Hosszú böjtös évek után ismét Európa kapuján kopogtat, sőt egyenesen dörömböl a Kolozsvári Vasutas. Végre vége a szűk esztendőknek, a csapat visszatér a nemzetközi küzdőtérre. Ezzel együtt egy immár réginek tűnő hagyományt is felelevenítünk, a Nou San Trafford blog által megteremtett műfajt, a „mocskos” posztot melegítjük újra. Azaz szigorúan tudományos szempontok figyelembe vételével mondjuk el, hogy miért is húzzon a KVSC épp aktuális ellenfele a fenébe. Ez nem is annyira nehéz, tekintve, hogy ez az ellenfél a svéd Malmö FF. Elöljáróban elég annyit megemlíteni, hogy a legnagyobb bűnéért Malmö városa mai napig nem kért elnézést: 1981. október 3-án nem kisebb kaliberű nemzetközi köcsög látta meg ott a napvilágot, mint Zlatan Ibrahimović.

Már akkor felment bennem a pumpa (tekintettel alapvetően nyugodt, kissé cinikus vérmérsékletemre alaposan rá kell hangolódnom erre a műfajra, amíg sikerül legalább egy műfelháborodásra emlékeztető idegállapotba hoznom magam), amikor világhálót böngészve azt olvastam, hogy Malmö óceáni éghajlattal rendelkezik. Azaz a Golf-áramlatnak köszönhetően (H. Kovács Géza szerint az helyesen Gól-áramlat) a nyár meleg és kellemes, az átlagos maximum hőmérséklet 20-21 °C. A tél viszonylag hideg, az átlaghőmérséklet ilyenkor -3 °C és 4 °C közötti, ritkán csökken -10 °C alá. Hát ott rohadjanak meg ahol vannak! Bezzeg nekünk nyáron a +40 fokban kell főni a városi betonteknőben, télen meg a -20 fokos hidegben fagyunk meg, és még nem is említettem a fűtés számlát.

Lássuk be Malmöről nem sok mindent tudunk, leszámítva, hogy neki köszönhetjük Zlatan „a nagyképű seggfejség világbajnoka” Ibrahimovicsot. Nem csak ott született, de pont a Malmö FF színeiben kezdte labdarúgó-pályafutását. Sokat elárul a svéd klub pedagógiai hozzáértéséről, hogy az ő neveltjük. Ha pedig magyar vonatkozást keresünk a világhálón, akkor azt találjuk, hogy a város szülöttje Hoffmann Mónika énekesnő, aki a Megasztár harmadik szériájában szerepelt. Biztosan tehetséges, de nem egy Rúzsa Magdi, pláne nem egy Tarja Turunen. Aztán meg olvasom, hogy a város népessége meglehetősen fiatal: a lakosság 35 százaléka 35 év alatti. Nyikhajok!

Ami a csapatot illeti, a Malmö Fotbollförening (innen az FF) eddig 20 bajnoki címet és 14 svéd kupa győzelmet söpört be, ezzel a legeredményesebb svéd klub. Azaz ők a svéd juhok. Pfúj! A klub is nyikhaj kisköcsög a Vasutashoz képest, három évvel később, 1910. február 4-én alapították. Oké, hogy 1979-ben BEK-döntőt játszottak a Notthingam Forest ellen, de megnyerni nem tudták. Lúzerek! Enyhítő körülményként talán fel lehetne hozni mentségükre, hogy Konrád Kálmán személyében magyar edzőjük is volt, aki 1947-ben Svéd Kupát, a 1948–49-es idényben bajnokságot nyert velük. De lássuk be: ez szépségtapasznak kevés ahhoz az ősbűnhöz képest, hogy rászabadították a világra Ibrát. Bár végül is nem csoda, hogy Ibra olyan lett amilyen, amikor egy olyan városban nőtt fel, ahol a bandaháborúzás már olyan szintű, hogy „január első két hetében öt lövöldözés volt, ebből kettő halálos”.

Kell még valamit mondanom Ildikó? Lehet-e bennünk akár egy szemernyi kétség is afelől, hogy a Kolozsvári Vasutasnak el kell takarítania az európai kupaporondról ezt a skandináv szeméthalmot? Na ugye, hogy nem!