Három napon belül fulladt ki a Vasutas 2016/2017-es szezonja, március 28-án volt a 11-esekkel elbukott temesvári kupameccs, március 31-én pedig a csődbíróság május végére halasztotta a döntést a csődvédelem feloldásának ügyében. Érdemes ez utóbbi dátum függvényében megnézni a tavaszi eredményeket.

Március 31. előtt:         8          5          2          1          11-7     17
Március 31. után:           8          2          2          4         5-10     8

Ordító különbség, főleg ha kivesszük az április elsején játszott, Craiova elleni 4-1-es győzelemet. Egyetlen győzelem és egyetlen rúgott gól az utolsó hét meccsen, azaz attól kezdve esett szét a játék és a csapat, hogy a világossá vált: a vezetés spekulációi ellenére idén sem lesz európai kupaszereplés. Csendben jegyezzük meg: a csődvédelem két és fél szezonja alatt a Vasutas mindig elérte az Európa Ligában való induláshoz szükséges eredmény: 2015-ben és 20107-ben a bajnoki helyezéssel, 2016-ban pedig a kupagyőzelemmel.

A csődvédelem elhúzódása azonban hosszabb távon is kihatott a klubra, leginkább a következő szezon tervezésénél. A döntés ugyanis legjobb esetben is két héttel a bajnokság befejezése után születik meg, minimálisra csökkentve a klub tárgyalási lehetőségeit a lejárt szerződésű játékosokkal. Hat ilyen futballista volt a keretben (+ a kölcsönben levő Gomelt), közülük Larie, Túlóra Lopes és Bud alapembernek számított. A jelek szerint egyik se marad, hiszen a jelenleginél jobb fizetést csak a csődvédelem feloldása után tudna ajánlani a klub, addig viszont előnyben van a többi kérő. János Károly kiszorult a csapatból, Roman és Vâtcă csak peremember volt, az ő esetükben nincs szó akkora veszteségről.   

A szerződésének lejárta (minden esetben az adott év június 30-án)

2017: Larie, T. Lopes, Juan Carlos, Roman, Bud, Vâtcă, Gomelt (kölcsönben)
2018: L. Rus, Filipe, Nouvier, Antal, Spehar
2019: Camora, Peteleu, Neagu, Omrani
2020: Deac, Păun, Chiriţă, Horj, Pintea, Sîrbu
Nincs infomáció: Mincă, Marc, A. Mureşan, Tînc, Sorsa, Veres

Az is biztos, hogy az érvényes szerződéssel rendelkezők közül se marad mindenki, és most nem is eladásokra gondolok, mert igazán piacképes játékos Larie távozásával nincs a keretben. Deac most hosszabbított 2020-ig, egyértelműen köréje fog épülni a következő szezon csapata. Hiányposzt viszont akad, fontossági sorrendben az alábbiak:

1. Jobb lábas belső védő. Larie, elment, Tînc ballaszt (tavasszal 0 játékperc), Mureşan és Horj pedig pedig a bal lábas középhátvéd posztján játszik. Legalább két új ember kell, nem véletlen, hogy az első pletyka ezen a poszton bukkant fel az ASA-nál is megfordult montenegrói Szasa Balics (FK Szarajevó) személyében.
2. Középcsatár. Bud nem marad, Omrani nem tud és nem is szeret klasszikus centert játszani. Pletyka itt is volt már: Cicero Semedo (Pacos Ferreira).
3. Szélsők. Sorsa nem vált be, Nouvier egész évben halvány volt, Deac és Păun pedig sokkal hasznosabban játszott középen.
4. Védekező középpályás. Rus és Filipe adott, szükség esetén beugrik Mureşan vagy Deac is rombolni, de egyiküknek sem ez az igazi posztja.
5. Jobbhátvéd. Hacsak nem sikerülne mégis megtartani Túlóra Lopest.