Az a jó a CFR vezetésében, hogy néha tényleg meg tud lepni, és a sok jelentéktelen, kizárólag a médiacápák éhségének csillapítására elszórt morzsa közé teljesen váratlanul valódi gyöngyszemeket is becsempész. Ilyen a Dan Petrescu szerződéshosszabbításáról kiadott sajtónyilatkozat is, amelyről a teljes blogszerkesztőség megossza gondolatait a Tisztelt Asztaltársakkal.

Bmiky

Miért pont most? – ugrott be elsőre a kérdés, amikor meghallottam a hírt. Mert azt nem tudjuk, hogy mennyi ideig és mikor zajlottak a tárgyalások DP, az ügynökei és strómanék között, és mikor is került aláírás az új szerződésre? Mi csak azt tudjuk, hogy kedden, április 3-án jelentették be. Pontosan egy nappal azután, hogy a román médiában a szezon során először felmerült, hogy Pet Rescue a nyáron leléphet a Főlegvárról.

Ha nem a sorok között olvassunk, akkor ez akár egy jó hír is lehet. Mert a folytonosság szép dolog a sportban, és hát a román fociban fehér holló a három évet egyazon klubnál kihúzó edző. (Pustai csak a szabályt erősítő kivétel.) Másrészt azt is kommunikálja, hogy nem csak egyetlen szezonra került ismét pénz a klubhoz, az eredményektől függetlenül van fedezet a folytatásra is.

Csakhogy már megszoktuk, hogy Romániában a sorok között is olvasni kell. És hát abból gyorsan kiderül, hogy a bejelentett két éves hosszabbítás igazából csak egy plusz szezont jelent, mert idén nyáron lép életbe – és hát tavaly júniusban DP kétéves szerződést között a klubbal. Bármilyen összegbe merek fogadni, hogy 2020-ban már nem Dan Petrescunak hívják a CFR edzőjét. Úgy gondolom, hogy a szerződéshosszabbítás legfőbb célja az edző kivásárlási árának megemelése volt. Mert játékost már sokat adott el külföldre ez a klub, de edzőt még egyet se, és hátha DP-re is végre szemet vet egy kínai sejk…

Bogrács Huba

Hát én akkor, mosmá’ hová csináljak? Nagy hólyag ez a Pet Rescue az má’ ecce’ biztos. Arról azonban már nem vagyok meggyőződve, hogy szívesen nézném a kispad mellett a dühtől lila fejit még bő két évig. Sőt, mondjuk ki kerek perec: kívül tágasabb. Igaz, ha megnyeri a bajnokságot, s utána a Csempionsz Líg csoportkörébe is bejut a csapattal, akkor felőlem maradhat. De csak addig amíg az eredményeket szállítja. Mert azon túl az az őszinte valóság, hogy semmi szükségünk egy ekkora hólyagra. Mert ha kell, ha nem felfújja magát és félő, hogy egyszer csak kipukkad, aztán megnézhetjük magunkat, ha pont felettünk és tartalma egyenesen a mi nyakunkba szakad.

Én nem mondom, hogy annyira beképzelt mint Műringyó, vagy annyira aljas mint Patrice, az aljas maga, de a regáti kapanyél azért csak kilóg a szájából. Azt én is elismerem, hogy ennek dacára jó iskolákban tanulta a mesterséget, s hiába pofozni való a feje, mert teccik, nem teccik, de a helyzet az, hogy ért hozzá. Ez az egyetlen pozitívum a dologban. Csak ez az előnyben szándékosan visszaálló fétise ne lenne neki… Amúgy jobban szeretném, ha a nyártól Laci jönne vissza. Hadd kapjon már végre egy esélyt, hogy egy olyan kerettel próbáljon meg bajnoki címet szerezni, amellyel erre esélye is van. Járna neki. De félek, hogy nem jut.

KEG

Az egyik szemem sír, a másik üveg. Őszinte leszek: nem csípem Pet Rescue-t. Elsősorban emberileg vannak kifogásaim vele szemben, ugyanakkor amellett sem tudok szó nélkül elmenni, hogy puszta jelenlétével rombolja a klub korábbi identitását, állandó jellegű tettestársaival, Marával és a strómannal együtt. De ameddig az 1907-es évszám marad a csapat nevében hajlandó vagyok szemet hunyni a dolog fölött. Legalábbis a bal szememmel, a jobbat nem tudom lehunyni csak alváskor. A szerződés hosszabbításának híre tehát nem töltött el felhőtlen örömmel. De hazudnék akkor is, ha azt mondanám, hogy letargiába estem a hír hallatán. Bár én nagyon nem szeretem az ultra defenzív játékfelfogását, de el kell ismernem, hogy Állatmenhely jó edző. Legalábbis a hazai bajnokság szintjéhez mérve az. Az eredmények eddig őt igazolják, akkor is ha ezzel kerettel azért illik megnyerni a bajnokságot, különösen egy ilyen drága edzőnek mint ő. A szerződéshosszabbítás ugyanakkor azt üzeni, hogy a klub valóban hosszú távra tervez. Igaz korábban, a hasonló nyilatkozatok után a rutinos edzők Kolozsváron már nem vettek tartós tejet és leporolták a bőröndöt. Ezúttal azonban nem egy sajtónyilatkozattal van dolgunk, hanem egy konkrét szerződéshosszabbítás bejelentésével. Ezt most sem lenyelni, sem kiköpni nem tudom. De bármennyire is irritál emberileg Petrescu, nem biztos, hogy rossz döntés volt hosszabbítani vele. A döntés helyességét ugyanakkor kizárólag az eredmények fogják igazolni vagy éppen cáfolni. Magam részéről jobban örültem volna/örülnék annak a forgatókönyvnek, hogy megnyeri a bajnokságot, aztán elmegy messzire sok pénzt keresni.

McPásztori

Szerintem elírták a dátumot. Április elseje sokkal hihetőbb keltezés volna, a végéről pedig hiányzik a szmájli. Különösen az tetszik, hogy a KVSC-nél folytatott eddigi kiváló munkának, az eredményeknek „és a csapat kebelében kialakított atmoszférának (légkörnek)” köszönhetően egyeztek meg DP-val a szerződés még két idényre történő meghosszabbításában. Hát ez a csapat kebelében kialakított atmoszféra a kedvencem, kedves Asztaltársak. És nem pusztán amiatt, hogy egykori megboldogult blogszerkesztőségi törzshelyünkre emlékeztet, amely bennem mindig is nagyon kedves emlékeket képez. Szerény nyomott véleményem szerint némi kétség merül fel abban a tekintetben, hogy valóban erre a DP-féle légkörre áhítozott volna Nouvier, Baldé, de talán Păun is, akinek minden bizonnyal jót tett a korábbi nyilvános megszégyenítés, mert lám, a Krajova ellen is meggyőzően meddő küzdelmet folytatott a minap. Egy ilyen „csapat kebelében kialakított atmoszféra”-szöveggel mondjuk Andonét vagy Lacit illene marasztalni. Ha viszont tényleg a DP által kialakított atmoszféra a követendő minta, akkor valóban elkezdek aggódni. Olyan ez, mint amikor a házibuliba új lemezlovas érkezik, és az AC/DC, a Rolling Stones vagy éppen Eric Clapton dalait hirtelen Adrian Copilul Minune (na jó, Lagzi Lajcsi) örökzöld melódiáira váltja, a házigazda pedig extázisba esve tapsol, hogy ő pont ilyen hangulatú bulit szeretne.

Summa summarum: szerintem fel akarják nyomni DP piaci árát, bárhová is készül a nyáron, az ősszel vagy télen. A közlemény végén azt is szeretnék, hogy minél több közös örömben legyen részünk DP-val. Ehhez hosszú évek tapasztalata alapján annyit fűznék, hogy a használt autó tulajdonosa is legalább kétszer örül: először, amikor megvásárolja, másodszor pedig, amikor eladja az illető járművet. És a bajnoki cím megszerzése mellett számomra ennyi öröm bőven elég is lesz DP társaságában. Jöjjön az AC/DC. A déli örökzöld melódiákat pedig hallgassa az, aki azokon szocializálódott.

Pálfi Csaba-Sándor

Én nem bánom, hogy hosszabbítottunk Petrescuval. Hogy konkrétan örülök-e neki, az a szezon végén kiderül. Ha Deac az utolsó forduló után (vagy előtt) magasba emeli az ezüstözött köcsögöt aranygömbbel a tetején, akkor mindenképp jó üzlet volt megtartani. Ha nem… hát nem is tudom. Bár nem vagyok madarász, valószínűleg keselyű lesz a szám íze.

Ami engem meglep a sztoriban, az egyrészt az, hogy a KVSC vezetősége éppen akkor akart hosszabbítani, amikor elvesztettük az első helyet, és hogy a Dán aláírt azonnal. Ebből kiindulva ez NEM egy egyéves projekt, ennél többet momentán sem elvárni, sem tudni nem lehet. Nekem Petrescu emberileg nem szimpatikus, én az ,,úriembereket kedvelem”, azokat az edzőket, akik nem anyáznak, nem hisztiznek, de mégis rendet tudnak tartani úgy a pályán, mint az öltözőben. Ha edző lennék, Ancelotti vagy Wenger lenne, akire stílusban hasonlítani akarnék. Azt viszont bármikor aláírom, hogy amit a KVSC most csinál, arra hosszútávon lehet alapozni, járható út, ez a stílus egyrészt teljesen korszerű, adaptív, másrészt fejleszthető a végletekig, meg lehet verni vele nálunk jobb csapatokat is, a nálunk rosszabbak ellen pedig rengeteg előnyt ad. Ha Petrescu behúzza a bajnokságot, akkor ez a hosszabbítás a lehető legjobb, ami történhet, ha nem, az sem katasztrófa, lesz lehetősége javítani.

Sir Humphrey Appleby

Ahogy a tiszteletreméltó James George Hacker (Hacker of Islington bárója, a Térdszalag-rend lovagja, Őfelsége magántanácsának tagja, a jogtudományok tiszteletbeli oxfordi doktora), Nagy-Britannia miniszterelnöke is mondta: sajtónyilatkozatot nem eskü alatt teszünk.