asa_cfr1…kérdezhetnénk mi is Fülig Jimmyvel együtt a Liga 1 második helyezettjének a Főlegvárra történő érkezése kapcsán. És nem csupán azért, mert a Marosvásárhelyi ASA jelenleg felszálló ágban van, melyhez az egykori KVSC-játékosok is többé-kevésbé hozzájárultak, hanem mert ez a mérkőzés most nemcsak a játékban lévő három pont sorsáról szól.

Gyermekkori kedves csapatom „álutódjának”, a jelenlegi ASA-nak a legutóbbi sikereit természetesen nem hagyhatták szó nélkül a Bundásliga sportújságíróknak csúfolt bérencei, és rögtön billentyűzetet ragadtak, hogy a cibereűrbe (ejtsd: szájberszpészbe) kiálthassák abbéli világfájdalmukat, hogy a KVSC új „klónja” már a bajnoki címet magukénak képzelő bukaresti juhok nyakába liheg. Egyébként a „bérenc” kifejezés maga is eufémizmus: szerintem ezek az „újságírók” akkor is lakájkodnak a Steaua körül, ha egyetlen fillérnyi hasznuk sincs belőle. Egyszerűen csak megszokták, mint a kezes bárányok a jámbor bégetést. Vagy belejöttek, „mint úrifiú a pofozkodásba” – mondaná Fülig Jimmy. Szóval ennyit a nyájszellemről nyájas sportszerűségről.

Tulajdonképpen mi is a baj az ASÁ-val? Nyilván az, hogy két pontra van a Steaua mögött. Ettől a juhbérenc firkásznak azonnal el kell bődülnie, és így rögtön a bírózással egybekapcsolt „ordítozás esete forog fenn”. Vagy ahogyan Jaroslav Hašek halhatatlan regényében Švejk útitársa, Marek egyéves önkéntes mondaná: „ha valaki szarral dobálózik, én azt többé-kevésbé meggyőző érvelésnek tartom, de egy intelligens embernek nem volna szabad ilyen szavakat használnia, ha fel van háborodva, vagy ha támadást akar intézni valaki ellen.” (Ld. Švejk kalandjai Királyhidán)

De ugyebár, a fenti mondatban máris ott lapul a megkerülhetetlen kulcskifejezés: „intelligens ember”. No ilyet ejsze még szökőévenként is csak nagy ritkán produkál a hazai sportmédia. És ha netán produkál is, hát az rendszerint süllyesztőbe kerül, mint pl. Cristian Țopescu a 80-as évek második felében…

svejkEzek a juhok gyapjába befészkelődött, élősködő médiakullancsok aggodalmukban odáig mentek, hogy egyenesen az UEFÁ-nál kopogtatnak a következő kérdéssel: a 2011-es „Helikopter-ügy” miatt (amelyben az ASA korábbi szponzora, a 2013-ban helikopterestül jobblétre szenderült Sorin Ţerbea megvesztegette a mostanra már lecsukott Vasile Avramot, a játékvezetői testület elnökét) a vásárhelyieket kizárják-e az európai kupákból? Na, erre mondaná Švejk, a derék katona, hogy amikor őt a Schreiter nevű zupás bakternak nevezte, akkor előbb századraportra, aztán bataillonsraportra, regimentsraportra, majd végül dandárraportra jelentkezett. Minden fórumon rá is sóztak valami testhezálló büntetést. Persze, ezekre az aggodalmaskodó szájbercsótányokra ugyan nem fognak, pedig az efféle kártevőket kora tavasszal kell irtani, hogy időnap előtt el ne szaporodjanak a házban és a környékén.

Szóval, hogy biblikusan fogalmazzunk, az ASA már a Steaua „sarkát mardossa”, a derék juhok pedig nem biztos, hogy a vásárhelyi együttes „fejére taposnak” majd (vö. 1Móz 3, 15). Ebben a küzdelemben a KVSC-nek módfelett sajátos szerep juthat: egyrészt igaz, hogy ha az ASA hazaviszi a pontokat a Főlegvárról, akkor a KVSC-nek még nehezebb lesz bennmaradnia a Liga 1-ben. Másrészt, ha arra gondolunk, hogy a vásárhelyi stadion nem alkalmas az európai kupameccsek megrendezésére, és az ASA számára – ha nyáron nemzetközi porondra lép – a kolozsvári két stadion (a Főlegvár, illetve az Aréna) egyikének kibérlése jöhet számításba, máris nem mellékes, hogy a bérleti díjat ki inkasszálja majd…

Szóval kavarja ez, vagy nem kavarja? Kifordítom-befordítom, mégis bunda a bunda? Én mindig a tisztességes játék pártján voltam, de ha ebben a véghajrában még valakitől vereséget kell elszenvednünk (hátha mégsem, de na…), akkor inkább az ASA győzzön le minket, mint pl. a Chiajna, nem igaz? Arról nem is beszélve, hogy jelenlegi formájukat és főleg lelkiállapotukat tekintve lényegesen jobban állnak, mint mi. Ez nem defetizmus, csupán a valóság közvetlen érzékelése.

steaua_asa_program

A kezdőcsapatot lassan-lassan meg lehet tippelni, annál is inkább, mert Petrucci arénabeli „agyvesztését” három meccses eltiltással jutalmazta a Román Futballszövetség fegyelmi bizottsága. Veres Szilárd, most mutasd meg, mit tudsz!

Ilyesféle kezdőkre számítunk

CFR: Mincă – Jakolis, Larie, Carp, Camora – Deac, Veres, Muniru, Păun – Tadé, Doré. Eltiltva: Petrucci. Sérült: Guima. 
ASA: Stăncioiu – Feussi, Bejan, M. Constantin, Sepsi – Gorobsov, N’doye – Hora, Zicu, Bumba – Manolov. Sérült: G. Mureşan.