Szervusztok, kedves gyerekek! Ma este Bogrács Huba, az új tanítóbácsitok egy elég szokatlan, sőt, furcsa esti mesét mond el nektek. Hallgassátok figyelmesen és okuljatok belőle!

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, de azért a nyolc-kilenced országon még innen, egy balkáni vadkapitalista hiéna. Már az óvodában is $ volt a jele. De szeretett játszani, különösen azt a gömbölyded ide-oda pattogó valamit szerette, amelyet az emberek mind közönségesen labdának neveznek. Nagyon kíváncsi és eszes kis állat volt, ami már akkor feltűnt a hiéna klánnak, mert mint tudjátok gyerekek, a hiénák klánoknak nevezett társadalmi csoportokba szerveződve élnek.

Meglátjátok ez a kölyök még sokra viszi – mondta a hiéna klán óvónénije.

Igen, jól mondod Pistike, valóban pontosan úgy épül fel a hiénák társadalma mint az embereknél a maffia klánok. Írj be egy piros pontot a füzetedbe! Azért ha nem muszáj, ne szóljatok közbe gyerekek, mert különben sosem lesz vége a mesének. Bizonyára már láttátok valamelyik természetfilmben, vagy olvastátok a wikipédián (amelynek nehogy elhiggyetek mindent, irgum-burgum!), hogy a hiéna alapvetően húsevő, maga is zsákmányol, de a dögöt sem veti meg. A vadkapitalista hiénák pedig pontosan ugyanígy járnak el az üzleti életben. Nem tehetnek róla, a vérükben van, bármilyen körülmények közt feltalálják magukat. A legcsúcsabb csúcsragadozók, ragadozó csúcsait ostromolják folyamatosan. Mit mondtál Pistike, hogy ezt most nem érted? Na magyarázd el neki szépen Móriczka!

A tanítóbácsi most John Lennont parafrazálja, egész pontosan a magyarra szinte lefordíthatatlan „the toppermost of the poppermost” kifejezést. Szerintem köcsögség gyerekeket ilyesmivel kínozni!

Mars ki! És vissza se gyere! A pofádat meg befogod, büdös kölyök. Szerencséd, hogy kifejlett pedagógia érzékem van, mert ha nem lenne, most kaptál volna egy maflást. Na de, hol is hagytam abba? Megvan! Szóval a kis vadkapitalista hiéna egyszer csak felcseperedett, és hirtelen úgy érezte, hogy kicsi neki ez az ország, kevés itt a zsákmányállat. Elindult hát szerencsét próbálni messze-messze idegenbe, egy olyan országba ahol jó a foci és hideg a sör. Autókkal kezdett el kereskedni, aztán egyszer csak nagyon meggazdagodott, lett neki sok pénze és kapcsolati tőkéje.

Hogyhogy nem érted, hogy mi az a kapcsolati tőke Pistike? Emlékszel mikor a szünetben elkérted az Évike tízóraiját és ő nem adta oda neked, de bezzeg Moriczkának szó nélkül lepasszolta, mert szomszédok? Na látod ez azért volt, mert Móriczkának volt kapcsolati tőkéje, neked meg nem!

A mi kis balkáni vadkapitalista hiénánk ezek után fogta magát és ingatlanba fektette tenger sok pénzét, amely egyre csak szaporodott, mint József Attila fogában az idegen anyag. Végül olyan sok pénze lett neki, hogy azt se tudta mit csináljon vele. Eszébe jutott gyerekkori kedvenc játéka, a labda, és vásárolt magának egy fociklubbot. A csapat onnantól kezdve szárnyalni kezdett, az ő népszerűségi indexe a szurkolók körében pedig folyamatosan nőtt. Sőt, nemzetközi rangot vívott ki magának mint jóságos mágnás, mert bizony amikor egy Culio nevű argentin mesterkettőst rúgott a Stadio Olimpicóba a Rómának, felkapta a fejét a nagyvilág. De a magyarországi sajtó mindenképp.

Évekig tartott ez a romantikus kapcsolat közte meg a csapat között, amikor hirtelen minden megváltozott. Először is kitört a gazdasági világválság, amely majdnem teljesen hazavágta az ingatlanbizniszt. Ámde a rossz nyelvek szerint a végső törést – mint a világtörténelemben oly sokszor – egy nő okozta.

Bizony a nő szép volt és a mi kis balkáni vadkapitalista hiénánk teljesen elvesztette az eszét. Ahogy P. Howard mondaná: „A nő olyan, mint egy költői hasonlat – ha szép, az sem baj, hogy semmi értelme.” Oly annyira elvette az eszét a nő, hogy még a legendás üzleti érzéke is teljesen cserben hagyta. Így lett neki televíziója, amely hatalmas buktának bizonyult. Szerencsére azonban a klub kasszájába érkezett épp elég pénz a Bajnokok Ligája-szereplésből, így onnan tudta fedezni a veszteséget. Bár ez csak pletyka, nehéz lenne rá bizonyítani.

Ámde innentől megromlott a viszonya az addig őt jóságos mágnásként ünneplő szurkoló táborral, egyik szurkoló csalódottságában nem átallotta – név nélkül – az nyilatkozni a sajtónak, hogy olyan érzés volt a pálfordulás, mintha kedveséről kiderül, hogy szajha. (Az idézet nem pontos, az eredeti ennél sokkal vulgárisabb.) Emiatt csalódottságában úgy tett mint akit nem is érdekli az egész. Sőt ország-világ színe előtt jelentette be, hogy nem klubtulajdonos többé.

Sokáig úgy tűnt, a románcnak a focicsapattal végleg vége. Azonban az ókori görög drámákat jellemző deus ex machina fordulattal a minap felbukkant a csapat öltözőjében és beszédet mondott. Pont amikor hirtelen új befektető és egy valag pénz érkezett a csapathoz. Olyan rejtélyes körülmények közt, mint egy Agatha Christie krimiben. Az öltözőben állítólag egy rátörő őszinteségi roham következtében következőket mondta:

– Azért világrekord amit bemutattam, nem igaz, srácok? Úgy jöttem vissza, hogy igazából el sem mentem, sőt valóján mindvégig itt voltam, miközben mindenkivel elhitettem az ellenkezőjét – mondta nevetve. Állítólag arról is értekezett, hogy ismét fellendülni látszik az ingatlanpiac és ez új lehetőségeket is jelent egyben számára. Egyúttal bemutatta a fiúknak új titkos ügyintézőjét, Stróman Jánost és b. nejét, akik ezután a hivatalos részét viszik az ügyeknek nem hivatalosan. Elvégre a balkáni vadkapitalista hiénák világában első a titokzatosság. Már csak az adóellenőrök és a korrupciós ügyeket vizslató kotnyeles ügyészek okán is.

– Gyerekek, kezdődik a KVSC második virágzása, a cél 2023-ig három Bajnokok Ligája cím – adta ki az új ukázt, elvégre a lécet sosem lehet elég magasra helyezni, és lesöpört egy szőke hajszálat a válláról. A pletyka állítólag már eljutott a ködös Albionba is, ahol annak hallatán egy borvirágos orrú nyugalmazott skót menedzsert kiverte a hideg víz.

Egyesek azt suttogják: egy újabb nő állhat a titokzatos, de annál látványosabb változások hátterében. Mások szerint pedig  mindössze annyi történt, hogy valahol a kelet-európai betondzsungelek egyik rejtett zugában, hirtelen észhez tért egy balkáni vadkapitalista hiéna.

Itt a vége fuss el véle. Aki nem hiszi járjon utána. A mesének vége, aludjatok jól, álmodjatok szépeket gyerekek!