cfr_astra1Szombat este Kolozsváron elkezdődik a 2016/2017-es romániai fociszezon, rögtön egy döntővel, de hát a Szuperkupa ilyen műfaj, egyetlen döntőből áll. Az viszont már jellegzetesen román futball-abszurd szituáció, hogy az előző idény csak egy nappal később ér véget, a vasárnap halasztott Ligakupa-döntővel.

A Szuperkupáért a CFR és az Astra küzd, avagy bukaresti sajtónyelven a trófearablók. Nekünk kilenc van eddig, nekik csak három, de hát később is kezdték a gyűjtögetést. A helyszín Kolozsvár, mégsem hazai pálya, hiszen a FRF ezzel a meccsel próbálta kompenzálni az Arénát a 2015-ben az utolsó pillanatban elvett kupadöntőért. De legalább nem kell utazni, bár eleinte Medgyesről szóltak a hírek, az se a világ vége.

A Vasutas kerete gyakorlatilag változatlan marad, csak Miriuţă Laci jött vissza edzőnek, aki a sótlan Toni Conceicaónál százszor színesebb egyéniség. A keret veszteségei (Dani, Vitor Bruno, Gomelt és Beleck) nem fognak túlságosan hiányozni, a kölcsönjátékosok távozásával eleve számoltunk, a két portugál pedig volt hullámzó teljesítményű tartaléknál. Az érkezési oldal eddig egyetlen jobbhátvédből (Peteleu) áll, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy augusztusban majd jön még pár kölcsönjátékos valamelyik mediterrán ország bajnokságából. Az edzőmeccsek az eredmények alapján jól sikerültek, a többit pedig meglátjuk.

miriuta_sumudicaAz Astránál nagyobb volt a mozgás, bár messze nem akkora, mint egy Bajnokok Ligájára készülő csapathoz illik. Şumudică eltiltási ügye volt náluk a nyár témája, a jelenlegi állás szerint nem ülhet a kispadon. Vesztettek három alapembert (Pedro Queirós, Găman és Takajuki), jött a helyükre két védő, az albán Vangjeli (Skënderbeu) és a brazil Fabrício (a thaiföldi Muangthong Unitedtől!!!). Az edzőmeccseken ők is veretlenek maradtak (3 győzelem, 2 döntetlen), ami igazán érdekes, hogy 1-0-ra megverték azt az FC Koppenhágát, amellyel pont ma sorsolták össze őket a BL-selejtezőkben.

Laci a CFR edzőjeként kétszer is 1-1-et játszott Şumudică Chiajnájával, rövid vásárhelyi működése legjobb meccse viszont egy 5-1-es giurgiui győzelem volt, szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2015 július 19-án.

A szövetség alighanem alaposan megnézte a két csapat döntőinek statisztikáját, mivel az idei Szuperkupa szabályzata eltér a hagyományoktól: ha 90 perc után döntetlen az állás, nem lesz hosszabbítás, egyből 11-eseket rúgnak a csapatok. És hát bizony erre most is jó esély van. 

A CFR eddigi döntői

2008 Román Kupa: CFR–Urziceni 2-1
2009 Román Kupa: CFR–Temesvár 3-0
2009 Szuperkupa: CFR–Urziceni 1-1, 11-esekkel 5-3
2010 Román Kupa: CFR–Vaslui 0-0, 11-esekkel 5-4
2010 Szuperkupa: CFR–Urziceni 2-2, 11-esekkel 2-0
2012 Szuperkupa: CFR–Dinamo 2-2, 11-esekkel 2-4
2016 Román Kupa: CFR–Dinamo 2-2, 11-esekkel 5-4

Az Astra eddigi döntői

2014 Román Kupa: Astra–Steaua 0-0, 11-esekkel 4-2
2014 Szuperkupa: Astra–Steaua 1-1, 11-esekkel 5-3

Ilyesféle kezdőkre számítunk:

Astra: Lung jr. – Vangjeli, G. Alves, Fabrício, Junior Morais – Boubacar, Lovin – Teixeira, Boldrin, De Amorim– Florea. Sérültek: Alibec, D. Niculae.
CFR: Marc – Tiago Lopes, Larie, A. Mureşan, Camora – Jakolis, Petrucci, Juan Carlos, Nouvier – Negruţ, Bud.