Olybá tűnik, kedves Asztaltársak, hogy a klub tulajdonosa meghazudtolta önnön nevét, és följebb áhítozik, miközben én teljesen szándéktalanul félprófétává váltam.

Szögezzük le jóelőre: az előző poszt élén feltett költői kérdésem pillanatában („vajon a csapatot pofozzák ki, vagy az edzőt?”) a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy tényleges pofonokra sor kerülhet a KVSC hivatalos irodáiban, méghozzá úgy, hogy ha az edzőt tényszerűen nem is, de a klub elnökét és jogászát a tulajdonos testőrei olyan tettleginzultusban részesítik, hogy utóbbinak még a rendőrség számára is maradt némi mutogatnivaló szövődménye. Mindezt a szerb ellenfél emberei filmezték le a főlegvári újabb vereség után, mikoris a KVSC 2-1-re kikapott a belgrádi Veres Csillagtól. Wass Albert szófordulatával élve eccercsak elvásik az is, de ugyan ki emlékszik már a meccsre? Az ellenünk könnyedén befújt büntetőre, Debeljuh egyenlítő fejesére, majd a félidőben Arlauskis helyére becserélt Nándorfehérvári nevű kapusunk saját druszáinak adományozott ingyengólpasszára? Spongya rá, ahogy Virág elvtárs mondaná A tanú című filmben. Most van új fennforgás, méghozzá ugyanvalóst közlésbe való.

Szóval a meccs utáni lökdösődést követően, amikor az elnök irodájában néhány másodpercig nem igazán lehetett eldönteni, hogy jelen esetben ki is ama bizonyos karmatlai radzsa (azaz kit ütöttek hirtelen negyvenháromszor pofon, meglepetésszerűen derült égből, mint az ólmosbot) már be is lengette as dzsidzsisport, hogy Sumit menesztik, és Dan Petrescu jön vissza. Persze, a dulakodás részleteiről akkor még mit sem tudtunk.

Másnap reggel jött az újabb szaftos, ezúttal még súlyosabb jelenet, amikor Sumit – aki saját állítása szerint még nem beszélt a tulajdonossal – a biztonságiak egész egyszerűen nem engedték be a kapun, hogy megkezdje a felkészülési edzést a vasárnapi meccsre. Ez egyértelműen minősíthetetlen húzás a tulajdonos részéről, akinek a régi mondás szerint nem kéne feljebb merészkednie a kaptafánál (ne sutor ultra crepidam!). De úgy tűnik, megirigyelte kissé Don Vito szerepét, hát abban is tetszelegni akart. Mi, akik sokra becsüljük Mario Puzo és Francis Ford Coppola munkásságát, bágyadtan, de mégis határozottan jelezzük, hogy mindehhez Don Vitónak megvolt a maga stílusa. Pl. levágatta a makacs filmrendező lova fejét, ha nem akart filmszerepet osztani a tehetséges öcsike számára, de nem állatta holmi kapu előtt ország-világ csúfjára, teccikérteni? Gazemberkedni is stílusosan kell.

Rúgtak ki már edzőt a Főlegvárról, olykor nem szépen, de ilyen nyilvános megalázás még senkit sem ért. És ennek hosszú távon a klub ihatja meg a levét. A „Hodie mihi, cras tibi” (ma nekem, holnap neked!) ősi bölcsesség elve alapján minden ezutáni edző agyában ott motoszkál majd akár egy ilyen megszégyenítés lehetősége is. Ez pedig jócskán leszűkíti a Főlegvárra ezután bejelentkezni vágyók névsorát. Ha most DP jön, őt védik az eddigi eredményei meg a saját előélete (hiszen ő sem született ezüstkanállal a kezében, ahogy mondani szokták), de mi lesz majd a következő edző sorsa? Egyáltalán hogyan lehetett eddig eljutni? Ezek a kérdések sokkal aggasztóbbak, mint annak megjósolása, hogy holnap este a juhok elleni főlegvári meccsen ki ül majd a KVSC kispadján. Sumi elvileg még az edző, mert nem bontottak vele szerződést, illetve nem fizették még ki a neki járó tetemes kárpótlást: amelyről állítólag a tulajdonos maga sem tudott, ezért rúgta volna ki a klub elnökét és jogászát is. Igazán remekül titkolják előtte a zsebét érintő kulcsinfókat, ha erről a kárpótlási összegről nemcsak a klub minden tagja, hanem a szurkolók nagy része is tudott, csak a tulaj nem, akinek mellesleg fizetnie kell. Minderről a jelen poszt megírásáig a klub hivatalos honlapján semmilyen közlemény nem jelent meg.

Délamerikai ízű sorozat (ún. „telenuvela”) íze van az egésznek, különösen mióta felröppent a hír, hogy a visszatérni szándékozó Dan Petrescu másodedzőként magával hozná Culiót is Argentínából! Nem mondom, izgalmas forgatókönyv, de ezt akkor sem így kell csinálni. Sumi valóban meggyengítette a csapat védelmét, és a nemzetközi porondon alulteljesített, miközben a bajnokságban, ha némi szerencsével is, minden mérkőzést megnyert. DP jobb stratéga, de ez most nem erről szól. Kiszabadult a szellem a palackból, és ezt nem lehet már visszagyömöszölni. A Balkán kezd fölkúszni a Főlegvár meredélyein, és ezt sokkal nehezebb lesz távoltartani, mint a legerősebb Konferencia-Liga-ellenfelek támadóit Arla kapujától. Hajrá KVSC, reméljük a legjobbakat!