Egyetlen meccset hagyott a román húsvétvasárnap a Liga, mit tesz Isten, pont azon csapatét, amelynek keretében alighanem a legkevesebb az ortodox vallású focista. Hogy az Astrát miért büntetik, az már rejtély. De élvezzük ki a meccset, mert utána majd egy hónapig nem látjuk itthon a CFR-t.

Igazából csak azért tartok egy kicsit az Astra elleni meccstől, mert semmi jel nem utal arra, hogy valamiért is félni kellene a rájátszásra szétesett giurgiui csapattól. Évek óta rendszeresen veri őket a Vasutas, most éppen hatmeccses nyerési szériában van ellenük a csapat, legutoljára 2014-ben kaptak ki az Astrától. A Fellegvárra amúgy se nyerni jártak, még a ploieşti-i korukban sem. És bónuszként a tulajdonos szeszélyei miatt pont most lépett le tőlük idei vártnál jobb szereplésük kulcsa, Edward Iordănescu is – akiben a bukaresti média máris Pet Rescue utódját látja.

Mi azonban azt látjuk, hogy ismét a román edzőtársadalom legnagyobb túlélőjével, Gigi Mulţescuval kell szembenéznük, akinek 28 éves pályafutása alatt ez a 34. megbízatása és a 25. klubja, és ezalatt az egyetlen sikere a Samsunsporral 1994-ben nyert, azóta jobblétre szenderült Balkán Kupa. Az Astrához már harmadszor tér vissza, a 2001–2002-es szezonban 20, a 2012–2013-as idényben 9 meccsen volt náluk, a mostani keretet gyakorlatilag nem ismeri. Kiszámítható iparos az öreg, viszont szórakozás szempontjából sokkal jobban jártunk volna, ha Mutu kapja meg az állást – Pálfi kolléga már nagyon készült egy poszttal arra az esetre.

CFR vs Astra                             12 győzelem, 7 döntetlen, 5 vereség, 36-22
CFR vs Astra a Liga 1-ben     11 győzelem, 6 döntetlen, 3 vereség, 34-20
CFR vs Astra a Fellegváron   6 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, 20-8
CFR vs Mulţescu                    5 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, 20-11
Petrescu vs Mulţescu             2 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, 5-3

Jobb csapat a CFR, mint ez az olcsón összevásárolt, egy fiatal, ambiciózus edzővel sokáig túlteljesítő Astra, de ez a meccs pont az esélyesség miatt nehéz. Mert ez nem az alapszakasz, amikor többnyire valóban egyértelműen gyengébb csapatokat kellett atombiztosan leverni (és ebben DP jól is teljesített), hanem a play-off, ahol nincs könnyű meccs és könnyű ellenfél. Két döntetlen után most nagyon ott a győzelmi kényszer a csapaton, főleg, hogy a két rivális éppen egymás ellen játszik ebben a fordulóban. Pet Rescuenak nagyon el kell találnia, kiket tesz fel a pályára, Omranit vagy Tzukifút centerbe (a fene tudja, nagyon a napi formájuktól függ), illetve Mailatot, Păunt vagy Jánoskát a balszélre (szintén lutri, bár ha Ioniţă kevesebbet cselezne feleslegesen, akkor nem lenne kérdés)?

Ilyesféle kezdőkre számítunk:

CFR: Vâtcă – Manea, Vinicius, Boli, Camora – Hoban – Deac, Djokovic, Culio, Mailat – Ţucudean. Sérült: Arlauskis.
Astra: Iliev – Belu, Bejan, Erico, Al. Stan – Mrzljak, Takajuki – Moise, Balaure, Buş – Abang. Eltiltva: Matei.

A blogszerkesztőség tippjei:

bmiky: 2-0 Mailat, Djokovic
Bogrács Huba: 5-0 Culio 5 mindet 11-esből
Groteszk Aladár: 2-0 Deac, Omrani
KEG: 3-0 O3
McPásztori: 3-1 Deac, Culio és Urko Vera (utóbbi egyet ide, egyet oda).
Pálfi Csaba-Sándor: 2-0 Jánoska és Tzukifiú
RJA: 1-0 Deac
Sir Humphrey Appleby: 0-0