guima_petrucci_dinamoBloggerként nincs annál nagyobb elismerés, mint hogy lassan már megköveteli tőlünk a posztokat a Tisztelt Asztaltársaság. Úgyhogy máris tálaljuk nektek egyik újabb hagyományos szezonvégi rovatunkat, amelyben a Kolozsvári Vasutas nyári igazolásainak hatékonyságát vesézzük ki.

A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nekünk is nehéz volt már az érkezéskor belőni egy-egy játékos potenciálját. Külföldről a szokottnál is ismeretlenebb focisták jöttek, a klubvezetés szemmel láthatóan úgy viselkedett, mint aki a turkálóban keres nagyestélyit: megvett minden keze ügyébe kerülő játékost, aztán majd kiderül, hogy kit lehet használni. Jellemző, hogy a 18 új igazolásra mindössze 130 ezer eurót költött a klub (Ivanovszki megvétele + Doré kikölcsönzése), többet nem is nagyon lett volna miből.

A 18 új fiúból mindössze az öt Liga 1-es múltúról volt saját véleményünk, a többieknél csak találgattunk. A magam részéről például első látásra Jakolist éreztem a legjobb fogásnak – hát nagyon nem így volt, mea maxima culpa. Közülük 15 volt “végleges” igazolás, ehhez képest négyen már nem a csapat tagjai, Ene kölcsönből jött vissza Szatmárról, Csanturiát és Dorét pedig kölcsönvette a CFR.

guima_akcioA legelőkelőbb, kiváló igazolás kategóriába nálam ketten kerültek be: Larie és Petrucci. A konstancai bekk az első perctől kezdve meggyőző volt, gyorsan alapember lett, végigjátszotta az őszt, volt gólja, gólpassza és kiharcolt 11-ese is. Nem tudom, ki és mikor szúrta őt ki a vezetésből a Viitorulnál, de ezért a húzásért gratulálok neki. Az olasz későn kapta meg a lehetőséget, de akkor megmutatta, mit ér hat manchesteri év, még ha csak a tartalékok között is töltötte.

Jó fogásnak lehet tekinteni Szusics, Guima és Carp megszerzését, valamint Csanturia visszahozását. A boszniai bekk játéka ugyan hullámzó volt, de végre egy posztra képzett jobbhátvéd volt a csapatban. A portugál center nemcsak fontos gólokat lőtt, hanem a csapat legkombinatívabb támadójának bizonyult, főleg ha Tadé játszott mögötte – nagy kár, hogy lesérült a végére. Csanturia ugyan továbbra is inkább magáért játszik (idén se volt gólpassza), viszont legalább elkezdett gólokat lőni. Carp idesorolása egyelőre megelőlegezett bizalom, de a kevés játékperce alatt jól mozgott a középpályán. Csak tudnám, miért védőként harangozta be őt a klub, mikor középpályás a srác? 

ivanovski_uAz elfogadható igazolások közé azok kerültek, akiknek voltak ugyan hasznos villanásaik, de egyelőre a nélkülözhetetlenségükről sem győztek meg. Christian például csak négyet játszott végig a 20 meccséből (46 perc az átlagos játékideje), inkább volt a középpálya jolly-jokere, mint meghatározó focista. Egyetlen emlékezetes megmozdulása egy barátságos meccsen volt, nem sírunk, hogy a napokban kölcsönadta őt a klub a Nacional Madeirának. Ivanovszkitól sokat vártunk, de csak az ősz végére találta meg a góllövő cipőjét. Szintén nehezen integrálódott Jazvic, de az utolsó egy hónapban ő is megmutatta, hogy a keretben azért van helye. Ene tartalék belső védőként csak három meccset kapott, neki ez egyértelműen tanulóév a Liga 1-ben, van potenciál a srácban. 

Felesleges igazolásnak lehet tekinteni a már júliusban, egyetlen tétmeccs után egybocsájtott hármast (Joao Paolo, Provencio, Stana), valamint az egyértelműen cserekapusnak hozott Vâtcăt.  

Végül pedig a kérdőjelek. Cheikh Gueye egy percet sem játszott, így nem tudjuk hová tenni. Jaime is csak két meccset, de  felkészülés során látszott, hogy nem egy rossz védő – pechjére Larie és Rada lehozta túl sok lap és sérülés nélkül az őszt. Ez amúgy is olyan poszt, ahol nem árt, ha van elég tartalék. Jakolis és Doré pedig egyelőre nem találja igazán a helyét, a horvát gyors, de a befejezéseknél kapkod, a langaléta kongói pedig eddig csak a kupameccseken villogott.  

csanturia_dinamoÖsszegzés: a mennyiségből menet közben kellett kiválogatni a minőséget, így a nyári és őszi látszólag kaotikus igazolás-politikából végül összejött az várakozáson felül teljesítő keret. Ugyanakkor a csapat húzóemberei a régi gárdából kerültek ki (Felgueiras, Camora, Monroy, Deac, Tadé), de ebben az is szerepet játszott, hogy Laci fokozatosan építette be az újakat a már meglevő alapemberek mellé.

Fotók: Riti József Attila