Képzeljétek el, Tisztelt Asztaltársak, hogy a Kolozsvári Vasutas egy nő. Egy olyan nő, aki biztos abban, hogy minden arany ami fénylik. Előveszi a kis pénztárcáját és vásárol vele egy nagyon hosszú létrát, amelynek fokai egyenesen a mennybe vezetnek. Egy olyan öntudatos nőt képzeljünk el, aki akkor is megszerzi amit akar, ha már az összes bolt bezárt. Mert őt aztán nem érdekli, de tűzön-vízen át vessz egy létrát, amely a mennybe vezet. A létrának tíz lépcsőfoka van, az elsőre épp a Jászvásár ellen léphetnek fel Deac, Culio és tettestársaik.

Ezt a nőt nem lehet egykönnyen lerázni, nem törődik a falra firkált jelekkel, mert tudja: a szavak gyakran kétértelműek, ő pedig biztosra akar menni. Most pedig képzeljétek el, hogy a közelben egy fán egy pacsirta énekel és ilyenkor önkéntelenül is az jut az ember eszébe, hogy a gondolataink milyen félreérthetőek. Ebben a meditatív, várakozással teli állapotban joggal tesszük fel önmagunknak a kérdést: vajon miért van mindez, mire számíthatunk?

Ha nyugat felé nézek, már érzem a Bajnokok Ligája őszi szelének lágy fuvallatát, és érzem, elmém már nem bírja tovább, sírva toporzékol, hogy bárcsak ott lennénk már. Gondolataimban elmélyülve látom a buktatókat is, a csúf kudarcok füstkarikáit. De hallom azoknak is a hangját, akik csak állnak és bámulnak. Még várnak valamire. És egyre kínzóbb az elme legsötétebb zugából ránk támadó kétely. Vajon sikerülhet?

Látomásom van. Suttogják itt is, ott is, hogy ha egyszerre lépünk, ha nem vétjük el a hangnemet, akkor a dudás, akit Deacnak hívnak, elvezet bennünket az igazság pillanatához. És felvirrad majd a győzelem hajnala azok számára, akik elég kitartóak. És az erdők zsongnak, bongnak majd az önfeledt nevetés visszhangjától. Azt mondom ezért nektek: ha valami gyanús neszt észlelnétek, ne ijedjetek meg tőle. Csak egy tiszta forrás akar épp utat törni magának. Akkor sem kel félni, ha csak két út áll előttünk, mert hosszú távon még mindig irányt válthatunk.

És ahogy tovább haladunk az úton, látjuk az árnyékunk magasabb mint a lelkünk, és ott megy előttünk az asszony, a nő akit mindnyájan olyan jól ismerünk. A nőt, amelynek oly fénylő a bőre, aki elhiteti velünk, minden arannyá változhat. És végre meghalljuk az égi dallamot, amikor minden és mindenki eggyé válik. És ő vásárol egy szép, hosszú létrát, ami a mennybe visz.

Ilyesféle kezdőkre számítunk:

CFR: Arlauskis – Manea, Vinícius, A. Mureşan, Camora – Hoban – Deac, Djokovic, Culio, Ioniţă – Ţucudean. Sérült: Boli.
Iaşi: Rusu – Bosoi, Frăsinescu, Mihalache, Bădic – Cioinac, Chelaru – Pedro Mendes, Platini, Jo Santos – A. Cristea. Eltiltva: Qaka.

A blogszerkesztőség tippjei:
bmiky: 2-0 Hoban, Mailat
Bogrács Huba: 5-0 Culio 5 mindet 11-esből
Groteszk Aladár: 2-0 Deac dupla
KEG: 3-0 O3
McPásztori: 2-0 Deac, Baldé
Pálfi Csaba-Sándor: 2-0 Omrani, Ionita
RJA: 2-0 Vinicius, Deac
Sir Humphrey Appleby: 0-0