tervezesA KVSC szempontjából a 2014/2015-ös szezonnak már vége van, a teljesen érthetetlen időpontra tett craiovai meccs előtt azonban érdemes kicsit elgondolkozni a folytatásról is. A bronz ugyan most tényleg szépen csillog, de a problémák ettől még nem oldódtak meg.

Az év eleje óta rejtőzködő Pászkány felbukkanása a Rapid elleni meccsen felerősítette a “visszatéréséről” szóló pletykákat, ám a képlet messze nem ilyen egyszerű. Nem látunk bele a fejébe, de véleményem szerint a klubot mindaddig csődvédelem alatt tartja a vezetőség, ami az ANAF elleni per el nem dől – hiszen annak megnyerése az adósságállomány több mint felét törölné el. A rossz hír ezen a téren az, hogy egy ilyen per évekig elhúzódhat, a jó pedig, hogy Árpinak rohadtul eredményes jogászai vannak.

Kínai sejkek felbukkanására se nagyon számítsunk, az adósság mértékének kérdése jelen pillanatban kizárja a klub eladását. Amúgy se gondolom, hogy Pászkány el akarja adni kedvenc “játékszerét”, annak, hogy még vannak tervei a CFR-rel, számomra Iuliu Mureşan maradása a legerősebb jele. Micsoda véletlen: a csődbíróság is pont őt nevezte ki a klub adminisztrátorának 😀 .

A következő szezon gazdasági alapját ezért a saját bevételek adják majd. A bronzérem nagyjából 2,5 millió eurót jelent a tévés jogdíjakból, ezt általában két részletben szokta utalni a Liga, az első felét a nyári, a másodikat a téli szünetben. Behúzott nadrágszíjjal manapság ennyi is elég lehet a túléléshez, de szerencsére azért akad néhány piacképes focista is a keretben, elsősorban Tadé. Két millió körüli üzlettel már egész nyugodtan össze lehet hozni egy ideihez hasonló erejű keretet. (A gazdasági kérdések közé tartozik amúgy a felszerelések ügye is, hiszen éppen most jár le a Jomával 2010-ben kötött szerződés.)

cfr_botosani_larie

És ha már keret: a meghatározó játékosok közül egyedül Deac szerződése jár le június végén. Neki most aligha tud újra 20-25 ezres havi fizetést adni a klub, de értékelni kell, hogy a gondok ellenére tisztességesen végiggürcölte a szezont. Mivel a kora miatt is ez az utolsó esélye egy komoly külföldi szerződésre,sok sikert kívánva útjára bocsátjuk. Tadé a másik, akinek mehetnékje van, de az ő esetében okosan meg kell kérni az árát. Doré és Csanturia kölcsönadása ér még véget, egyikük se fog túlságosan hiányozni.

Igazolni ugyan a csődvédelem miatt csak lejárt szerződésű vagy kölcsönbe érkező focistákat lehet majd, de ha ismét sikerül három-négy Lariét, Guimát, Petruccit vagy Jakolist kiszúrni a nyáron, a maradókkal együtt megőrizhető a csapat erőssége. Ha a posztokat nézzük, az eddig ismert távozók miatt elsősorban jobbhátvédre és jobboldali középpályásra, második lépésben pedig centerre lesz a legnagyobb szükség. 

A nagyobb kérdés az edző személye, Dican Ferinek nincs ugyanis nincs Pro licence (ezért ül a meccseken George Cioceri is a padon), és felkészülést még sosem tervezett meg és irányított le vezetőedzőként. A tréner kiválasztása mindenesetre egy fontos jelzés lehet a klub szándékaival kapcsolatban, hiszen nevesebb trénert aligha hoznak egy olyan szezonra, ahol ismét cska a túlélés lesz a cél. Az ideális megoldás a mi szemszögünkből Miriuţă Laci visszatérése lenne, bár állítólag nem a legjobb barátságban váltak el Árpival. A legfontosabb viszont, hogy integráló személyiség legyen, mert egy öltözőt megosztó figurára (Rednic fiam, leteheted a kezed!) semmi szükség nincs.

_MG_0023

A felkészülés tervezésének viszont gyakorlatilag már el kell kezdődnie, hiszen a 2015/2016-os szezon szokatlanul korán, már július 11-én elkezdődik. A 14 csapatos, rájátszásos rendszerben ugyanis 38 vagy 40 bajnoki meccs (26 az alapszakaszban + 12 vagy 14 a rájátszásban) vár a csapatokra, attól függően, hogy a felső- vagy alsóházba kerülnek-e be. Ezt a meccsszámot, megfejelve a kupákkal, 2016 május 11-ig kell lezavarni, szóval sűrű menet lesz.

Ebből a szempontból érthetetlen, hogy a Craiova–CFR meccset miért tette szombatra a Liga, miközben a többi csapat már szerdán és csütörtökön lezavarja a zárófordulót. A klubvezetés helyében amúgy főként az ifikkel állnék ki, a többieket pedig máris küldeném szabadságra, hiszen egy öthetes felkészüléshez is már június 8-án össze kell gyűlnie a keretnek – azaz csupán egyetlen hét pihenője lenne a játékosoknak. Deac, Tadé, Muniru, Mincă és Jakolis amúgy sem játszhat, semmi akadálya tehát egy Began – Tânc, Kereki, Ene, R. Pop – Păun, Veres, Negruţ, Ţârlea – Cubleşan, Carter kezdőcsapatnak.

Ennyit a klubról, rólunk pedig csak annyit, hogy a blog szerkesztősége már holnap elkezdi a holtszezon megtervezését. És a Tisztelt Asztaltársaságról sem feledkezünk meg, ahogy a voks populi eldöntötte, a Magyar Napok alatt lesz majd egy közös ivászat is. A pontos időpont kijelölésével azonban megvárjuk a sorsolást, hiszen nem mindegy, hogy az adott héten itthon vagy idegenben játszik majd a csapat.