dupla6A román futballra annyira jellemző felesleges szájjártatások és szarkavarások egyike sikeresen felborzolta a kedélyeket az erdélyi csapatok házatáján. A LPF sajtófőnöke ugyanis felcsapott szabályértelmezőnek, kijelentve, hogy a CFR-t, az ASA-t és Temesvárt sújtó pontbüntetéseket csak a rájátszásban, az alapszakaszban szerzett pontok megfelezése után fogják levonni.

Marius Mitran nyilatkozata tipikusan olyan bukaresti fociduma, amely semmibe veszi a bajnokság szabályait, és káoszt kelt a szurkolók amúgy is tévinformációkkal teletömött fejében. Lássuk csak, mi is a gond vele.

tabellak_pontlevonas

1. A LPF ugyan a Liga 1-es bajnokság szervezője, azonban a versenyszabályzatot (ROAF – Regulamentul de Organizare al Activităţii Fotbalistice) nem ő írja, hanem a szövetség (FRF).

2. A pontlevonásokat szintén a szövetség szabja ki, egészen pontosan a FRF fegyelmi bizottsága a klublicenceket elbíráló bizottság javaslatára. Ezek úgynevezett végrehajtandó határozatok (decizii executorii), vagyis a kiszabás pillanatától alkalmazni kell őket.

3. Folyamatban levő szezonban menet közben megváltoztatott szabályok vagy szabályértelmezés – ennél egyszerűbb ügye egyetlen klubjogásznak sem lenne a nemzetközi Sportdöntőbíróságon.

lpf_tabella4. És ami a legfontosabb: ez egyelőre csak egy LPF-alkalmazott véleménye, amelyet a jelek szerint még a Liga sem oszt, hiszen hivatalos honlapján is a pontlevonásokat alkalmazva számolja a bajnoki tabellát. ==>

Összeesküvés-elméletekre hajlamos agyunkba persze azonnal bevillan, hogy miért pont akkor merült fel a másfajta számítás ötlete, amikor a CFR a pontlevonás ellenére is feljött a rájátszást felsőházát jelentő helyre? És miért akkor, amikor úgy tűnik: a Temesvár akár a -14 pont ellenére is képes lehet bennmaradni? A felezés utáni pontlevonás gyakorlatilag megduplázná a büntetést, tovább súlyosbítva a három büntetett csapat helyzetét.

Hogy aztán csak Mitran magánvéleményéről van szó, vagy főnökei rajta keresztül akarták tesztelni a reakciókat – az már egy másik nagyon súlyos konteó. Úgy tűnik, a jelenlegi állás alapján kialakuló, Botoşani-t, Medgyest és a CFR-t magába foglaló  felsőház valakiknek nagyon nincs ínyére. Micsoda véletlen, hogy a bakák mindkét legyőzője köztük van…