Az a helyzet, Tisztelt Asztaltársak, hogy bmiky megrendelt tőlem egy „mocskos poszt” ízű beharangozót a vasárnapi meccs elé, csak sajnos kissé zavarban vagyok, mert nem egészen világos, hogy ki ellen játszunk. Az odáig még megvan, hogy már megint jönnek a juhok, csak az nem tiszta, hogy a búbánatos égi maci nemzőszervnek hívják őket?

A hadsereg ugyanis jogerősen pert nyert a juhász ellen, aki így többé nem használhatja a Steaua márkanevet. A FCSB betűszóról nem hajlandó lemondani a jó pásztor, ezért úgy döntött, ha kell saját nevére veszi immár törvénytelen zabigyerekét. Vajon tudunk-e tiszta szívvel utálni egy olyan csapatot, amelynek neve – kapaszkodjatok!!! – Fotbal Club Sporting Becali, anélkül hogy az intenzív osztályra kerüljünk a szűnni nem akaró röhögőgörcs miatt?

Ez itt a kérdés, Tisztelt Asztaltársak! Mondanám én, hogy a jelszó változatlan: ¡No pasarán! (Nem fognak átjutni!) vagy Rohamra fellegvári vitézek! De most ezek ellen a névtelen szerencsétlenek ellen? Hát nem volna szánalmas? Az esztena környéki sajtó már most siránkozik, hogy jaj mi lesz a román bajnoksággal a Steaua nélkül. Én megmondom: egy hisztériamentesebb, sportszerűbb bajnokság. Az.

Azért nem felejtjük persze azt az ide találó román közmondást sem, amely szerint a farkas levetkőzi a szőrét, de azért a szokásait soha! Ha a juhász megértésre vagy szánalomra vágyik, akkor hiába jön Kolozsvárra. Mert nincs kegyelem! (Hangulatfestő zenének hallgassuk a Led Zeppelin No quarter című számát. Már csak azért is, mert ez a viszonylag lassú tempójú nóta előrevetíti, hogy küzdelmes meccs lesz, senki ne számítson a Jailhouse rockra.) Reméljük ezt Laci és a fiúk is így gondolják.

A magam részéről természetesen bizakodó vagyok. Idegenben sikerült legyűrni őket, tehát optimizmusom kivételesen nem kincstári. Annak is örülök, hogy ismét hazatért nagy kedvencem Deac. Cipri ugyanis azt a kreatív, sokat dolgozó szélső prototípusát testesíti meg, amilyené magam is válhattam volna, ha az ősök kölyök koromban edzésre járatnak, ahelyett hogy könyveket nyomnak a kezembe. Egyszerűen oda vagyok az ilyen típusú futballistáért, a mi Ciprink ugyanis akkor is szétdolgozza a belét védekezésben, ha elől épp nagyon nem megy neki a játék. Iszonyatos futómennyiséget pakol ki a pályára és szélsőként is rengeteg labdát szerez a középpályán.

És most már azt is elárulhatom, hogy számomra a látványos támadó foci a középpályás labdaszerzéssel kezdődik. Ehhez pedig ugye csapat szintű letámadás szükségeltetik, ahhoz meg olyan játékosok mint Deac, az erdélyi Kuyt. (Csak csendben és halkan jegyezem meg, hogy annó dominó amikor Vass Ádám nyilatkozata után a román tévések arról faggatták Deac barátunkat, hogy szerinte Kolozsvár magyar város-e, szemrebbenés nélkül vágta rá: „Kolozsváron magyarok is élnek, tehát magyar város is!” Képtelenség ezt a srácot nem kedvelni.)

Az sem baj egyébként, ha Laci most belső középpályásnak használja Ciprit, a védőmunkájával garantáltan nem lesz baj. Bónuszként hatékonyabb lesz a letámadásunk. Ha pedig megszereztük a labdát, akkor nem árt, ha olyan játékoshoz kerül, aki kreatív, tud váratlant húzni és a képessége is megvan hozzá, hogy kivitelezze. Ennél jobb igazolást nehezen tudnék elképzelni.

Ezzel együtt nem lesz egyszerű mérkőzés, a juhok kerete sajnos továbbra is erős, nagyon kell igyekeznie a juhásznak ahhoz, hogy úgy szétverje őket, hogy ne húzzák be a bajnokságot. De arról se feledkezzünk meg, hogy újabban – a bajnoki címek elmaradása miatt egyfajta kárpótlásként – rákaptunk a birkanyírásra. Az utolsó két meccset mi nyertük. Három a magyar igazság! Hajrá KVSC!

Ilyesféle kezdőkre számítunk:

CFR: Mincă – Tiago Lopes, Larie, A. Mureşan, Camora – Filipe, Deac – Păun, Juan Carlos, Nouvier – Bud. Eltiltva: L. Rus.
FCSB: Niţă – Bălaşa, Tamas, Moke, Momcsilovics – Pintilii, Muniru – Enache, Achim, De Amorim – Alibec. Eltiltva: Boldrin.