A fenti alliteráció sajnos sokkal kevésbé erőltetett, mint a valóság. „Aranyalma ághegyen, Bari bég a zöld gyepen” – kezdhettük volna Móra Ferenc Zengő ABCjének lírai hangján a KVSC és a juhok újabb küzdelmének beharangozóját. A realitás azonban ennél jóval prózaibb, hogy a nyavalya rontaná ki Békalét ott, ahunn éppen van.

Merthogy ennek a főjuhásznak a börtön sem használ. Sőt. Most éppen össztűz alá vette a Főlegvárt és a vasárnapra várható bírói stábot, hiszen – ahogyan azt a Bundásliga hivatalbéli (értsd: juhbéli) médiája már szakszerűen elemezte – a bírók mindig is csaltak és csalni fognak a KVSC javára. Tehát most sem történhet másként. Így aztán – ha esetleg nem a juhok győznek – Dzsidzsi rögtön megfellebbezi az eredményt, és utólag a zöld asztalnál megnyeri a mérkőzést. No, hát ezért kellene a zöld gyepen úgy megverni őket, hogy a zöld asztalig még elvonszolni se tudják magukat a bekapott gólok nyomasztó súlya alatt. Egyébiránt – Cato módján – ceterum censeo (mellesleg indítványozom), hogy Karthágó mintájára Békálit is tegyük a földdel egyenlővé. Sőt, valamelyest a földfelszín alá is kerülhetne. Vigye át Kharón, az alvilág révésze a Sztüx folyón, oszt szórakoztassa immár a Hadészbelieket az ostobaságaival.

Nyilván nem jó, ha ilyen feszült helyzetben és ekkora nyomás alatt kezdi meg a meccset a két csapat és a bírói testület. De úgy tűnik, amíg bizonyos kemény intézkedéseket nem foganatosítanak – képzeljék el, kedves Asztaltársak, amint rágalmazásért meg egyebekért Békálit visszaesőként máris előzetes letartóztatásba helyezik, és csak a mérkőzés után két órával engedik szabadon, minden nyilatkozattétel jogának újabb szabadságvesztés terhe alatti megvonásával (mert ez itt Európa és a görög-római jog örököse volna, ugye?) – hozzá kell szoknunk az efféle prelúdiumokhoz. Legalábbis ebben a „ju(h)biláris” esztendőben, amikor a KVSC éppen ünneprontásra készül azzal, hogy el kívánja nyerni a trófeát a többségi nemzeti böszmeség bősz jelöltje elől.

Tehát Békáli ismét bőg. Vagy amiképpen Babits Bihály mondaná: Böszmén bősz bunkó Berbécs Békáli begint bőg. Vagy bég? A „bég” mindkét értelmében? Hiszen úgy viselkedik, mint egy török bég vagy basa, akinek nagy a hasa, miközben bég, mint juh a gyepen. Hát most már tényleg ideje vóna jól seggbe rúgni ezt a béget, ha már ennyit béget. Ellenkező esetben – szaknyelven – „he will beget more béget” (azaz: még több béget nemz). És ebből már csak ilyenek következnek, hogy: I am begging you not to beg anymore (könyörgök, ne bégess többet), yet he begins again (de ő újfent elkezd bégetni). Múlt időben: this is what he begot. Hát tömjük be a száját legott. Cifrábban: this is what he has begotten. Tömjük be a száját legottan. Lehetőleg néhány megfellebbezhetetlenül szabályos találattal.

Seperjünk immár a magunk háza táján. Pet Rescue igazán rájöhetne arra, hogy ő nem Herrera, még kevésbé Műringyó, hogy – Takács István kartársunk kifejezését utólagos engedelmével kölcsönözve – veszélytelenül játszhassa a minimál-futballt. Emlékeim szerint egy bizonyos talján edző, név szerint Mandorlini űzött/űzetett utoljára biztonságosnak nevezhető minimálfocit a Főlegváron. No meg egy kicsit Trombetta is, de ő itthon mindig támadott becsülettel. Pet Rescue azonban nem Műringyó, hanem… igazi. Miközben ugyanis legalább Mandorlininek vagy Trombettának képzeli magát, igazi olaszos (délies) hangnemben, a kéjhölgyeket megszégyenítő gátlástalansággal, mintha gyepszőnyeg-simító mángorlót hajtana, úgy teletrombettálja a világot önmaga dicséretével. E rinyálás népszerűtlenségéről már volt alkalmunk szólni.

Pedig ha nem fogná vissza olyan vehemenciával az első találat után az egyébként nem teljesen kedvetlenül focizó játékosait, a kisebb csapatok ellen megnyugtatóbb győzelmeket is arathatna, az orosz rulettre vagy éppen a Pudingokra emlékeztető hidegrázások nélkül. Utóbbiak szintén a rejtői alvilág fontos szereplői: nevüket onnét kapták, hogy a tartozások behajtásakor az adós addig remeg előttük, amíg fizet. Pontosan úgy, mint a puding. Merthogy az is remeg. De nem fizet. Ez az egyetlen hibája ennek a tésztának, amint azt Fülig Jimmy komoly szakértelemmel és konkrét esettapasztalattal a háta mögött eléggé ékesszólóan megállapította. Pet Rescue nem ritkán olyan focit játszat, amitől a szurkolótábor pudingként megremeg, a csapat pedig előbb-utóbb (rá)fizet. Most egyelőre csak annyiban, hogy a juhok elleni összecsapáson a Menhely nem a kispadon lesz, hanem a lelátón. Kiderül, hogy ez előnyünkre vagy hátrányunkra válik-e. A juhoknak nyilván nem kell ész nélkül nekirontani, de a módszeres szétzilálásukat örömest megnézném. Akkor pedig kezes bárányokká válnak, oszt húsvétra készülődve találgathatnánk, milyen fogás is legyen belőlük. Az ízesítést nálam bölcsebbekre bízom. A lírai betét után bmiky várható kezdőkre vonatkozó összeállítása következik (én legfennebb jó alaposan „eltippelném” magam, így meg sem próbálom).

Ilyesféle kezdőkre számítunk:

CFR: Arlauskis – Manea, Vinícius, A. Mureşan, Camora – Hoban – Deac, Djokovic, Culio, Mailat – Ţucudean.
FCSB: Bălgrădean – Benzar, Planics, Bălaşa, Momcsilovics – Nedelcu, Pintilii – Man, Budescu, Teixeira – Alibec.  

A blogszerkesztőség tippjei:

bmiky: 1-1 Deac / Man
Bogrács Huba: 5-0 Culio 5 mindet 11-esből
Groteszk Aladár: 2-0 Deac dupla
KEG: 3-0 Ţ3
McPásztori: 3-1 Deac, Culio, Baldé / Tănase 
Pálfi Csaba-Sándor: 1-1 Omrani
RJA: 2-1 Deac, Vinicius / Budescu
Sir Humphrey Appleby: 0-0