cfr_voluntari_nouvierRitka elégedett vigyorral sétálhattunk végig szombat este a Gépész utcán, Tisztelt Asztaltársak. Öt gombóc fagylaltból is sok, ráadásul régi nagy kedvencünket, Bornescut, kényeztette velük a csapat. Ebben Bud járt az élen, aki egy klasszikus mesterhármassal állt nemes bosszút a meglehetősen nagypofájú és enyhén pszichopata alkatú hálóőr legendás ámokfutásáért.

A vendég Voluntari produkciójáról mindent elmond, hogy az öt gólt kapó kapusa volt a legjobbja, ha ő nincs könnyen a Zalatnai Bányász 2003-as sorsára juthattak volna az Ilfov megyeiek. Bmiky már a második találatnál megkérdezte: na, már melegítesz? A harmadik Bud-dugó után nyilván ti is tisztában voltatok a következményekkel, Tisztelt Asztaltársak. Nem is úsztam meg a posztírást.

Persze ezt nem panaszként mondom, mert ilyenkor azért nagyobb kedvvel ír az ember. Különösen, ha még két sörrel is javít a hangulatán az egyik belvárosi kocsmába, amelynek szokásomhoz híven nem írom le a nevét, mert ezúttal sem akarok ingyen reklámot csapni a Highlifenak. A sörözésre már csak azért is szükség volt, hogy kicsaljak bmikyből pár statisztikai adatott.

cfr_voluntari_bud_gol1

Hogyaszongya: kapura lövések 20-5 ide, a kaput eltaláló lövések pedig 16-3. Az öt gólunkból négy klasszikus centergól volt plusz egy pontrúgás után. Bud történelmet írt: ugyanis az első olyan játékosa a Kolozsvári Vasutasnak, aki a 2004-es feljutás óta két mesterhármassal is büszkélkedhet a csapat színeiben. Igaz, a kettő között bő hat év telt el, mert legutóbb 2010 tavaszán rúgott  hármat a Gyulafehérvárnak. Ráadásul akkor kellett is neki, mert 3-2 lett a vége.

A csereként beállt Omrani pedig rögtön az első akciójából gólt szerzett, egy kicsit önző még, de igen ígéretes szerzemények tűnik. Persze a három gólos előny mindenkinek meghozta a kedvét a csapatból. Gomelt úgy felbátorodott, hogy felületes szemlélő számára teljesen úgy nézett ki mint egy klasszikus 10-es. Úgy szórta sorozatban a Zidane-cseleket, mint magára valamit is adó dzsentri a pénzt, veszélyesen lőtt kapura távolról és egyszer meg közelről, de az olyan veszélyes volt, hogy egyenesen gól lett belőle.

cfr_voluntari_omrani_gol

Szóval, hogy is van ez a dolog a támadósorunkkal? Az összes pályára lépő centerünk betalált Nouvier, Rus és János Károly, az igazi Ruiz is elemében volt. Tisztára, mintha léteznének, nem igaz? (No offence!) A szóviccre csábító (óriási erőfeszítések árán, de sikerült megállnom, hogy ezt most ne süssem el) Šorša nevű vadonatúj horvát szélsőnk bemutatkozása is több mint biztató. De nem lehet nem dicsérni Larie produkcióját, az ifjú Horj megoldásai láttán is elégedett mosollyal dőlhettünk hátra. A félreértések tisztázása végett a címben szereplő csillagos ötöst kivételesen magyarországi osztályzás szerint kell érteni. 

Mellesleg véletlen egybeesés, de a Kispest is ugyanezen a napon nyert 5-0-ra. Ha hinnék a mágikus szinkretizmusban azt gondolhatnám, hogy nem hiába ittunk cseréltük az eszmét rendkívül tartalmasan hajnalig Végh Hantával a Kolozsvári Magyar Napokon, mert ez már ott és akkor elrendeltetett.

cfr_voluntari_gomelt_gol

Na várjatok ezt sajnos meg kell magyarázni. Angi István kolozsvári zeneesztéta (nem mellesleg autentikus Rejtő-szakértő) írja Zeneesztétikai előadások című könyvében, hogy: A szinkretikus a tárgyat, élőlényt, jelenséget … a maga megbonthatatlan egységében ábrázolja… Szinkretikus a törzsi életmód, a mágikus kultuszt előkészítő vagy finalizáló tevékenység összessége és szinkretikus maga az ember a természethez, egyénhez, kollektívhez való ragaszkodásának érzelme is. Ebben a stádiumban a gyakorlati érzék elválaszthatatlan az erkölcsi- és igazságérzettől, valamint a szépérzéktől.

Elnézést, a legutolsó mondat kedvéért került ide ez az idézet, ugyanis végelemzésben a csapat szinte minden igényünket kiszolgálta. Az igazságérzetünknek jót tett, hogy pont fix Bornescunak sikerült ötöt vágni, a gólok minősége és gyakorisága miatt sem mennyiségi, sem esztétikai szempontból nem lehet hiányérzetünk. Nem győzöm a csapatot, a játékosokat eléggé dicsérni, úgyhogy itt az ideje befogni a pofámat és átadni a szót bmikynek. Így játszottatok ti című rovatunk következik:

cfr_voluntari_sorsa1

Mincă 6 Nehéz lövéseket nem kellett védenie.
kicsi_sargalap Tiago Lopes 6 Az első félidőben passzív volt, a lendületes felfutásait a másodikra tartogatta.
Larie 8 Óriási kedvvel focizott, látványos szólókkal hozta ki a labdát, a végén adott két gólpasszt.  
kicsi_sargalap Horj 7 Keményen odatette magát.
Peteleu 7 Kezdi túlnőni a hasznos iparos szerepét, az első gól előtt remekül indította Nouviert.
L. Rus 7 Előbb a szélen, majd az utolsó félórában középen is okosan focizott.
kicsi_sargalap kicsi_le Filipe 7 Befutotta az egész pályát, volt egy jó lövése is, és jól pattant róla vissza Budhoz a labda.
kicsi_fel Az 59. perctől Šorša 6. Elsőre képzett játékosnak tűnik, volt két-három szép megindulása, de még nem érzi a csapatot.
kicsi_gol Gomelt 8 Megihlette a 10-es mez, kilépett a megszokott romboló szerepkörből és irányítói erényeket is mutatott, majd belőtte első fellegvári gólját is.
Nouvier 8 Idei legjobb meccse volt, sorozatban adott jó labdákat a kapu elé. Másfél gólpasszt írhatunk be neki, a kapufája előtti loves gólt érdemelt volna, az is lett, csak nem neki.
kicsi_le Juan Carlos 7 Kezdi megszokni a csatárposztot, bár a lövései nem jöttek be.
kicsi_fel A 84. perctől Ene. Lehet, hogy végleg megragad a középpályán?
kicsi_gol kicsi_gol kicsi_gol kicsi_le Bud 9 Négy lövés, három gól, egyedül eldöntötte a meccset.
kicsi_fel kicsi_gol A 71. perctől Omrani 7. Első akciója gól lett, onnan kezdve mindent rálőtt, pedig legalább kétszer talán jobb lett volna passzolnia.

Fotók: Riti József Attila