jelenesekA dagadt klubelnök kijelentése, amelyet adott néki az tulajdonos, hogy megmutassa az ő szurkolóinak mindazokat, amiknek meg kell lenniök hamar: ő pedig elküldvén azt az ő éteri honának lapja által Spanyolhonból, megjelenté az ő szolgájának, aki bizonyságot tett mindenről, amit látott (vö. Jelenések könyve 1, 1–2). Azaz bizonyságot tett volna, ha lát(hat)ta volna mindazt, amit az főlegvári sereg az újabb felkészülési küzdelemben cselekedett vala.

És szól vala nékem az dagadt Muresán egy lelkes állat ekképpen: „Írd meg, amiket láttál, és amik vannak, és amik ezek után lesznek.” (Jel. 1, 19) Én pedig Muresán méreteitől a látomástól igencsak megrettenvén, remegve mondám: „Ugyan miképpen írhatnám meg, óh uram, ha soha nem közlöd pontosan a te szolgáddal, hogy mikor kezdődnek azok, amik ezek után lesznek? Hiszen ez új esztendőben még egyszer sem jelentéd meg nékem igazán, hogy a te hős fiaid mikor veszik föl a vértet! És mire én keserves kínok között megtudakolám az csaták idejét, bizony legtöbbször már a mieink nyakára hág vala az ellenség, akinek már csak vert hadunk csonthalmai feletti győzedelmi énekét hallhatám. Könyörülj hát a te szolgádon, és jelentsd meg nékem igazán: mikor kezdődik a következő összecsapás?”

A kövér (de nem feltétlenül lelkes) állat pedig felelvén, így szólt vala hozzám: „Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, amelyeket a főnök a maga hatalmába helyeztetett.” (ApCsel. 1,7). Én pedig mondék: „Akkor szólj, kérlek a főnöknek, hogy vegyen legalább egy karórát! Hiszen telik a bajnokok küzdelméből szerzett vagyonból! És tudakozódjék a csillagjósoknál, hogy mennyi eltérés van a ti mennyei spanyol aiónotok és a mi földhözragadt transzilvánus időnk között? Hátha akkor meg tudja majd mondani, hogy mikor kezdjünk el vadászni az alávaló és állhatatlan sztrímekre! Vagy ha az órát nem is, de legalább a napot vagy a hetet közölnéd pontosan a te szolgáddal, hiszen a minap még arra sem méltattál engemet! Óh, legalább a hetet, a napot mondd világosan!”

Miközben mondám mindezeket, elvörösödék az ő arca, és még haragosabban mondá: „Gonosz és rest szolga! Hát nem érted, hogy arról a napról és óráról senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a dagadt, hanem csak főnök egyedül? (Márk 13,32). Ő pedig karórát nem veszen, mert elijesztené vele azt a kínai sejket, aki hamarosan tíz tálentum aranyat hozánd az Főlegvárba. Az sejk pedig joggal tarthatna attól, hogy a karóra az ő fellegek felett járó tüzes szekerén elhelyezett bombának kioldására szolgál, így aztán nem hagyná itt az kincset, mink pedig soha nem szerezhetnénk egy igazi bajnokot a csapat élére, hanem meg kéne elégednünk az Mazsolával, Tádéval és a Csukával. Ámbár a Csukát kedveli a főnök, mert hosszú idő óta a hal a tanítványok titkos jele.” Én pedig felelvén, mondék: „Uram, a hal az én jelem is, de nem a döglött hal. Amint meg vagyon írva: a döglött csuka ritkán szerez zsákmányt.”

E szókra elborult vala a pufók látomás arca, és így förmede rám: „Ó, meddig szenvedlek még téged? (Márk 9, 19) Eriggy a fenébe” – mondá kegyesen, és eltávozék tőlem.

Hát, kedves Asztaltársak, bibliai nyelven körülbelül így írható le a klub 2014-es évi kommunikációja. A klub honlapján tegnap még február 18-ára (tehát mához egy hétre), méghozzá 15 órára harangozták be a mai meccset. Hát komolyan mondom, állandó elragadtatásban (értsd: folyamatosan apokaliptikus transzban) élő próféta legyen az, aki ki tudja bogozni, hogy melyik meccs milyen napon, milyen héten (!) és hány órakor kezdődik! Még jó, hogy a Holdon (egyelőre) nincs edzőpálya. Az egész időeltolódásosdiról valamiképpen Gaby Baginsky német énekesnő halhatatlan (?) 80-as évekbeli dala jut eszembe: Männer versteh’n nur was sie woll’n, azaz A férfiak csak azt értik, amit érteni akarnak. És íme az idevágó rész (a youtube-os videón 1:08-nál kezdődik):

Gaby Baginsky

Gaby Baginsky

Ich habe Karten für’s Musical „Cats”
Und fange an mich zu freu’n.
Um acht Uhr weiß ich Du hast mich versetzt.
Du sagst Du dachtest um neun.
Doch wenn die Bayern in Dortmund spielen
Und Du den Skatabend hast
Das ist etwas das Du nie verpaßt.

A „Cats”-re megvannak már a jegyek,
És már szinte örvendhetek.
Ámde nyolckor rádöbbenek: ismét parkoló-pályára tettél.
Te, ugye, kilenc órára emlékeztél…
Bezzeg, mikor a Bayern Dortmundban játszik
Vagy esti kártyapartid van
Na, azt soha nem késed le.

Hát mi sem késnénk le, kedves klubfőnökök (pedig nem is a Dortmund-Bayern rangadóról van szó!), ha legalább az időpontot tudhatnánk, mert ugye még a Lyukas tévé sem adja a meccseket. A mai kezdőtől egyébként kissé berosáltam. No lám, Cadú kimaradt…  ejsze Laci arra gondol, hogy a sok sárga miatt lesz még eltiltása, hát ideje erre is felkészülni.

Merőn nézem a képernyőt, és vágyakozom a sztrímre, éppen úgy, mint a szép híves patakra (vö. stream = patak, csermely). De nincs. Nem folyik. Ettől aztán akár fel is fordulhat az arra áhítozó szarvas. Mert szépen fel vagyunk szarvazva ezzel a közvetítéshiánnyal. De sebaj, a hiányzó élő közvetítés legalább nem zavar a posztírásban. Lelki szemeim előtt megjelenik Ogbu, amint a kaputól 63,2 centiméterre várja a lábfejére helyezett labdát, hogy onnét aztán lelkesen bombázhassa – fölé. És noha a Lyubimetzet eddig mindenki elpáholta, most mégis izgalom fog el, hiszen Camora és Maftei helyett Tiago Lopes, illetve a legkevésbé sem fiatalosan mozgó Vén Lajos kezdett. De hogy most éppen melyikük van baloldalt? Ehhez látnoki képesség kellene. És a neten közben jönnek sorra a fogadási lehetőségek: szinte arra kellene fogadni, hogy az első gólt a jobb vagy a bal oldalról kapjuk-e ma? Talán a Gabionetta-Batin-Deac hármas visz majd némi életet a támadásainkba.

Püff neki! A 28. és 29. percekben egymás után két gólt lövünk! A livescore nem írja a gólszerzőket, a klubhonlap még a gólokat sem. Talán Ogbu találta volna meg az ideális helyezkedési pozíciót, és végül a kaputól 26 cm-re állván nekiütközött a labda, majd a sípcsontjáról úgy pattant tovább a hálóba, mint ahogyan a kiselejtezett öntvény-fűtőtestről szokott pattanni az iskola hátsó udvarán? Ki tudja? Mindenesetre sokkal érdekesebb így, hogy nem látom a meccset. De lám, mégis fölkerül a két gólszerző neve a klubhonlapra: nyilván a szünet közepén, mindössze 20 perces késéssel. Tecciktudni, amíg az infó az időzónákon áthalad… és ki tudja, lehet, hogy a másik irányban kerüli meg a földgolyót, amíg hozzánk elérkezik. Pont, mint az a hülye Magellán… Szóval: a 28. percben Batin, a 29-ikben Tiago Lopes szerez gólt. Ez jól jöhet még neki, hiszen az első meccse a KVSC-ben (akkor is, ha nem tudjuk, melyik oldalon játszik), amiképpen a 18 éves Rareș Pintea is először ölthette magára a felnőtt csapat mezét.

Rareş Pintea bemutatkozott a nagycsapatban

Rareş Pintea bemutatkozott a nagycsapatban

Aztán szünet, sorcsere, gólözön. A szünet utáni csapat: Ogbu után  Tadé! Miért kell folyton tompa ékkel próbálkozni?). Cadú még mindig sehol. Veres Szilárdnak viszont szintén ez az első felnőtt meccse. És betalálnak: Costea az 55-ik, Negruț az 57-ik és Tadé (!?!) a 65., ill. a 80. percben. Hát erre mondják, hogy Isten nem ver bottal: ahelyett, hogy két öngólt rúgott volna, s ezzel egyszer s mindenkorra levehetnénk a gondunkat Mazsoláról, ezzel a duplával ejsze még a Vászló elleni kezdőt is megfogja. Hol van már az a sejk? Most, most jöjjön, és rögtön vigye ezt a cuki Mazsolát innét (ingyér!), hiszen ebben az évben (mit évben? ebben az évtizedben, vagy legalábbis ebben a „csíncsinálban”) ő már többet úgysem fog betalálni. Osztán Costea még egyet beakaszt a 84. percben. Ezzel már a CSKA Szófiával együtt a legsúlyosabb vereséget mértük a bolgár bajnokság 12. helyezettjére (amely nyilván az ottani futballállapotokat is tükrözi némelyest).

Megvan hát az első győzelem tavaly december 15-e óta. És hogy bmiky kartárs korábbi statisztikájára kacsintsunk: talán újfent Rada a siker titka, aki végigjátszotta a 90 percet, miközben Cadú pályára sem lépett? Akárhogy is van, ejsze jól alszanak ma este a fiúk. Én főleg a most pályára került fiataloknak szurkolok: a jó kezdés komoly löketet adhat. Amit most már leguríthatnak a Kedves Asztaltársak, hiszen vége a posztnak. De azért „meg ne részegedjetek bortól, miben kicsapongás van” (Ef 5, 18), hanem igyatok meg egy pohár józanító hideg vizet: szükség lesz rá, főleg a Dinamo Kijev elleni meccs előtt. Hajrá KVSC!

CFR–FC Ljubimec 7-0

CFR: Amadio (Mincă, 46.) – Tiago Lopes, Piccolo, Rada, Velayos  – Gabionetta (Păun, 46.), Djokovic (Rui Pedro, 46.), Pintea (Negruţ, 46.), Deac (Costea, 46.) – Batin (Veres, 46.), Ogbu (Tadé, 46.)
Gól: Batin (28.), Tiago Lopes (29.), Costea (56., 84.), Negruţ (59.), Tadé (65., 80.)