Megtették a fiúk a legegyszerűbb lépést a play-off felé, bár sokáig meglehetősen nehézkesnek tűnt ez a lépés, mintha talpig nehéz páncélban, a Földnél kétszer nagyobb gravitációs erővel szorongató bolygón kellett volna kivitelezni. Szerencse is kellett hozzá, de összességében az történt ami egy élcsapat és egy biztos kiesőjelölt meccsén a legtöbbször történni szokott: a jobb csapat végül bedarálta a gyengébbet.

Régi futballközhellyel élve azt is mondhatnánk, hogy két ellentétes félidőt láttunk, legalábbis ami a KVSC teljesítményét illeti. Laci ezúttal is megkavarta a kártyákat: egy olyan 4-2-3-1-el rukkolt ki, amelyben Omrani volt a jobbszélső és Păun az árnyékék. Az elképzelés önmagában egyáltalán nem volt rossz, hiszen amikor a lendületből támadhatott a csapat, akkor elképesztő sebességgel tudott átrohanni a középpályán. Ráadásul úgy, hogy rendkívül fluid helycserés támadó alakzatokat tudtak ölteni az akciók, így ilyenkor szinte mindig egy lendületből érkező támadó kaphatta a kapuval szemben a labdát.

Ilyen volt például amikor Omrani belépett a szélről középre, hogy egy finom rövid passzal épp az árnyékék posztján rohanó Păun elé terelje a labdát, vagy amikor a kapunak háttal álló Păun a második hullámban sprintben közlekedő Deac elé tette vissza a labdát, majd iszkolt is vissza a Deac által üresen hagyott belső középpályás helyére. Ha ezen a játékkoncepción tud még csiszolni a csapat, akkor valami egészen látványos focival rukkolhat ki a rájátszásban.

Más kérdés, hogy a Vásárhely védekezése ritkán engedte meg, hogy gyors támadásokat vezethessen a Vasutas, és bosszantóan sok volt a rossz passz, az eladott labda is. Arról nem is beszélve, hogy a vendégek már a 20. perctől elkezdték húzni az időt, bár nem értem, hogy ilyen hidegben miért volt jó nekik annyit a földön fetrengeni.

Persze, ha Sasszem játékvezető kiszúrta volna, hogy a 11. percben Omranit épp a tizenhatoson belül döntötték föl és nem azon kívül, akkor ugye nem sima szabadrúgást ítélt volna és esetleg másképp alakulnak a dolgok. Viszont kontrafaktuális hipotézisekbe ezúttal sem megyünk bele, mert minek. Pláne, hogy élőben jómagam sem vettem ezt észre, csakugyan elkellett volna oda egy sasszem, vagy sólyomszem vagy videobíró… De ezt a gondolatmenetet is inkább itt hagyjuk abba.

Az első félidőben a mezőnyfölény dacára egyetlen árva helyzetet sikerült kialakítani, de a formán kívüli Bud ezúttal nem tudta bebólintani Camora mintaszerű beadását. Laci pedig nem totojázott: a szünetben becserélte helyére János Károlyt, az igazi Ruizt, aki a Deac pozícióját foglalta el. Ez pedig azzal járt, hogy Deac jött ki a jobbszélre, Omrani pedig elfoglalhatta végre a center pozícióját. Szegény Nouvier sajnos dettó formán kívül van, Laci le is cserélte a második félidő első tíz perce után. Sorsa állt be, de persze a jobbszélre, így Deac ment ki a baloldalra játszani. A végkifejlet szempontjából ez a taktikai húzás sorsdöntőnek bizonyult (elnézést Asztaltársak, de képtelenség ellenállni a szóvicc csábításának). Persze ez a sok változtatás így egyszerre leírva egy kicsit izzadtságszagú, de hát épp ilyen volt ez a győzelem is.

Azért ejtsünk szót a mázli faktorról is. A védelmünk egész meccsen kétszer hagyott ki látványosan, de szerencsére Bănel elpuskázta a lehetőségét az első félidő végén. A második alakalommal a hat a négy ellen vezethetett ellentámadást az ASA, de szerencsére Bâtfoi öt lépésről még a Pentagon épületét sem találná el, pedig az igazán szélesebb épület az alig bő 7 méteres focikapunál. A vezető gólhoz meg kellett az is, hogy Rus lövése annyira rossz legyen, hogy Sorsa tudja némi pályakorrekciót eszközölve az alsó sarokba juttatni a labdát.

A mázli azonban önmagában kevés lett volna, a második félidőt igenis meghajtották rendesen a fiúk. Külön szót érdemel itt Omrani, aki akár szélsőként, akár centerként kellett játszania ezúttal egy vérprofihoz méltó nívón űzte a mesterségét. Mintha korábban nem is őt, hanem valami rosszindulatú, egoista ikertestvérét láttuk volna játszani. Most meg minden labdaérintésével a csapat érdekét szolgálta, hihetetlenül hasznosan játszott. Bár egyik gólpasszt sem ő adta, de mindkét helyzetet tulajdonképpen ő teremtette meg. Ha ezt a formáját tudja állandósítani, akkor meg is van az új Bastosunk (nyilván nem ugyanazon a poszton).

Összegezve: egy tisztességes iparosmunkát pakoltak a pályára a fiaink, ami most elégnek bizonyult a győzelemhez, sőt két gólos előnynél megpróbáltak egy kicsit a közönségnek is játszani.

No és akkor szokásunkhoz híven értékeljük egyénileg is a fiúkat.

Mincă Értékelhetetlen. Ez nem az ő hibája, pár beadás lehúzásán, a söprögető szerep időközönkénti ellátásán és a hosszú kirúgásokon kívül más dolga nem akadt.
Tiago Lopes 6 Tette a dolgát most is rendületlenül, de ezúttal semmi extrát nem produkált.
Larie 6 Tanárian oldotta meg feladatát, mint mindig, de a vásárhelyi támadó gépezett enyhén szólva sem állította őt és védő társait komolyabb kihívások elé.
A. Mureșan 6 Korrekt védőmunkát végzett, de neki sem ma este volt a legnehezebb dolga.
Camora 7 Neki azért meggyűlt a baja Bănelel, aki még ennyi idősen, a plusz kilókkal együtt is simán az ASA legjobbja volt. A Budnak ajánlott levélben feladott beadása már a pontos címzés miatt is megérdemelte volna, hogy befejeljék.
L. Rus 6 A rendes iparos munkát elvégezte ő is, és adott ugyan egy gólpasszt, de azt lövésnek szánta. Szerencsére rosszul találta el.
 Deac 6 Az igazság az, hiába személyes kedvencem nem ment neki a játék. Igyekezett szórni a kulcspasszokat, de többnyire csak elszórni sikerült neki. A belső középpályás poszttal úgy tűnik jobban meg kell még barátkoznia. Bár ma is három poszton játszott összesen. Ötöst szántam neki, de csak kiosztott egy gólpasszt. Mi lesz, ha elkezd jól játszani?
 A 80. perctől Gomelt. Előnyt megőrizni, a labdát megszerezni és megtartani jött be, és azt maradéktalanul végre is hajtotta, de igazából nincs mit rajta osztályozni. Bár felőlem akár kaphatna is ezért egy hatost.
Omrani 8 Nem szerzett gólt, de még így is simán a meccs embere, ha az a Robbenes tekerése beakad, akkor a 9-esre is rászolgált volna. Kár, hogy nem ment be, megérdemelte volna. A második félidőben gyakorlatilag center posztból irányította a csapatot. Reméljük így folytatja és egyúttal elkérjük a pszichológusa telefonszámát, mert úgy néz ki nem végzett kontár munkát.
 Păun 7 Még mindig nem a képességei maximumán játszott, de már láttunk biztató jeleket tőle, például egy gólt, az azt megelőző visszahúzós csellel. Tisztára mint egy egészen jó futballista. Futballesztétikai szempontból is igencsak szemrevaló megoldás volt. Még a végén kiderül róla, hogy árnyékékben is használható. Nem volt ez rossz húzás Lacitól.
 Nouvier 5 Szegénykém hiába kereste régi jó formáját, nem találta meg.
  Az 55. perctől Sorsa 7. Ő volt a vásárhelyiek végzete, mindössze két perc kellett neki a gólhoz, szemfüles megoldás volt. Mondhatják rá persze, hogy csak mázli, jókor volt jó helyen. De ahhoz ott is kell lenni. Egy lesen született olasz csatár jól menő tanszéket vezethetne ebből a tárgyból az egyetemen.
 Bud 4 Nagyon nem ment neki, csak egyszer került helyzetbe, de nem tudta kihasználni.
 Félidőben Juan Carlos 6. Amiért becserélték azt elvégezte. Ő is kipróbált két posztot is, az utolsó 10 percben árnyékként működött, láthatóan ez most jobban ízlett neki. Ha kitámad az ellenfél, helyezkedni és testcsellel magának területet teremteni nagyon tud.