tade1Negyvenegy évvel Mihai Adam után ismét egy KVSC-csatár lett a román bajnokság gólkirálya. Az egy éve még mindannyiunk által pokolba kívánt Grégory Tadé az előző fellegvári szezonjához képest megtízszerezte góljai számát, ki gondolta volna tavaly ilyenkor, hogy már ugyanannyi találata lesz a CFR színeiben, mint Kapetanosznak?

focilabda Tadé a CFR idei 44 mérkőzéséből 34 alkalommal lépett pályára, 33-szor kezdőként, egyszer csereként, összesen 2903 percet játszott. A bajnokságban 27 meccsen szerepelt, a Román Kupában négyszer, az Európa Ligában háromszor.
focilabda Összesen 20 gólt szerzett: 18-at a bajnokságban és kettőt a Román Kupában.
focilabda Kezdőjátékosként 19 gólt ért el, csereként pedig egyet, a Iaşi elleni hazai 4-0 alkalmával.
focilabda oranegyedek_tade1A Fellegváron ment igazán jól neki: 12 gólja született hazai pályán és 8 idegenben.
focilabda Tizenkét csapat ellen szerzett gólt, a legtöbbet a CSMS Iaşi (3) ellen. Kettőt lőtt a Ceahlăul, a Medgyes, az Astra, a Galac, a Botoşani és a Mioveni hálójába, egyet-egyet pedig a Viitorulnak, a Petrolulnak, az ASA-nak, Brassónak és a Rapidnak. Hatszor duplázott:a Ceahlăul, a Medgyes, az Astra és a Botoşani ellen itthon, valamint Mioveni-ben és Iaşi-ban.
focilabda Az első félidőben 7, a másodikban 13 gólt szerzett, a csapatátlaghoz hasonlóan a játékrészek végén volt a leghatékonyabb. 
focilabda oranegyedek_tade2Két-két gólt lőtt  61., 67., 82. és 87. percekben. Leggyorsabb gólja a 12. percben volt (Botoşani, itthon), a legkésőbbi pedig az Astra ellen a 91. percben. 
focilabda Egyenlő létszám mellett 17 gólt ért el, emberelőnyben kettőt (Petrolul, Astra), emberhátrányban pedig egyet (Rapid).
focilabda Jobb lábbal 14, ballal 3 gólt lőtt, másik hármat pedig fejelt. 
focilabda Akcióból 13 gólt szerzett, hetet pedig 11-esből. Góljainak “térképe”, bordóval a jobb, pirossal a bal lábbal lőtt gólok, feketével a fejesek. A 11-eseket mind jobbal lőtte.

focipalya1_tadegolok
focilabda Nyolc 11-eséből hetet belőtt, de amikor védett a kapus (Lazăr, Botoşani), akkor is bevágta a kipattanót.

focilabda A 11-esei közül kettőt saját maga harcolt ki, a többit Deac, Monroy, Doré, Păun, Jazvic és Larie.
focilabda A 13 akciógólból tízet előzött meg klasszikus gólpassz, kettőt kipattanóból, egyet pedig egyéni akcióból szerzett.
focilabda A legtöbb gólpasszt Deac és Camora (3-3) adta neki, egyet-egyet kapott Monroytól, Petruccitól, Tiago Lopestől és Jakolistól.
focilabda Hatékonysága független volt a csapat összetételétől: 16 különféle módon felálló támadóblokk tagjaként is szerzett gólt. A legtöbbször Deac (11) volt a pályán a többi támadó közül, amikor betalált, Costea, Jakolis és Păun pedig 6-6 góljánál volt a társa.  
focilabda Hat alkalommal a csapat első gólját szerezte az adott meccsen, kilencszer a másodikat, háromszor a harmadikat és kétszer a negyediket.
focilabda Nyolc meccsnyerő gólja van, kétszer pedig döntetlent érő gólt szerzett (ASA, Brassó). Vesztes meccsen nem szerzett gólt.

tade3
focilabda Másodszor lett gólkirály CFR-játékos és ötödször egy kolozsvári klub focistája. Mihai Adam 1974-ben 23 góllal lett az első, miután 1965-ben és 1968-ban még az U játékosaként nyert 18, illetve 15 góllal. Legutóbb 1980-ban volt kolozsvári gólkirály, Septimiu “Tim” Câmpeanu (U, 24 gól) személyében.   
focilabda Tadé a román bajnokság második idegenlégiós gólkirálya a brazil Wesley (Vaslui, 2011/2012-es szezon) után, de a harmadik, aki nem a mai Románia területén született. Az 1947-ben és 1948-ban is első Bonyhádi László (UTA) ugyanis nevéhez méltóan a Tolna megyei Bonyhád szülötte. Amúgy Kolozsváron is futbalozott, 1941 és 1944 között a KAC, majd az 1945/1946-os szezonban a jogutód Vasas színeiben.     
focilabda A CFR-ben megforduló légiósok közül már csak Cadúnak van több gólja (29), jelenleg Kapéval holtversenyben a második 22-vel.  

Szolgálati közlemény: a craiovai meccshez nem lesz előzetes, mert teljesen feleslegesnek érezzük.

Fotók: Riti József Attila