lineker_leicesterVigyázzatok bajtársak, trófearablókat látok közeledni! Feküdj! – figyelmezte társait Ioniță Oaie, az Európai Médiahiénák Titkos Társaságának (EMHTT) főtitkára. Néhány pillant múlva azonban kiderült: hamis riasztás volt, csak egy KVSC-mezes kolozsvári lány jött kézen fogva Angliában nemrég megismert szerelmével, aki Gary Lineker 1985-ös mezét viselte, amelyben az angol csatárlegenda 24 találattal társgólkirályi címig jutott egy kiscsapat, a Leicester City FC színeiben.

A srác skót apjától kapta ajándékba az ereklyét tizedik születésnapjára. Épp azt mesélte a lánynak, hogy az örege majd gutát kapott, amiért tavaly nyáron túl skót volt ahhoz, hogy legalább tíz fonttal kedvencei bajnoki címére fogadjon. Azért is dühöng, mert az egy éve lehülyézett szomszéd, most az idő előtt felvett nyereményével dicsekedik fűnek-fának.

Gondolom, már sejtitek Tisztelt Asztaltársak, hogy mindezt azért tudom ennyire részletesen, mert Bogrács Huba, a bérelhető alteregó nemrég érkezett haza a ködös Albionból, ahol csuda dolgokat látott és halott az EMHTT londoni konferencián. Huba a történetet meg is osztotta a Facebookon #hoțiidetrofee hashtaggel, de az Európai Médiahiénák Titkos Társaságának a keze messzire elér. Ismerték Zuckerberg egyik volt csaját, akiről még nem tud az aktuális nője, így aztán eltűnt a Pofakönyvről a bejegyzés. A KVSC-blogot azonban már szerencsére nem tudták megvesztegetni, pedig azt ígérték, hogy Dzsidzsit kilövik a Holdra, ahol majd kenyéren és vízen él. Legalábbis addig amíg el nem fogy az űrhajóból az oxigén… De mi nem engedtünk az alávaló zsarolásnak, mert természetesen nem vehetünk részt holmi sötét ügyek elkendőzésében. Így megtudhatjátok a teljes igazságot, csak most, csak nálunk.

Mielőtt átadnám a szót Bogrács Hubának, tartozom egy vallomással: a fent elkezdett és alább következő történetnek előzménye van. Ez pedig nem más, mint hogy BBC egyik rádiós műsorában olyasmiket kezdtek el pedzegetni a felkent szakértők, hogy a történelmi tettre, azaz első bajnoki címére készülő Leicester ellen nem mernek fújni a bírók. Mert, kapaszkodjatok meg, Tisztelt Asztaltársak: drukkolnak a csapatnak, ráadásul félnek is. Senki sem akar az a játékvezető lenni, aki egy ítélettel elvette a bajnoki címet a csapattól…”

leicesterNem tudom ti hogy vagytok vele, de minket ez kísértetiesen emlékeztetett arra az időszakra, amikor a Kolozsvári Vasutas bajnokesélyesnek számított. Csak akkor még naivitásunkban azt gondoltuk, az efféle magatartás csak a csúf bukaresti sajtót jellemzi. Nos, úgy tűnik tévedtünk, ezért küldtük el Hubát kémkedni Angliába. Akinek ezennel a szót van szerencsém átadni.

Üdvözletem a Tisztelt Asztaltársaságnak, már megint jól kitoltak velem ezek. Angliába küldtek, amikor itt alig tíz fok van, 88 százalékos a pára tartalom, fázom és alig kapok levegőt. Fogalmam se volt, hogy majd, hogy akadok az EMHTT nyomára. A BBC híradásai nyomán azért sejtettem, hogy Londonban kell keresgélni, úgyhogy gyorsan felhajtottam két üveg skót whiskyt, hogy gyorsabban tudjak teleportálni. Az egyik londoni parkban tértem magamhoz, ahogy körülnéztem azonnal a kiszúrtam a KVSC mezes csajt a Leicester-pólós sráccal és a nyomukba szegődtem. A szimatom ugyanis azt súgta, hogy őket követve célhoz érek. S csakugyan nem telt belé két perc s megláttam Ioniță Oaia kopasz fejit, akivel vót má szerencsém együtt poharazgatni Bukarestben. Vagy másfél tucat főből állt a társasága. Mindenesetre nagyon hülyén néztek ki, amikor megijedtek a békésen sétáló pártól, hogy azonnal hasra estek. Mázlijuk volt, rajtam kívül ezt nem vette észre senki. Utána aztán egy sötét irodaházba mentek, ott tartották titkos megbeszélést. Azzal kezdték, hogy ami ott elhangzik 120 évig titkos, de hálistennek nem láttak meg, így most előrehozhatom a határidőt ma estére, vagy reggelre, ahogy esik úgy suppan.

– Főtitkár úr, vészhelyzet van – kezdett bele John Sheep, a Daily London Hoax főszerkesztője baljós hangvételű beszámolójába. Ugyanazzal a problémával szembesültünk, mint önök az elmúlt időszakban, megjelentek nálunk is a trófearablók, miközben a hagyományos nagy klubok, de még az Egyesült Arab és Orosz Olajművek pénzelte csapatok is katasztrofális idényt futnak. Amikor a Leicester a bajnokság élére állt, akkor azt hittük ez csak baleset, aztán meg azt hittük, hogy ez vicc. Csakhogy az önök nyelvében van az a kifejezés erre: „vastagodik a vicc”.
Glumá szé üngroásé – vetette közbe önérzetesen Ioniță Oaia.
Persze, persze – hagyta rá nagyvonalúan angol kollégája. – Hanem most azt mondja meg, mitévők legyünk, ezek mindjárt ellopják a teljes bajnokságot, hát mi lesz velünk szegény londoni lapokkal?

juhok_tarsasag

Ioniță kihúzta magát, életében először érezte, hogy komoly szaktekintélyként kezelik.

Ide hallgassanak – mondta. Nálunk is előfordult egy időben, hogy mindent vidéki csapatok nyertek, s ha nem vigyázunk, idén is az Astra lehet a bajnok. De a legnehezebb időszak az volt, amikor a Kolozsvári CFR, ez a bozgor banda egymásután nyerte a kupákat, s a bajnokságot.
Jó, jó, de mit tegyünk? – sürgette John Sheep.
Azt amit mi is, annak idején. Az első lépésben bírózni kell. Úgy kell hitelteleníteni a nyamvadt vidéki csapatokat, hogy azt sulykoljuk a népbe tévében, rádióban, újságban, az interneten, hogy csak azért lehetnek bajnokok, mert nekik csalt a bíró.
No és ezután?
Ezután jöhet az egész pályás letámadás. El kell kezdeni piszkálni a klub pénzügyeit, vagy a klubvezetők magánügyeit. Ha bármi apró kis gondot találunk, akkor azt fel kell nagyítani. Terjesszünk hamis átigazolási pletykákat, így is tudunk egy kicsit ártani a csapategységnek. Így ha nagyon igyekszünk sikerülhet elterelni a figyelmet arról, hogy mégiscsak megnyerték a bajnokságot. A következő idényben pedig úgy kell tenni, mintha mi sem történt volna. Persze oda kell figyelni a helyi specifikumokra is. Az önök esetében a Leicestert jó eséllyel szétszedik majd a gazdagabb klubok. De azért, legyenek résen: a trófearablók lesben állnak. Jövőre tartaniuk kell attól az embertől is, aki a „Normálisnak” nevezi magát. Éberség elvtársak!
– Jó, de valami hatékony megoldást nem tudna mondani?
– Dehogynem, ha nincs más hátra akkor nyomást kell helyezni a szövetségre, hogy sújtsa pontlevonással a trófearabló csapatot. Ez nálunk tökéletesen bevált. 

Eddig folytattam a kihallgatódzást, aztán jobbnak láttam hazatérni. Jól levontam a tanulságot: a hatalom kényelmébe beleszokott népek nem eresztik könnyen a koncot.