steaua_cfr_2008_caduBeavatva a Tisztelt Asztaltársaságot a blogszerkesztés kulisszáiba, elárulom, hogy mérkőzések értékelését igyekszem a lefújás után minél gyorsabban megírni, főleg ha idegenbeli, tévében nézett meccsről van szó. Így volt ez a Steaua elleni bosszantó döntetlen után is, azóta viszont volt időm utánanézni: volt-e, van-e még egy ilyen negatív sorozata a Vasutasnak más Liga 1-es csapat ellen. Nincs.

Mielőtt belemászunk a statisztikákba, egy-két olyan gondolatot osztanék meg a mostani meccs kapcsán a Tisztelt Asztaltársasággal, amely jóval később, higgadtabb átgondolás után villant be.

focilabda Lehetséges, hoggy Dican szokottnál defenzívebb taktikája annak is köszönhető: ő a létező legerősebb Steaua, azaz Varela, Adi Popa, Stanciu, Chipciu, Tadé, stb. ellen készítette fel a KVSC-t. Azok ellen pedig tényleg egy zártabb védekezés volt indokolt.
focilabda Roşu kiesése a középpályáról a labdakihozatalban leghasznosabb emberétől fosztotta meg a csapatot. Neluţnak három meccsen két gólpassza van – évek óta vártunk egy olyan belső középpályásra, aki évek óta képes helyzetbe hozni a csatárokat. Az már más kérdés, hogy mindkét asszisztját a szélről adta.
focilabda Lehet, hogy Rădoi pályakezdő edző, de ő és/vagy a stábja azért felkészült rendesen a CFR-ből. A Steaua labdavesztés után azonnal visszatámadott, megakadályozva, hogy a CFR védői hátul járassák a labdát, amíg a szélsők beindulnak vagy Guima felveszi a bólyacenter pozíciót. Az eredmény: rengeteg vaktában kivágott labda.
focilabda A meccs utáni kommentcunamiban ismét előkerült a jó játék vs eredmény vita, amely valószínűleg sosem fog eldőlni, amíg foci lesz a világon. Az biztos, hogy a csapat egyelőre elég hullámzó focit játszik, mindhárom meccsnek voltak jó és rossz periódusai, viszont pontszámban nagyjából errre számíthattunk. A még mindig kérdéses pontlevonás nélkül veretlenül negyedik a KVSC, úgy, hogy túl van legnehezebb kiszállásán.  

cfr_steaua_2012_ronny

Na és akkor a lassan tíz éves Steaua-komplexusról. Húsz meccs, 10-10 döntetlen és vereség jött össze 2005 novembere óta, miközben a második leghosszabb negatív sorozat mindössze 8 mérkőzésből állt, 2009 és 2014 között Medgyes ellen. A szintén mumusnak elkönyvelt Panduriival például maximum három egymás utáni találkozón nem tudott nyerni a Vasutas. A jelenlegi második legrosszabb széria pedig szintén csak három meccses, és jó darabig nem is fog változni: a Vaslui ellen két döntetlen és egy vereség jött a 2012 augusztusában aratott 3-0-ás siker után. A jelenlegi mezőnyből a Steaua után Craiovát verte legrégebben a csapat (2010 december 3-án, 2-1-re), de azóta csak kétszer jöttek szembe. Vásárhelyt 2012 márciusában sikerült megverni utoljára, de közbe ők is megjárták a Liga 2-t, a többiek ellen mind volt győzelme a CFR-nek az elmúlt 16 hónapban.

És a rossz után azért említsük meg a jó sorozatokat is: az első osztályban legrégebben a Farultól kapott ki a Vasutas, 1975 október 15-én, 2-0-ra. Azóta 9 győzelem és egy döntetlen jött össze a konstancaiak ellen, akik 2004 és 2009 között kedvenc ellenfeleinknek számítottak. A jelenleg Liga 1-es csapatok közül Iaşi ellen van nyolcas veretlenségi szériában a csapat (4 győzelem, 4 döntetlen), az utolsó vereség 2008 március 22-én volt. 

steaua_cfr_2008_semedo

Ami igazán dühítő ebben a bakák elleni meccseken, hogy többször is jó esély volt a győzelemre – meglepő módon leginkább idegenben. 2008 óta ez volt a hatodik olyan meccs, amelyen a CFR az első negyedórában megszerezte a vezetést Bukarestben, de ötször döntelen lett a vége (kétszer 2-2 és háromszor 1-1), 2008 márciusában pedig 3-1-es vereség. Ez volt az a meccs, amikor Tudor mester a világ legnyilvánvalóbb 11-eseit sem fújta be a CFR javára. Ami igazán közös volt ezekben a pontvesztésekben, hogy a gyors vezetés után mindig visszaállt bekkelni a csapat, akárki is volt az edző – na ezt nevezik komplexusnak.      

A legnagyobb lehetőség viszont itthon maradt ki: 2007 augusztus 19-én úgy lett gólnélküli döntetlen a vége, hogy Goiant (Dorint, nem a mostani CFR-est) már a 11. percben kiállították, de Didi kihagyta a 11-est. Nem is rúghatott többet, bár akkor is azért őt tette oda Andone, mert két héttel előbb Trică sem lőtte be Temesvár ellen. Többek között ezért lett aztán Cadú a Fellegvár büntető-specialistája.

Fotók: Cantor Zoltán és Nagy Melinda