euroNem a csődvédelmi eljárás beindulása, nem is a 24 pontos büntetés (azt a csődvédelem eltünteti majd) a nap kérdése. Hanem az, hogy mennyi pénzt kellett kivenni a 2013-ban több mint 35 millió eurót termelő klubból, hogy másfél év múlva 20 milliós adóssága legyen?

A történet szerintem már rég nem arról szól, hogy a tulaj nem tud fizetni a volt játékosoknak és edzőknek, hanem egyértelműen arról, hogy nem akar. Ügyvédek húzzák az időt, beszélnek a semmiről, és közben egy szó sem esik lényegről: milyen a tervei vannak még a CFR-rel? Mert ha tényleg megunta volna kedvenc játékszerzét, akkor már régen eldobta volna. De neki kell még valamire, a lehető legolcsóbban próbálja mesterséges kómában tartani. Nehéz lehet futballmilliomosnak lenni… 😛

A csődvédelem lényege mindenesetre az adósságok befagyasztása és átütemezése. A bíróság kinevez egy vagyonkezelőt, aki felméri a cég pénzügyi helyzetét és összesíti az adósságokat – ez idő alatt pedig (ami hónapot jelenthet) a hitelezők nem kérhetik a vállalkozás felszámolását. Ezalatt az adós köteles kidolgozni egy egyezségi javaslatot, amelyet a pénzükre váróknak ajánlanak, de ez a történet is évekig elhúzódhat.  Ha közben sikerül megállapodni, a csődeljárást kért cég az önerőből végrehajtott átszervezés után folytathatja tevékenységét, ám ha nincs megegyezés, akkor beindul a felszámolási eljárás. Az adósság több mint fele (11,5 millió) amúgy olyan köztartozás, amelyet a klub vitat és bíróságon is megtámadott, de ha azt a pert sikerülne is megnyerni, még mindig iszonyatos az összeg. 

A klub mindenesetre időt nyert. A többit találgatni sem érdemes.