honlap1907Nemcsak a Kolozsvári Vasutas, hanem a klub is keresi a vizuális megújulás lehetőségét: nyolc év után cserélte le a hivatalos honlapjának kinézetét a CFR. Nem egy túlságosan izgalmas hír, máshol jóval gyakrabban megesik az ilyesmi, de úgy gondoltuk, a válogatott szünetben érdemes egy kicsit ezzel is foglalkozni.

Bmiky

Ha van terület, ahol sokat hibázott az elmúlt években a klub, az egyértelműen a kommunikáció. Ezt gyakorlatilag mindig kisajátította magának a csúcsvezetés (azaz Pászkány, és a szócső szerepét betöltő Iuliu Mureşan), a válságos időkben pedig szívesebben hallgattak, mint beszéltek. A honlap pedig, bár külsőre látványos volt, hasznos információk szempontjából minimálisat nyújtott. A váltáshoz pedig az is kellett, hogy több mint egy éves szünet után betöltsék a honlapszerkesztői állást, és ezzel ismét két fősre nőtt a kommunikációs stáb.  

Az információk mennyisége és minősége nem lett jobb, újdonságot eddig csak a jól sikerült nagyinterjúk (előbb Mureşan elnök, majd Panin) jelentenek. Viszont a korábbi kissé túlzottan a sötétbordó alapszín által dominált oldalt felváltottak egy világosabb és szellősebb, ezzel együtt áttekinthetőbb site. Végre kiemelt helyet kaptak a mérkőzések, a „futószalagon” áttekinthető program szerintem kiváló ötlet. A képanyag most is pazar, egyúttal sokkal rendezettebb is, és a felnőtt keret játékosairól is jóval bővebb, egyben némileg személyesebb információkat (mi lett volna, ha nem profi futballista) oszt meg, elérhetővé téve egyben az adott focista közösségi médiaszereplését is. Ezen a téren a legtöbben amúgy leckéket vehetnének Guimától!

honlap1

Nagy hiba viszont, hogy az edzői stáb tagjairól még a legminimálisabb információk sincsenek feltöltve. A másik hatalmas baki szerintem, hogy a fejlécben csak a három bajnoki cím évszámait tüntetik fel, mintha az a három kupagyőzelem + két Szuperkupa smafu lenne. A honlappal egyidőben a klub hivatalos Facebook-profiljának megújulását is beharangozták, és ha az információk jelentős mennyiségi és minőségi növekedését annak tekintjük, akkor ez jóval sikeresebb lett, mint a honlapé.  

KEG

Az gondolom, a CFR új honlapja feltétlenül előrelépés a régihez képest, ami a funkcionalitást illeti. Jóval átláthatóbbnak, kezelhetőbbnek tűnik mint a régi volt. A menüsoron is egyszerű eligazodni. De a legjobban annak örülök, hogy végre megszabadultak a zenélő nyitóoldaltól. És most nem a zene minőségével van, illetve volt bajom, hanem egyáltalán azzal, hogy egy honlap a megkérdezésem nélkül alapértelmezetten hangot játszik le a saját gépemen. Legalább megkérdezhetnék: „kedves látogató, szeretnéd-e, hogy a honlapunk zenét, hangot is játsszon le amikor felkeresed oldalunkat?”

Szóval nagyon helyes, hogy mostantól megkímélnek minket ettől, arról nem is beszélve, hogy az ember még képes megijedni, ha egy internetes oldal váratlanul dalra fakad. Mindenképp díjazandó az oldal letisztult formaterve, valamint az is, hogy most már igyekeznek friss tartalmat is feltölteni rá. Reménykedjünk benne, hogy a lényegi információkat többé nem a mioritikus sportbulvár termékek pletykarovatából kell megtudnunk. No meg bízzunk abban is, hogy ebben a tekintetben Nouvier szerződtetésének híre nem a kivétel volt. ami tovább erősíti majd a szabályt.

honlap2

A honlap ugyanakkor még nem teljesen kész, az utánpótlásról szóló részleg feltöltésre vár. Ráadásul médiaipari szakmunkásként van némi hiányérzetem amiatt is, hogy megszűnt a sajtónak szánt menüpont, bár az Asztaltársak zöme nyilván nem fog könnyeket hullajtani érte. Összességében megvagyok elégedve a klub új honlapjával, bár ugye az, hogy mennyire szolgálja majd ki a közönséget – ahogy mondani szokták – a jövő zenéje. Mindenesetre jobb ha megbarátkozunk vele, mert most egy darabig esszük vagy nem esszük, de nem kapunk mást.

McPásztori

Jó volt megvárni az oszlói győzelmet ezzel a szösszenettel. A KVSC új hivatalos honlapja még akkor sem bosszantana, ha tényleg béna volna. Egyébként nem az. Kifejezetten fantáziadúsnak sem mondható: a világszőttest böngésző digitális dizájnerek sokkal inkább rettentően sablonosnak neveznék, amely másfél évtizeddel ezelőtt sem pályázhatott volna a látvány-különdíjra. Semmi felpattanó kisablak, semmilyen, arcunk előtt átvonuló, úgynevezett lebegő képecske, nulla darab monumentálisan jelentéktelen, de juszt is a képünkbe tolt infó, vagy megannyi megnyitásra váró Pandora-szelence. Tök unalom. Matematikai nyelven fogalmazva a honlap olyan, mint a konvergens függvény: monoton és korlátolt. Én pedig, e digitális világ analóg bevándorlója, éppen ezt díjazom benne. A legfontosabb infók elég logikus rendben elérhetők, a honlap nem akar sem meghökkenteni, sem tolakodni. Elvégre focicsapat holnapja ez: a mutatványokra pedig a pályán van szükség, nem a neten, ugyebár?

Gondolom, a blog olvasóinak egy része még belekóstolt a diafilmvetítés örömeibe. Abba a páratlan élménybe, hogy egyetlen falra vetített képkockát (mese- vagy filmjelenetet) akár percekig, sőt negyedóráig is bámulhattunk, s közben számtalanszor végigolvastuk a kép alján látható néhány sort. Igen, én még a képtárbámuló nemzedékhez tartozom. Idő kell ahhoz, hogy valamit az ember alaposan szemügyre vegyen. „Álljunk meg egy szóra, művész úr, hadd bámulom meg az alkotását, mielőtt arra kezdene panaszkodni, hogy ön is csupán meg nem értett zseni.” A mai filmek zömével például éppen az a gondom, hogy rettenetesen kapkodják a képeket, változtatják a kameraállásokat, szédítik a nézőt.

honlap4Eközben a honlapok is el-elmozdulnak ebbe az irányba: el kell adni a terméket, az pedig legyen látványos. Én ilyen szempontból nagyon haszonelvű vagyok: a klubom honlapja juttassa el hozzám a naprakész infót, és tegye lehetővé, hogy azt a magam számára is rögzíthessem. No és itt volna valami, amin javíthatnának a fiúk. Mivel a honlapot okostelefonnal is böngésztem, találtam rajta hasznos ötletet is – amely egyelőre csupán vonzó lehetőség, de még nem lépett a megvalósulás fázisába. Közli ugyanis a soron következő meccs helyszínét és időpontját, és még a „naptárba mentés” szöveg is ott van, de ha rákattint az embernek fia, a felbukkanó naptár jelzi, hogy az esemény nem került bejegyzésre. Tehát még mindig pötyögni kell. De kibírom: főleg ha mérkőzésenként a fiúk is bepötyögik a megfelelő adagjukat az ellenfél kapujába. Klikkelek, tehát vagyok, hölgyeim és uraim. Méghozzá a KVSC-klikk tagja. Aki néha csuklik(k), ha a csapat honlapjának egyhangúsága önmagára emlékezteti.