chanturia_cfr2Habár nem szokásunk a hazai többségi ganajtúró tetvek sportújságírók (no, hány ilyet ismerünk?) fel-felröppentett híreit népszerűsíteni, most mégis kivételt teszünk. No nem azért, mintha pillanatnyira is megbíznánk a fejlécében Farkas-anyót, Romulust és Remust hordozó Ziua de Cluj értesüléseiben. Inkább annak okán ragadunk tollat, illetve billentyűt, hogy Lacink állítólag már pénteken tervezi Giorgi Csanturia bevetését. Vajon meddig marad nálunk e szépreményű grúz Messi, akinek a neve a római századost (centuriót) juttatja eszünkbe? Magyarán: Csanturia százas-e vagy sem?

A fiú ugyanis részt vett a Vitesse téli edzőtáborában, így a fizikai erőnlét mellé már csak a Miriuță-féle rendszerrel és csapatjátékkal kell megbarátkoznia, ami a Vitesse és a Barca-ifi tapasztalatok birtokában valószínűleg nem lesz különösebben nehéz mutatvány. Nekünk viszont egyik szemünk sír, a másik meg nevet, ha a srác KVSC-beli jogállására nézünk.

A Ziua de Cluj nyomán elterjedt hír szerint Csanturiát valóban megvettük egymillió euróért, viszont a fiú már a nyáron továbbmenne a Hellas Veronához, Andrea Mandorlini keze alá, méghozzá ugyanannyiért: legalábbis ez áll abban a feltételezett előszerződésben, amit a KVSC állítólag már alá is írt az olaszokkal. Mindamellett, hogy a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, nem különösebben örvendünk a klub stróman-szagú pozíciójának. Ezzel együtt végiggondoltuk azt a négy lehetséges változatot, ami ezzel a hírrel kapcsolatban fölmerülhet. Íme:

Mandorlini keze van Csanturia érkezésében?

Mandorlini keze van Csanturia érkezésében?

1. A hír igaz, és a fiú beválik. Ebben az esetben csak rövid ideig örvendünk (vagy szinte egyáltalán nem), hiszen nekünk főleg a következő évadban volna szükségünk egy bevált középpályásra. Ha viszont előszerződése van, akkor sajnos pénzt sem látunk belőle, mert annyiért megy, amennyiért jött.

2. A hír igaz, de a fiú nem válik be. Ebben az esetben nem veszítünk rajta, de nem is nyerünk vele, mert viszik is tovább.

3. A hír nem igaz, és a fiú beválik. Nyilván ez volna az ideális, hiszen akkor talán megtarthatnánk legalább még egy évadra, sőt: akár hozzá is segíthetne a következő bajnoki címhez, és mire „kinövi” a csapatot, még pénzt is látnánk belőle.

4. A hír nem igaz, és a fiú nem válik be. Bevallom, szerintem ez a legvalószínűtlenebb, hiszen akkor megdöntené az Ogbúcsúkáért fizetett, és szerintem rekordnak számító 400 ezer eurós „melléfogási” tandíjunkat. A grúz gyerek Barca-ifis és Vitesse-es múltja, no meg a róla megjelent youtube-os összeállítások alapján ezt kissé furcsállanánk, de Woody Allen szerint „még a Harvardon is tévednek”. Nyilván, ez esetben zokogva kellene keresnünk egy, a labdarúgás berkeiben monumentálisan tájékozatlan kínai sejket…

misztotfalusi_kis_miklosÉs akkor most lehet csámcsogni. Ha Csanturia netán pályára lép pénteken, akkor ez a poszt lesz a pénteki meccs „előzetesének az előzetese”. Grúz nyelven ugyan nem tudunk, azt viszont tudjuk, hogy az első nyomtatott grúz ábécét az egykori nagyenyedi diák és tudós nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós metszette Grúzia királya, Artsil megbízásából. Az ő betűivel pedig így kéne leírni új középpályásunk családnevét: ჩ ა ნ ტ უ რ ი ა. Mivel Kis Miklóst a házsongárdi temetőben helyezték nyugovóra, így némi joggal várhatjuk el Csanturiától, hogy iránta való tiszteletből apait-anyait beleadjon a KVSC színeiben folytatott küzdelmekbe.