1nem3Ha van valami igazán bosszantó ebben a KVSC jelenlegi szezonjában, az a rengeteg buta döntetlen: 23 meccsből 10-nek lett X a vége. A hárompontos rendszer bevezetése óta viszont ez egyáltalán nem kifizetődő, jól mondta még az ősszel Grig mester, hogy jobban járt volna a csapat, a remik felét megnyeri, a másik felét pedig elveszti. Ha így folytatják a fiúk, hamarosan megdől a tavalyi, 13-as döntetlenrekord is.

A klub élvonalbeli történelmében nem ritka a nagyszámú pontosztozkodást hozó szezon, ám ezek fele még a kétpontos rendszerben volt: 10-10 döntetlen 1947/48-ban, 1974/75-ben és 1975/76-ban, valamint 11 a dicsőséges 5. helyet hozó 1972/73-as idényben. A Pászkány-korszak első négy élvonalbeli szezonjában 6-9 között mozgott a döntetlenek száma, a legutóbbi hat szezonban (az ideit is beszámítva) azonban négyszer is 10 fölé ment. A két kivétel 2009/10 és 2011/12 – azaz a bajnoki címmel zárult szezonok, 9, illetve 8 remivel.

A tendencia egyértelmű: akkor magas a döntetlenek száma, ha a csapat képtelen kitörni a középmezőnyből. Mert megverni még mindig nem könnyű a CFR-t, az elmúlt nyolc szezonban csak kétszer volt 7-nél több veresége a csapatnak – viszont ilyenkor elfelejt nyerni is. Hogy ebben éppen mennyi szerepe van az aktuális edzőnek, a játékosokat a sikerek elmaradésakor szinte azonnal demotiváló vezetésnek, illetve a rendszeresen lehetőséget kapó ballaszt-focistáknak, az már egészen más kérdés. A hat 0-0 azért elég pontosan jelzi, hogy a döntetlen-mizéria fő oka a jelenleg nagyon erőtlen támadóblokk.

Ez még nem sör

Ez még nem sör

Az idei tíz döntetlen között négy olyan volt, amit nemcsak kellett volna, de simán meg is lehetett volna nyerni: a szezonnyitó 0-0 Botoşani-ban (81 perc emberelőny!), valamint a Concordia (0-0), Viitorul (1-1) és Corona (2-2) elleni idegenbeli meccsek. Ez bizony 8 plusz pont, amivel jelenleg negyedik lenne a csapat, holtversenyben a Dinamóval – igaz, a dobogó akkor is 7 pontra lenne. Másik négyet tekinthetünk igazságos eredménynek, a Pandurii elleni 1-1 mellett három gólnélküli meccset (Astra itthon, U és FC Brassó idegenben). És végül van két találkozó, ahol már az egy pont is bravúr volt az emberhátrány(ok) miatt: a Temesvár elleni 2-2 és a Vaslui elleni 0-0, mind a kettő itthon.

Mondja már meg valaki a fiúknak: ahogy egy sör nem sör, úgy az egy pont sem pont.