveszteri posztjaimat (a legelső sajnos nem elérhető, mert az még a Népsportos hőskorszakban jelent meg) és ekkor szembesültem a ténnyel: 10 éves lett Bogrács Huba, a bérelhető alteregó. Meglepődtem mint az utászok, amikor télen leesik az első hó. Az idő vasfoga kíméletlenül repül felettünk.

A focivilág idén elvesztette Pelét, és az elmúlt tíz évben a mi soraink is megfogyatkoztak. Elvesztettük sajnos Takács urat, aki hűséges olvasója és kommentelője volt blogunknak. Sokáig csodálkoztam azon, hogy miért maradnak el a hozzászólásai. Azután rákerestem a közösségi profiljára és szembesültem a szomorú valósággal. Velünk volt.

De most mégiscsak szilveszter van, illik, vagy illene valami vicceset is írni. Biztos vagyok benne, hogy Takács úr is így akarná.

Szóval tíz éves lett Bogrács Huba. Ezen ő maga is meglepődött. Kilenc éve jósolta meg, hogy 2023-ra többször BL-győztes lesz a Kolozsvári CFR. Nos, most már mind tudjuk: az utópisztikus jóslatok nem jöttek be. Ebben ugyan semmi meglepő nincs, de a tény még magát Bogrács Hubát is gondolkodóba ejtette A derék bérelhető alteregó őszinteségi rohamot kapott. Nem is tartom tovább magamnál a szót, átadom neki.

Üdvözletem Tisztelt Asztaltársak! Ezt is megértük még sincs este! Illetve, lehet, hogy van. Attól függ ki mikor olvassa ezt a posztot. Elmúlt tíz év mióta először átvettem a szót ettől a sótlan KEG-től. Most már nyugodtan elmondhatom: abból a sok a marhaságból, amit tíz év alatt összehordtam egy árva szó sem igaz. Kitaláltam az egészet. Példaképem, H. Kovács Géza mintájára lendületesen hazudtam reggel, éjjel meg este. Olyan időket élünk, amikor senki sem szeret semmiért felelősséget vállani. Éppen ezért én csak azértis, merő lázadásból vállalom. A felelősséget. Mindenért. Az én felelősségem, hogy nem lett mégse többszörös BL-győztes a Kolozsvári Vasutas, hogy Petrescu senkit nem enged mesterhármas lőni, mert azonnal lecseréli az összes olyan játékosát, aki egy meccsen két gólt is merészel szerezni. Én vagyok a hibás a világjárványért és miattam tört ki az orosz-ukrán háború.

Tudom, hogy ezt nehéz elhinni, de valakinek mégiscsak vállalni kell a felelősséget. Bérelhető alteregóként szívfájdalom nélkül megtehetem.

Töredelmes vallomásom után nyilván logikus lépés lenne, ha megígérném, hogy többet nem fogok hazudni. De eszem ágába sincs ilyen felelőtlen ígérgetésekbe bocsátkozni. Nem vagyok politikus! Igenis hazudni fogok ezután is mint a vízfolyás. Nem érdekelnek az álszent erkölcscsőszök fanyalgásai. Részint azért fogok hazudni, mert a valóság túlságosan unalmas vagy véresen komoly, másrészt azért, mert jól esik! Kérdések? Nyugodtan tegye fel bárki, úgysem fogok rájuk érdemi választ adni. Legfeljebb, ha elég érdekes a kérdés, akkor hajlandó vagyok jól hangzó közhelyekkel semmit mondó válaszokat adni, azaz első rangú bullshittel szolgálni. Az ilyesmiért sem szokott senki felelősséget vállani. Tehát ez is rám maradt. Egye fene elbírom a vállamon ezt a terhet is.

Csak azt ne higgye senki, hogy hazudni könnyű. Az kérem szépen igenis kemény kreatív munka. Akik mindig az igazat mondják, azok egyszerűen csak lusták, kényelmes léhűtők. Egy jól felépített hazugság mögött igenis kemény munka van. Nem is merem azt állítani, hogy én vagyok a műfaj legjobbja, mert akkor biztosan nem csak egy szánalmas alteregó lennék egy fociblogon, hanem minimum miniszter valamelyik ország kormányában. De lehetnék akár a FIFA elnöke is, nemigaz? Sajnos nem rendelkezek a profik állóképességével, meg a bőröm sem elég vastag, emiatt ebben az erős mezőnyben nagyon nehéz helytállni. Én például mindig lebukok amikor hazudok valami marhaságot, a profik szinte soha. Ők keményen dolgoznak, minden elismerésem. Szerintem igazságos munkamegosztás, hogy ők végzik a munka dandárját én meg csak vállalom a felelősséget.

Miután ez mégiscsak egy szilveszteri poszt kéne jósolnom pár orbitális marhaságot. De ez nagyon nehéz, mert hiába jósolom meg, hogy sorozatban hatodik címét is megszerzi a Kolozsvári Vasutas, mert az jó eséllyel be is fog következni. Ez tehát hülye jóslatnak sem jó. Jósolhatnék persze európai kupagyőzelmet is a csapatnak, de azzal meg az a baj, hogy jósoltam már párat, tehát elcsépelt lenne.

Látjátok milyen nehéz színesen és lendületesen hazudni?

Vagy mondjuk ellátogathatnék Ionița Oaia szerkesztőségi irodájába, de ott akkora a letargia, meg teljes ötlettelenség mostanában, hogy nem érdemes. Semmi közöm hozzá, de természetesen vállalom a felelősséget!

Ez van Tisztelt Asztaltársak. Sajnos tíz év alatt úgy megöregedtem, hogy már hazudni se tudok rendesen. De még visszatérek!

Nos Tisztelt Asztaltársak eddig tartott Bogrács Huba szilveszteri vallomása. Ahogy egy régi és ritka unalmas közhely is tartja: nem maradt más hátra, csak előre!

Sportsikerekben gazdag, boldog(abb) új esztendőt kívánunk Tisztelt Asztaltársak!