vatca_kameraKözeleg a szezon vége, hat bajnoki meccse és egy kupadöntője van hátra a Vasutasnak – igazi tétje csak az utóbbinak van. Mert hiába nem indulhat az európai kupákban a CFR, egy trófea mindig jól mutat, akár a klub dicsőséglistáján, akár a játékosok életrajzában. Ebből a szempontból tekintünk most kicsit előre, megnézve, hogyan módosulhat a nyáron a jelenlegi keret.

A hivatalos források alapján mindössze három játékosnak jár le június végén a szerződése, de sem Vâtcă (fotó), sem Tînc, sem Carter nem tartozik a nélkülözhetetlen kategóriába. Ha maradnak, akkor se lesznek alapemberek, de legalább tudjuk, mire számíthatunk a kispadról, ha pedig nem, akkor könnyen pótolhatók. Mincáról nincs információ, de pillanatnyilag ő is ugyanaz a kategória. Gomelt és Beleck kölcsönben van, mehetnek vissza Olaszországba, nem fognak hiányozni. Juan Carlos a télen fél + 1 évre írt alá, az eddigi teljesítménye alapján hülye lenne a klubvezetés, ha nem érvényesítené az opcióját a következő szezonra is. Sőt, azonnal aláíratnék vele egy hosszabb távú szerződést.

Érdekes, hogy a tévéközvetítések során gyakran elhangzik, hogy Camora is szerződése utolsó évében jár, de a portugál még 2013 májusában hosszabbított 4 évre – azaz 2017 június 30-ig a CFR játékosa. Persze nincs kizárva a távozása, de akkor abból pénzt is lát a klub – a Transfermarkt szerint jelenleg ő a keret legértékesebb játékosa, 1 millió eurós értékben.

És ezzel el is érkeztünk az esetleges távozások kényesebb részéhez: kit ad(hat) el a nyáron a klub. A bevétel ugyanis nagyon kell, bár az ASA kiejtése után Mureşan elnök azt nyilatkozta, hogy az év végére kijöhet a csődvédelem alól a klub. Vagy nagyon optimista az öreg, vagy Bogrács Hubához hasonlóan tett egy dubaji kirándulást, ahol kínai sejkekkel folytatott tárgyalásokat.

Apropó, az elnök. Kémeink jelentették, hogy véleménye szerint Guima és Cristian helyzete a legkényesebb, a portugáltól a sérülékenysége, a spanyoltól pedig a tavaszi gólok elmaradása miatt szabadulna meg. Utóbbira talán vevőt lehetne is találni, egy Liga 1-ben 10+ gólos csatár azért nem rossz árú, de ingyen semmiképpen sem küldeném el. Guima pedig amikor játszott, akkor irtó hasznos volt, megérdemelne még egy esélyt.   

Abból kiindulva, hogy tavaly nyáron Munirut és Tadét fejenként félmillióért adta el a juhoknak a CFR, nagyon felértékelődik a kupadöntő. Egy trófeát nyerő csapat játékosaira sokkal jobban odafigyelnek a külföldi csapatok is, miközben a román piacon pénzért legfeljebb ismét csak a bakáknak lehetne eladni valakit. A Transfermarkt szerint Cristian (800 ezer), Larie (700), Tiago Lopes (700) és Petrucci (700) képvisel még komoly értéket, miközben János Károlyt (400) és Nouviert (300) erősen alulértékelik – pedig bennük van az igazán nagy fejlődési potenciál. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az Európa-bajnokság miatt a szokottnál később, július második felében fog igazán beindulni majd a piac, hiszen az igazán komoly, pénzes csapatok elsősorban onnan akarnak majd szemezgetni.

Az érkezési oldalt nyugodtan hanyagolhatjuk, most is csak szabadon igazolható játékosok fognak jönni, várhatóan főként a portugál és spanyol piacról. Reméljük, több lesz köztük a Camora, mint a Vitor Bruno.

Fotó: Riti József Attila