Hétfő este a Kolozsvári Vasutas botoşani-i vendégjátékával elkezdte a 2017/2018-as bajnoki szezont. Amint azt a Tisztelt Asztaltársak is jól tudják, a találkozó 1-1-re végződött. Hajtás után a sikertelenség miértjeire keressük a választ.

Bevallom őszintén, én nagyon vártam a szezonnyitást. Úgy gondoltam, hogy rengeteg kérdésre kapunk választ. A tippjátékon még magabiztos kettest vizionáltam, viszont mikor megláttam a kezdőket, akkor 1-1-et találtam reálisnak. Szerintem három pont köré lehet csoportosítani a sikertelenség okait.

1. Nehéz a boldogságtól búcsút venni, de a 4-4-2 nehezebb

A 4-4-2 egy nehezen megtanulható felállás. Komoly összhang és összjáték szükségeltetik hozzá a középpályától, úgy támadásban, mint védekezésben. Értem én, hogy négy hét alatt nem lehet egy keretet összeszoktatni, de egy tisztességes taktikai felkészítést azért ennyi idő alatt is illene felrajzolni a mágnestáblára. A középső sorunkhoz képest egy fejetlen csirke is egy hideg fejjel és jeges logikával kiszámított gép. Culiónak és Hobannak halvány lila gőze sem volt arról, hogy mit kellene csinálni belső középpályásként. Támadásban még elboldogultak (bár Culio ott is el tudott tűnni), de védekezésben teljesen súlytalan volt mindkettő. A hazaiak úgy rohantak át a középpályánkon, mintha ott sem lett volna.

4-4-2-ben döntő a két CM szerepe. Ha rosszul játszanak vagy nem értik, hogy mi a dolguk, gyakorlatilag nincs esély nyerni. Itt ők azok, akik megtörik az ellenfél lendületét, ők azok akik segítik a tranzíciót (védekezésből támadásba való átmenet) akkor is, ha a labdakihozatal szélen történik, és ők azok akik körbepasszolják az ellenfél védelmét, nyílt passzsávokat, vagy folyosókat keresve. Ebből Hoban és Culio jóformán semmit nem valósított meg, de nagy hiba volna ezt rajtuk számonkérni. Pet Rescue képes volt az első meccsén, kvázi klasszikus 4-4-2-ben kiállni valódi belső középpályás NÉLKÜL. Illetve volt egy… a jobb szélen, Deac személyében. Vagy nagyon lenézte Állatmenhely az ellenfelet, vagy nagyon túlértékelte a csapat mostani erejét.

Ahogy a másik posztban megénekeltük, a 4-4-2-nek van a gyémánt középpályás verziója, amit újabban 4-1-2-1-2-nek hívnak. Ez nagyobb stabilitást ad a védelemnek, de nehezebb vele támadni. A tegnapi formáció valahol a kettő között volt átmenet. Sima 4-4-2-ben nem játszik Hoban annyira hátul mint most (gyakorlatilag csak kétszer ment fel támadni), gyémántban viszont olyan támadóközéppályás kell, aki jól lő távolról (Culio nem ilyen) és olyan védekező középpályás, aki állandóan a helyén marad.

2. Az összeszokottság olyan, mint a jó halászlé. Idő kell hozzá

Hat új kezdővel álltunk fel, nem lehettek illúzióink a csapat kémiájával kapcsolatban. Egyedül abban bízhattunk, hogy az újak átlagéletkora elég közel van a 30 évhez ahhoz, hogy rutinból megoldják. Nos, nem így történt: se szeri, se száma nem volt a rossz helyre menő ütempasszoknak, hibás átadásoknak. Túl sok volt az egyéni akció, mert sokszor nem tudták, hol kellene állnia a csapattársnak, akinek szorult helyzetben oda lehet adni a labdát. Păun volt az egyik aki ezt megszenvedte. Állandóan lekettőzték a szélen, egyedül Culio volt az (szerintem ösztönből, nem taktikai utasítás miatt), aki jó helyen állva segítette és csökkentette az eladott labdát számát.

Nagyon sok olyan hiba volt, amit nem lehet a felállással magyarázni. Hoban és Vinícius a második félidőben egymásra várva vesztett majdnem labdát, Hoban és Culio rendszeresen nem vette észre egymást, Păun pedig, annak dacára, hogy Bokila oldalán játszott, két passznál többet nem adott neki. Túl sok ütemet vesztett a csapat támadásoknál, egyrészt mert senki nem tudta, hogy melyik üres terület az övé, és emiatt állandóan labdát vesztettünk vagy kisodródott helyzetből kellett játszani, másrészt:

3. Mert a sporinak annyi esze nem volt mint egy szakajtó döglött vidrának

A rigó elég kegyetlenül dolgozott ellenünk egész meccsen. Egyrészt engedte Botoşaninak a taktikai szabálytalanságokat, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy Culio többet feküdt, mint futott, másrészt meccsdöntő hibát követett el a végén.
Bőrszán juszt sem volt hajlandó sárgát adni a hazaiaknak egész meccsen, olyan faultokra, amelyeknek a háromnegyede (nem túlzok!) nem a labda megjátszására irányult. Természetesen Botoşani köszönte szépen és kihasználta ezt a helyzetet. Kevésbé technikás játékosokból álló csapat lévén ez óriási segítség volt nekik, ritkán kényszerültek párharcra, ráadásul nem kellett a kontráktól tartaniuk, így kényelmesen mehettek előre.

A nagyobb hiba persze a végig jól játszó Omrani kiálltása volt. Tiszta, cáfolhatatlan tizenegyes volt, amit a bíró benézett és ,,szimulálásért” második sárgával leküldte a franciát. Negyed órával a vége előtt, ez meccsdöntő hiba volt. Omrani messze nem volt olyan durva, mint ahogy a kommentátor sugallta, de az elmaradt tizenegyes jogosságát ő sem vitatta. Nem akarom egy bunkó bíró bagatell bénázására fogni a döntetlent, de azért arra a kontrasztra felhívnám a Tisztelt Asztaltársak figyelmét, ami egy taktikai szabálytalanságot sárga nélkül egész meccsen elengedő fújás, és egy szimulálásért kapott piros között van.

Ezt a meccset a fenti negatívumok ellenére is behúzhattuk volna. Állatmenhely a sok negatvum ellenére azért nem volt teljes katasztrófa. Kommentekben már boncolgattunk egy lehetséges 4-5-1-et, ami tulajdonképpen 4-4-2 att. Amikor Bokila helyett behozta Nistort, és ezzel öt középpályásunk lett, a labdaszerzések gördülékenyen mentek és támadásban is rendszeresen eljutottunk a támadóharmadig, ahol elfogyott ugyan a tudomány, de a Botoşani eleget hibázott ahhoz, hogy legyen egy kis esélyünk gólt szerezni. Omrani kierőszakolta a helyzetet, a többit tudjuk.

Mindent egybevéve nem igazságtalan a döntetlen, de éhes maradtam egy kicsit. Ezt megnyerhetük volna.

Így játszotok ti (by bmiky)

Vâtcă 6 Meglepő volt, hogy ő védett, de amit kellett és lehetett, azt megfogta.
Manea 6 Kellemes csalódás, gyors volt és harcos. 
Luchin 5 Neki kellett irányítania a védelmet, de nem igazán tűnt vezértípusnak.
Vinicius 5 Jobb lábasként lett bal oldali belső védő, ami lassította a passzait. 
Camora 5 Túl sokszor hagyták egyedül két emberrel, támadásra nem sok ereje maradt. 
  Deac 5 A szélről is inkább a lövéseket kereste, mint a beadásokat. 
 A 76. perctől Coman. Próbálta megtartani a labdákat, de szinte mindig 3-4 védő vette körül.
 Hoban 5 A góljánál szépen lépett fel a támadáshoz, aztán viszont alig volt labdaszerzése.
 Culio 5 Túl messze játszott a támadóktól ahhoz, hogy jó passzai legyenek. Sokszor faultot harcolt ki, a kapott gólnál lefejelték. 
 Păun 5 Két szép csel között elfelejtett védekezni.
 Félidőben Nouvier 6. Próbált a kapu felé törni, keresve az összjátékot Omranival.
  Omrani 7 Jól nyitotta meg a területet, gólpasszt adott, miközben szokás szerint kakaskodott a védőkkel. 11-es helyett piros lapot kapott, Barsan se lesz a kedvenc bírója. 
 Bokila 4 Ritkán lépett ki a védőfalból, így a labdával se nagyon találkozott.
 A 62. perctől Nistor 5. Kereste a helyét a pályán, de nem találta.