start3Negyvenkét nap nap volt a nyári szünet, szombat este fél 7-től megkezdi a 2015/2016-os bajnokságot a Kolozsvári Vasutas. Ráadásul pályát is avat a tengerparti Ovidiu városában, amely Hagi Viitoruljának immár harmadik otthona lett – három év leforgása alatt. Az alábbiakban a blogszerkesztőség minden tagja kifejti elvárásait a szezonnal kapcsolatban.

Bmiky

Kicsit úgy érzem, a várakozáson felül sikerült előző idény után most mindenki túl sokat vár a csapattól. Szó se róla, még mindig topcsapat ez a CFR, de a bajnoki címet elvárni tőle már ireális. Összejöhet persze, de ahhoz túl sok mindennek kell majd klappolnia egyszerre.

A szezon két legnagyobb kérdése ugyanis nem futballszakmáról, hanem egyrészt versenyszabályzatról és gazdasági törvényekről szól. A licencfeltételek megszegése miatt kapott 6 pontos levonás miatt szokása szerint a nemzetközi Sportbíróságon perel a klub, ám első látásra jóval kisebb az esélye, mint a februári 24 pontos büntetés esetében. Azt ugyanis már egy éve lehetett tudni, hogy a kizárás helyett ezentúl pontlevonás jár az adósságokért. Ha ezt is sikerül megúszni a csődvédelemre hivatkozva, akkor komolz prémiumot érdemelnek a klub jogászai.

A gazdasági, „meddig lesz csődvédelem alatt a klub?” kérdésre viszont egyértelmű a válasz: amíg Pászkány akarja. Mert lehet ugyan így is érmet, kupát vagy akár bajnokságot nyerni, csak hát európai kupaszereplés és az azzal járó pénzügyi haszon (az EL idei pénzdíjai már elérték a BL 2008-as szintjét!) nélkül minek? És Muniru vagy Tadé esete jól mutatja, hogy nemzetközi szereplés nélkül a játékospiacon sincs túl jó alkupozicíója a klubnak.

Ilyen mezben játszik idén a csapat

Ilyen mezben játszik idén a csapat

Ami a szakmát illeti: ebben a mezőnyben ez a CFR még mínusz 6 ponttal is képes elérni a rájátszás felsőházát. Viszont az új rendszer és főleg a sűrített őszi szezon (23 bajnoki + 3 Román Kupa + 2 Ligakupa-meccs) új stratégiát igényel. Október elejéig minden ellenféllel találkozik már a csapat, a jó rajt ilyen szempontból döntő fontosságú lehet – komolyabb hátrányt ledolgozni ebben a szezonban nem nagyon lesz idő. A bajnokság úgyis csak a rájátszásban dől el, ősszel kizárólag a play-off elérésére kell törekedni. 

KEG

Nehéz megjósolni mire számíthatunk az új idényben, csupán az gyanítható, hogy olyan lesz mint a Boldogság-szigetek egykori uralkodójának, első Fülig di Szent Jamesnek a naplóírás: nem egyszerű.

A csapat a jelenlegi kerettel akár a bajnokságot is megnyerheti, bár nyilván még nem tudjuk, hogy mit tudnak az új fiúk és hogyan illeszkednek be a csapatba. Tadénak is egy évre volt szüksége, hogy önmaga legjobbját tudja nyújtani. Ezért hazardírozás lenne jóslatokba bocsátkozni. No de szerencsére Bogrács Huba épp hazatért legutóbbi világkörüli útjából. Aljas rágalom, továbbá rosszindulatú pletyka, hogy egész idő alatt itt feküdt valamelyik kolozsvári klinikában a detoxon. Át is adom inkább neki a szót.

Szervusztok Tisztelt Asztaltársak! Hú de fáj  fejem… Vettem be aszpirint, remélem hatni fog. Én megmondom nektek az őszintét úgy ahogy van. Lófaszt nyerünk idén, nem bajnokságot! Amíg csődvédelem alatt állunk, nem nagyon lehetnek vérmes reményeink. Bár továbbra is igaz az, hogy a kardhal úszik elől, a remény hal meg utoljára. Az az igazság engem már csöppet sem érdekel a bajnoki cím, a lényeg, hogy lássunk jó meccseket itthon, hogy legyen amire inni. Szerencsére idén nem lesz városi derbi, hacsak a kupában össze nem sorsolnak, ami úgy hiányzik mint halnak a kerékpár. Annak is csak örülök, hogy noha a bajnokságban  a csapatok száma csökkent, de a meccsek száma nőtt. Bár ha belegondolok, hogy a juhokkal négyszer is kell játszani, azért kiráz a hideg. Jártam a jövőben is persze, ott voltam a szövetség meg a liga székházánál is. De sajnos sehogy se tudtam bejutni, mert teljesen elállták az utat a DéNéÁ ügynökei. Én marha fizettem egy sört az egyik játékosnak, erre meg leakartak csukni korrupció miatt. Nem kerestem tovább a bajt, inkább hazateleportáltam.

McPásztori

Mit várok ettől az évadtól? Az első váradalmam nem kifejezetten sportteljesítmény, de lényeges: szeretném, hogy ebben az évadban kilábaljunk a csődvédelem alól, és fizessük meg a tartozásokat. Ne kelljen a Pudingokat vagy efféléket ránk küldeni. A Pudingok a Piszkos Fred, a kapitány című regényben az az alvilági társulás, amelynek tagjai a zsarolás nemes művészetét űzték: akit elkaptak, az addig remegett előttük, amíg fizetett. (Megjegyzés: St. Antonio főherceg felismerése szerint a puding is remeg – innét a név. Buzgó Mócsing, az igazi Trebitsch azonban helyesbít: a puding valóban remeg, de nem fizet. Ez az egyetlen hibája ennek a tésztának.)

Itt kezdjük a szezont: Viitorul stadion, Ovidiu

Itt kezdjük a szezont: Viitorul stadion, Ovidiu

A Liga I jelenlegi állapotát elnézve a dobogó és a Román Kupa (talán a Ligakupa is) megszerezhető. A Román Kupát tartom fontosabbnak, mert ezzel mindig Európa Ligás helyet lehet elérni, a trófea pedig önmagában serkentő motiváció lehet mindenki számára. Nem látványos, hanem pragmatikus és hatékony focit várok a csapattól. Remélem, hogy Dican Feri megfelel az elvárásoknak, illetve felnő a feladathoz. Ha egy adott pillanatban a munka meghaladná a képességeit, akkor Lacit kellene visszacsalogatni. Jó hangulatú főlegvári meccsekre számítok.

RJA

Az utóbbi években egyre inkább érezhető a romániai labdarúgás pauperizációja, ami a csapatok európai szereplésében és az igazolásokban is meglátszik. Kihasználhatjuk az elszegényedett hazai futballt és bejuthatunk a rájátszás felsőházába, ahol nyugodtan harcolhatunk a bajnoki cím elhódításáért – az adott körülményeket figyelembe véve egyáltalán nem tűnik megvalósíthatatlan ábrándnak. A cél érdekében a látványos futballt fel kell áldozni, és pragmatizmusra, eredményességre kell törekedni.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve remélem, hogy 2016 májusában a fiúk újra magasba emelik majd a bajnoki serleget. Továbbá remélem, hogy a fiatal játékosoknak is lesz alkalmuk bizonyítani, és itt főleg Veres Szilárdra gondolok, hiszen a mi vérünk. Bízom abban, hogy a Dican Feri–Dan Matei edzőpáros megtalálja a győzelem és a dicsőség felé vezető utat, hogy újra a bukaresti futball orrára koppinthassunk. Végezetül pedig csak annyit mondanák még: hajrá KVSC! Kezdődjön a buli.

Ilyesféle kezdőket várunk

Viitorul: Buzbuchi – Hodorogea, Munteanu, Mitrea, Ganea – Achim, Filip, Aganović – Cernat – Mitriţă, Tănase. Hiányzik: Bonilla (válogatott szereplés).
CFR: Mincă – Dani Coelho, Larie, Goian, Camora – Petrucci, Filipe – Jakolis, Tadé, Păun – Cristian Lopez.