logo_ccaÍrtuk már, hogy nem szokásunk összeesküvés-elméleteket gyártani, megteszitek Ti helyettünk, Tisztelt Asztaltársak, de a Vasutas bíróküldéseinek tavaszi aránytalansága mindenképpen megér egy kisebb statisztikai posztot.

A Játékvezetői Testület (CCA) honlapja szerint a Liga 1-es keretben 21 bíró van, közülük heten bukarestiek (33 %). Kolozsvári csupán egy, Dan Florin Dreve, aki eddig egyetlen meccset kapott az egész szezonban, a Ceahlăul–Brassó találkozót még szeptemberben. Ugyanakkor a Liga 2-es keretből is lehet élvonalbeli meccsre bírót küldeni, itt a 43-as névsorban két kolozsvári van: Teodora Albon és Horatiu Feşnic. Utóbbi idén már 6 első ligás és 2 Román Kupa-meccset vezetett, a hölgyet főként a csapat felkészülési meccsein láthattuk, női vonalon viszont nemzetközi szinten is elismert játékvezetőnek számít. 

Ősszel a CFR 17 bajnoki meccséből hetet vezetett fővárosi és tízet vidéki bíró, és arra is odafigyelt a CCA, hogy a bukaresti csapatok ellen ne kapjon bukaresti rigót. Túl sok panaszunk nem is lehetett a bíráskodásra, látványosan csupán a Minszk elleni Európa Liga-visszagón fújt látványosan a KVSC ellen a francia Antony Gautier.

Tavasszal viszont eddig csak a Viitorul ellen nem Bukarestből jött a CFR játékvezetője, és – micsoda véletlen – még a Steaua elleni meccsen is fővárosi fújta a sípot. A Petrolul ellen Teixeirának látványosan megkegyelmező Radu Petrescu például ebben a szezonban már negyedszer kapott CFR-meccset, ebből háromszor a Fellegváron. Minimum érdekes.     

focibiroA CFR játékvezetői az őszi szezonban:

Bukarestiek: Marcel Bârsan (Ceahlăul), Radu Petrescu (Botoşani, Craiova), Andrei Chivulete (Viitorul), Marius Avram (Pandurii, ASA), George Rădulescu (Galac).
Vidékiek: Ovidiu Haţegan (Steaua, Chiajna), Adrian Illyes (Medgyes), Sebastian Colţescu (Petrolul), Kovács István (Astra), George Găman (U), Lucian Rusandu (Dinamo), Adrian Comănescu ( Brassó), Florin Marcu (Iaşi), Robert Dumitru (Rapid).

A CFR játékvezetői a tavaszi szezonban:

Bukarestiek: Bârsan (Ceahlăul), Petrescu (Pandurii, Petrolul), Chivulete (Steaua), Avram (Medgyes).
Vidéki: Cătălin Popa (Viitorul)

A Liga 1-es keretből idén még nem kapott CFR-meccset: Marian Balaci (Drobeta Turnu Severin), Cristian Balaj (Nagybánya), Adrian Cojocaru (Galac), Iulian Dima (Bukarest), Dan Florin Dreve (Kolozsvár), Dragoş Istrate (Bukarest), Florin Miron (Bukarest), Alexandru Tudor (Bukarest), Paul Unimatan (Zilah).