tade_steaua_bourceanuNem tudom, ki döntötte el végül, hogy Tadé a bakákhoz mehessen, de az biztos, hogy nagyon rosszul döntött. Akár Pászkány, akár Iuliu Mureşan vagy akár Răzvan Zăvăleanu csődbiztos hagyta jóvá az üzletet, kizárólag a rövid távú és biztos bevételt nézte, nem a klub kicsit is hosszabb távú érdekeit.

Talán még szakmai szempontból a legkisebb gond Tadé távozása, egy egész szezonban egészséges és jól kiszolgált Guima is simán termelhet 15 gól felett, és az új csatárok közül is robbanhat valaki. A gond az, hogy Muniruhoz hasonlóan túl olcsón adott túl rajta a klub, ha igazak a médiában megjelent, félmillió euróról szóló infók. És persze szurkolói szemmel nézve az sem túl kellemes, ha egy gyűlölt bukaresti csapathoz megy a csapat húzóembere.

Egy romániai gólkirályt simán el lehet adni egy középkategóriás külföldi csapatnak, 1-1,5 millió euróért – főleg, ha az illető az átigazolási szezonból hátralevő időben még termel néhány gólt. A topligák csapatai csak most alakítgatják keretüket, és az, hogy a CFR idén nem szerepel az európai kupákban, csak megkönnyíti a dolgot. A góliszonyban és támadóhiányban szenvedő bakáknak persze sürgős volt a dolog, hogy már a Trencsén ellen is bevethessék Tadét, de éppen ezért talán több pénzt is ki lehetett volna facsarni belőlük. Vagy, ha már tényleg tőlük jött a legjobb ajánlat, még vagy két hétig húzni az időt, hogy csak az egymás elleni meccs után történjen meg a klubváltás.

Az elmúlt tíz év gólkirályai közül csak Dănciulescu (Dinamo, 2008) és Costea (Craiova, 2009) nem váltott klubot a következő szezon előtt vagy alatt. Antal a Vaslui megszűnése miatt mehetett ingyen Törökországba, a többiek közül csak a Bundesliga 2-be távozó Niculescuért fizettek kevesebbet. Az pedig már a Liga 1 elszegényedését jelzi, hogy 2007-ben egymillióért sikerült eladni a nyájnak Surdut (!!!), egy év múlva 1,2-rt Semedót, most meg felannyiért a gólkirályt.  

golkiralyarak

Amit egy évvel ezelőtt nem gondoltunk volna: Tadé hiányozni fog! Az első idényében szidtuk, mint a bokrot, mert tényleg semmi nem jött össze neki, de a második szezonja parádés volt. 57 meccs, 23 gól – nála többet csak Cadú (29) lőtt a klub légiósai közül. Hasonlóan rossz kezdés után talán csak Bastos tudott még húzóember lenni, de róla már az első perctől látszott, hogy tud focizni, csak ritkán akar – ezzel szemben Tadét jó egy éven át rossz játékosnak tartottuk, aztán kiderült, hogy egész jó kis csatár.   

Idáig jutottam a posztírásban, amikor Bogrács Huba is bejelentkezett egy üzenettel, úgyhogy zársáként átadom neki a szót.

Tiszta ideg vagyok, Tisztelt Asztaltársak, sőt fel vagyok dúlva! Én sok mindent láttam már, a 2022-es Magyarország–Nigéria vébé-döntőt is, de ezt egyszerűen nem jön, hogy elhiggyem. Én se vagyok kis kaliber, ha szeszes italok fogyasztásáról van szó, de mi francot ihatott a klubvezetés, hogy ilyen ostoba, a szurkolókat semmibe vevő döntést hozzon? Eladni a gólkirály csatárunkat pont a leggyűlöltebb riválisunknak (amely nem az U, bármennyire is szeretné Koperecki barátunk 😉 )? Hát normális?! Akkor inkább a Mekcseszter Júnájtidnak passzoltuk volna el, ők mégiscsak már három éve ősi ellenségeink. Tényleg muszáj volt? Nem tudok annyi rumot inni, hogy elhiggyem, hogy nem akadt más kérője. Magára valamit is adó kelet-európai klub, ha el is adja sztárjátékosát, azt külföldre teszi, nem pedig valamelyik riválisnak a saját bajnokságban. Ez most már megint egy egész sor összeesküvés-elmélet gyártásának ad táptalajt. Mivel zsarolják a juhok a klubvezetést, mert hogy Munirut eladták az baleset, de Tadét is mellé? Ez már gondatlanságból elkövetett cserbenhagyás. Mármint az egyszeri szurkoló cserbenhagyása. Hogy Zeusz követne el rajtuk erőszakot hatalmas szerszámával!

Becsületszavamra, kijózanodtam, pedig ilyen betegség csak szökő évente egyszer fordul elő velem. Le vagyok sújtva.