A juhok lepontozását kéri a klub vezetése a szövetségtől, a juhászt meg feljelentette magyarellenességért és azért is, mert meccsnapon felhívta telefonon Pet Rescue-t, amit tilos a szabályok szerint. Ezzel a brékinggel jelentkezett bmiky a fácsén. A juhász meg nagy csinadradattával – ahogy szokta – bejelenti, hogy ott hagyja a Fécsészébét.

Ha nem olvasom a saját szememmel a hírt több forrásból is, el nem hittem volna. A klub honlapján persze ilyen információért hiába is kutat az ember fia. Úgy tűnik azonban, hogy a már-már hagyományosan béna kommunikációja ellenére a vezetés bekeményített sportdiplomáciai fronton. Nem ehhez vagyunk szokva. Ott motoszkál a fejemben azért a kérdés: örülünk, Vincent?

A Pászkány nevével fémjelzett korszakban nem emlékszem, hogy a klub bármikor panaszt tett volna magyarellenesség miatt. Úgy tűnik ,ilyen szempontból még előny is, hogy az új tulaj, azazhogy a stróman és állandó jellegű tettestársai nem magyarok, így ugyanis nehéz őket elfogultsággal vádolni. Bár lehet, hogy azóta ők is megtudták: a Főleg Várra kilátogató nézők több mint fele magyar. Mondjuk erre azért nem mernék mérget venni. Mindenesetre végre ideje volt cselekedni, mert kezdett unalmas lenni, hogy a juhász ha kell, ha nem verbálisan rugdossa a magyart. Illetve, ne mismásoljunk holmi eufemizmusokkal: nettó magyarellenes uszítással ripacskodott a román sportbulvár médiában. A xenofób megnyilvánulásokat ugyanakkor a szövetség szabályai tiltják és bizony a szabálykönyv szerint nem csak eltiltással és pénzbüntetéssel, hanem visszaesés esetén pontlevonással is lehet büntetni.

Bár szép volna azt gondolni, hogy a klubvezetésnek valóban a juhász kirohanásaiból lett elege, de a kisördög azt mondatja velem, hogy inkább a pontlevonás kiharcolása motiválta őket, a félhülye (vagy tán egészen az?) Dzsidzsi pedig kiváló támadási felületet biztosított erre. Bár arra is hajlok, hogy a kövér Mureșan valóban van annyira erdélyi, hogy ez a mennyiségű öncélú gyűlölködés és magyarellenes uszítás csakugyan zavarja. Igaz, azt nyilatkozta, hogy most a klubnál csak a sofőr magyar, ami elég drasztikus változás lehet ahhoz képest, hogy régen a főnöke volt az.

De jó-e ez, hogy a klub felveszi a kesztyűt és válogatott faszságaiért teljes joggal nekiesik a juhásznak? Ezt a kérdést itt és most nem fogom eldönteni. Ami mellette szól, hogy a xenofóbiát soha semmilyen körülmények között nem kell eltűrni. Ami ellene, hogy fennáll annak a kockázata, hogy a jogi vita mellett a klub belemegy egy olyan balkáni médiacirkuszba, amelyben a juhásznak nagyobb rutinja van. Ha pedig pontlevonással sújtja a fegyelmi bizottság a FCSB-t, akkor várhatóan Dzsidzsi fellebbezni fog, így még akár az is előfordulhat, hogy a bajnokság sorsa már bőven az új idényben dől el a nemzetközi Sportdöntőbíróságon, a jó öreg TAS-nál.

Szóval tudja a fene, Tisztelt Asztaltársak, jó is ez meg nem is. Ahogy vesszük. Ti mit gondoltok? Remek sportdiplomáciai támadás vagy fölösleges médiacirkusz vagy mindkettő egyszerre?