cfr_asa_monroyHiányzott már az igazi élő foci, így a tévé-vébé helyett kimentünk a CUG-pályára megnézni a Vasutas első felkészülési meccsét. Nem bántuk meg, a fiúk négyet rúgtak az ASA-nak, és az újak közül nyolcat is megnézhettünk. Hazafelé pedig meghallgatuk egy idős szurkoló értékelését, aki szerint “ha megtanulnak lőni a játékosok, jó csapatunk lesz”. 

Laci az első félidőben a régi emberekre építette a csapatot, az új szerzemények közül ekkor csak Szusics és Larie játszott. Az összeszokottság hamar ki is jött a rengeteg próbajátékost bevető vásárhelyiek ellen, Deac előbb 11-est harcolt ki, majd gólpasszt adott a kapu elé jól érkező Negruţnak. Edy Stăncioiu jól leteremtette védőit, de ettől még egyoldalú maradt a meccs: a CFR amikor meg tudta nyitni a széleken a terültet, veszélyes támadásokat vezetett. Costeán azonban elakadtak a lerohanások, szinte soha nem választott jó megoldást. A csapatát négy-öt nyelven vezénylő Miriuţă azonban még őt is megvédte a népharagtól, játék közben szólva ki a lelátóra: “Hagyja tata, tudja ő is, hogy hibázott”. 

A második félidőre csak a rengeteg faragást elszenvedő Muniru, valamint Negruţ maradt, jött az új fiúk többsége, valamint a fiatalok közül Ene, Veres Szilárd és Păun. Itt azért már látszott, hogy a legtöbben először játszanak együtt, de az egyéni villanásoknak köszönhetően így is volt elég helyzet. A támadók közül legtöbbet paszoló Tadé egy szöglet után beverte a harmadikat, majd jött Jakolis, aki a félpályáról indulva ment át a teljes vásárhelyi védelmen a negyedikért.

A játékrendszerben és a stílusban nem láttunk új dolgot, a CFR-nek most is a gyors, 3-4 passzos lerohanások, valamint a pontrúgások mennek a legjobban. Az újakról és az eddig ritkán látott fiatalokról viszont külön-külön is megosztjuk az első benyomásainkat. 

Mateo Szusics

Mateo Szusics

Szusics. Képzett jobbhátvéd, elöl-hátul hasznos volt, bár még nem érzik őt a többiek. Stílusban Ivo Pintóra emlékeztett, bár egy fokkal kevésbé gyors. Vé Lajostól nyugodtan elköszönhetünk.

Larie. Masszív, kőkemény bekk, minden fejpárbaját megnyerte, a földön nem tették próbára a vásárhelyi támadók.

Vâtcă. Egyetlen távoli lövéssel tesztelték, azt szépen kitolta a léc alól, másodszor kisegítette a kapufa. Laci sokszor kért tőle hosszú, a centerre fellőtt kirúgást, de ezekben nem igazán mentek neki.

Jaime. Jobbhátvédet játszott, de látszott rajta, hogy inkább középen érzi jól magát. Hátul hibátlan volt, de felfutásokkal csak a vásárhelyi térfél közepéig merészkedett.    

Joao Paulo. Kemény középhátvédnek tűnik, de ilyen erőtlenül támadó csapat ellen nem sok minden derült ki a tudásáról.

Ene. A második félidőben Laci rábízta a védelem irányítását, de egyelőre még nyersnek tűnik a Liga 1-hez. Jó felépítésű, de a mozgása elég darabos.

Veres. A második félidő legkellemesebb meglepetése, higgadtan szedte össze a labdákat a középpályás és osztogatta szét a társaknak. “Az én magyarom” (Ungur de al meu) – indokolta nevetve Laci, hogy miért ő tette meg a szünet utáni csapat kapitányának.

cfr_asa_jakolis_gol

Jakolis gólja. Fotók: Riti József Attila

Jakolis. Ha ez a cingár horvát gyerek minden meccsén csak annyiszor villan meg, mint most az utolsó 20 percben, akkor megfogtuk vele az Isten lábát. Rohadtul gyors és pazarul cselez, az összjátékot is érzi, szélen és középen is tud játszani.

Guima. Ekkora toronycenter még nem játszott a KVSC-ben, jó tíz centit ver Kapéra – ha kap elég jó beadást, életveszélyes lesz. Igyekezett az összjátékba is beszállni, egyetlen fejese fölé ment. 

Folytatás szerdán, Felcsúton, a Puskás Akadémia felnőttcsapata ellen, majd pénteken a Győri ETO következik. A csapat hétfőtől Telkiben, a magyar szövetség edzőközpontjában készül, és ellenfelet keres egy harmadik mérkőzéshez, amely jövő vasárnap lenne.

CFR–ASA 4-0

CFR I. félidő: Amadio – Szusics, Larie, Rada, Camora – Muniru, Monroy – Deac, Negruţ, Costea – Ogbu.
CFR II. félidő: Vâtcă – Jaime, Joao Paulo, Ene, Tiago Lopes – Muniru, Veres – Jakolis, Negruţ (Guima, 66.), Păun – Tadé.
Gól: Ogbu (8. – 11-esből), Negruţ (13.), Tadé (73.), Jakolis (76.).