„Még tíz győzelemmel egészen biztosan bajnokok leszünk” (KEG a kocsmában a Viitorul legyőzése után)

„Előbb a play-off, aztán a fuck off’” (Rátgéber László kosárlabda-edző)

„Nincs olyan, hogy holnap” (Bordás őrnagy – Tűzvonalban)

A play-off valami egészen kegyetlen műfaj. A play-off egy új bajnokság, amelyben nem számít, mi történt az alapszakaszban. Az addigi eredmények legfeljebb csak előnyöket biztosítanak (a hazai pályáét a kosárlabdában vagy hokiban, a pontelőnyt a Liga 1-ben), de igazából semmit sem érnek. A play-offban nincs (túl sok) javítási lehetőség, a play-offban minden meccs döntő. A play-offban nincs múlt és jövő, csak az állandó jelen.

A play-offot meg kell tanulni. Vannak, akiknek nagyon nem sikerül, mint a Székelyudvarhelyi KC kézilabdázói, akik a rájátszás-rendszer bevezetése óta eltelt két évben kétszer is pályaelőnnyel buktak el a negyeddöntőben Torda ellen. És vannak, akik nagyon tudják, mint a Maros KK kosarai, akik az ötödik és hatodik helyről is be tudtak jutni a döntőbe.

A CFR talán annyi előnyben van első igazi rájátszása előtt (, hogy a hatpontos levonás miatt már az alapszakaszban is play-off üzemmódban, állandó győzelmi kényszer alatt játszott. Laci 12 ponttal szerzett többet, mint egy évvel korábban Dican Feri és Toni Conceicao – a pályán elért eredmények alapján a Vasutas a Liga 1 második legjobb csapata. A tavalyi rájátszáshoz képest a CFR és a Craiova új csapat a legjobb hat között – júliusi erősorrendünkben amúgy ötöt eltaláltunk a play-off résztvevői közül, csak az oltyánokat becsültük alá. 

A rájátszás programja

1. forduló (március 10-12.): Viitorul–Dinamo, Steaua–CFR, Astra–Craiova
2. forduló (március 17-19.): Dinamo–Craiova, CFR–Astra, Viitorul–Steaua
3. forduló (március 31.-április 2.): Steaua–Dinamo, Astra–Viitorul, Craiova–CFR

4. forduló (április 4-6.): Dinamo–CFR, Viitorul–Craiova, Steaua–Astra
5. forduló (április 7-9.): Astra–Dinamo, Craiova–Steaua, CFR–Viitorul
6. forduló (április 14-16.): Dinamo–Viitorul, CFR–Steaua, Craiova–Astra
7. forduló (április 21-23.): Craiova–Dinamo, Astra–CFR, Steaua–Viitorul
8. forduló (április 28-30.): Dinamo–Steaua, Viitorul–Astra, CFR–Craiova
9. forduló (május 5-7.): CFR–Dinamo, Craiova–Viitorul, Astra–Steaua
10. forduló (május 13.): Dinamo–Astra, Steaua–Craiova, Viitorul–CFR

Tippelni szinte lehetetlen, öt ponton belül van a hat csapat – azaz bárki előzhet bárkit csak az egymás elleni eredményekkel. Egy biztos, jóval szorosabb rájátszás lesz a tavalyinál, amelyben a Viitorul és az ASA együttesen hozott egy győzelmet, de a második és harmadik helyről induló Pandurii és Dinamo is csak statisztált az Astra–Steaua párharchoz.

Itt most viszont egyelőre mindenki hisz abban, hogy bajnok lehet – és így van ez jól. Egy éve az Astra 22, a juhok 21 pontot szedtek össze a maximális harmincból, idén szerintem senki se éri el a húszat. A Top6 alapszakaszban elért egymás elleni mérkőzéseiből amúgy a CFR jött ki a legjobban, 18 ponttal, a Steaua 17-et, a Viitorul, a Dinamo és a Craiova egyaránt 13-at, az Astra viszont csak 10-et szerzett. Az pedig már csak egy elméleti játék, hogy ha ez megismétlődne a rájátszásban, akkor a végén a CFR második lenne, egy ponttal lemaradva a nyáj mögött.  

A rájátszásba jutással a csapat teljesítette a minimális célt, most viszont el kell kezdenie egy vadonatúj bajnokságot. Ha a szezon előtt még nem sokan vették komolyan a mínusz hattal induló Vasutast, most már biztosan félnek tőle. Ha a csapat ezt is elbírja, szép tavaszunk lesz.

Mert a play-off az idegek harca.