cfr_poli1Vasárnap délután végre ismét felcammogunk az Erzsébet úton, hogy 56 napos szünet után ismét hazai pályán lássuk focizni a Kolozsvári Vasutast. A temesvári csapatok (a név- és tulajdonjogi változásaikat elég nehéz számon tartani) ellen már hat éve hiányzik a sikerélmény, de a meccs legfontosabb szakmai feladata a Tadé távozásával hagyott űr betöltése. Az ACS Poli első látásra nosztalgia-válogatottal jön.

Akár CFR, akár CSU, akár Poli, akár FC, akár ACS Poli néven jött szembe az aktuális temesvári ellenfél, az ritkán volt jó a KVSC-nek: 30 első ligás meccsből csak kilencet nyert meg a csapat, 9 döntetlen és 12 vereség mellett. Utoljára 2009 május 6-án, Ruiz és Dubarbier góljaival sikerült bajnoki meccsen 2-0-ra megverni a Polit, majd pontosan egy hónap múlva jött az emlékezetes kupadöntő Târgu Jiuban, ahol Deac, Peralta és Culio találatai intézték el 3-0-val bánságiakat. Azóta viszont csak 3-3 döntetlen és vereség a mérleg, a legdühítőbb talán a 2010 tavaszi 1-1 volt, amikor Nuno Claro kiállítása után Cadú állt a kapuba, és a 97. percben egyenlített Alexa.

A CFR–Poli meccsek ráadásul ritkán szóltak a sportszerűségről, a legutóbbi hat meccsen hét piros lapot szedtek össze a fiúk, bár ebben a Rednic alatti ámokfutás is benne volt. Ráadásul a Polit most a vaddisznó mentalitású Dan Alexa irányítja, bár a kispadra a múlt heti kiállítása miatt most nem ülhet le.

A temesváriak egy viszonylag olcsó csapattal jöttek vissza egyetlen szezon után az élvonalba, most viszont próbálják ismét összegyűjteni a Iancu-korszak öregedő sztárjait. Luchin, Canu, Ovidiu Petre, Zicu, Goga – nem is rossz névsor, csak szinte mindanynian évekkel vannak től karrierjük csúcsán.

A csapattól igazából csak higgadtabb focit várunk, mint a Viitorul ellen, ha sikerülne elkerülni a felesleges keménykedést és az ezekből az ellenfélnek ajándékozott lehetőségeket, meglesz az esély a sikerre. A magam részéről egy jól kiszolgált és végig egészséges Guimából simán kinézek egy 12-15 gólos szezont, a poszt-Tadé korszak igazán nagy kérdése inkább az, hogy hosszú távon ki lesz a második rendszeresen játszó támadó. És mivel a tavaszhoz hasonlóan jó ideig most sem tudjuk, hány pontja is van a csapatnak (papírok már elküldve Lausanne-ba, de tárgyalási időpontot még nem jelölt ki a Sportdöntőbíróság), nem szabad számolgatni, csak focizni.             

Ilyesféle kezdőket várunk

CFR: Marc – Dani, Larie, Goian, Camora – Tiago Lopes, Petrucci, A. Mureşan, Păun – Guima, Cristian.
ACS Poli: Kirschtein – Belu, Luchin, Scutaru, D. Popescu – Melinte, Ov. Popescu – Llorente, Hernández, Curtean – Goga. Eltiltva: Cânu.