Jászvásárral másodszorra akadtunk össze egy héten belül, de míg a Kupában ők győztek a Főlegváron, addig a jászvásári kiruccanás két Deac-gólt eredményezett, amelyekkel meg is szereztük a magabiztos győzelmet. A kulcs: az öreg(ek) a háznál.

A történet pofonegyszerű: a főlegvári KVSC, tetszik nem tetszik, jelenleg szinte kizárólag deákul (na jó: Deacul) tud. Ez a Róla Elnevezett Semmit Nem Csináló motolla ma este vált a klub történetének legjobb góllövőjévé a Bundásliga 1-ben. Ahogy Bmiky súgá nékem az imént, Deac éppen ezzel a két találattal érte utol az eddigi rekordot tartó Mihai Adamot. Azt láttuk a legutóbbi meccseken, hogy milyen az, amikor Deac Nem Csinál Semmit – mert, ugyebár, nincs is a pályán. Most kiderült, hogy milyen, amikor a pályán van. Többnyire deákul muzsikált az egész csapat. Ezért is nagy kár, hogy a közelmúltban éppen a rómaiakat nem taníthattuk meg a főlegvári deák nyelv- és labdajárásra.

A hetedik percben Deac még fölé lőtte az első helyzetét (no nem is jött éppen úgy a lábára a labda: mintha pattant volna kissé), de amikor Rondón (a másik virgonc öreg a háznál) újabb hét perccel később újfent neki passzolt, nem volt kegyelem: bevarrta a bal alsóba. Egyébként Rondón is remekelt: fejesgóljától csak a kapufa mentette meg szegény Bősz Leventét. aki pillanatokkal korábban még blokkolta Chipciu lövését. Egyébként Bősz nevét a regáti szpíker (nagy bőszen) feszt „Boss”-nak ejtette. Mondjuk nem bántam, hogy Jászvásáron éppen Leventének hívják „a főnököt”. A 62. percben sem Deacon múlt, hogy a várva várt szabadrúgása nem gólpassz lett. A 73.-ban az időközben szinte megtáltosodott Costache lövését Bősz védte, a felpattanóra újfent Deac érkezett, mégha nehéz szögből is: kis híján bement a próbálkozás. Az már tényleg a focit valóban csak hírből ismerő, szöglet helyett kirúgást ítélő, a sárgát a szabálytalanságban részt sem vevő játékosnak adó, ismételten halhatatlan és lassan utánozhatatlan Barsan bíró döntése volt, hogy a második találatunkat nem az egy perccel korábban beálló Paun, hanem újfent Deac szerezte, a visszafújt büntető révén. Edy gyorsan le is kapta a pályáról – nyilván a berni meccsre tartogatja, de szerintem legalább annyira a mesterhármast szerette volna elkerülni, ami nálunkfelé automatikusan KEG-posztot képez, KEG-nek pedig a mai meccsnél sokkal unalmasabb dolgokkal (az országos választásokkal) kellett foglalkoznia, így szinte hagyománytörés lett volna a dologból, ha nekem kellett volna megénekelnem Deac hármas találatát. Kösz, Edy! Ezzel hát megvónánk.

Dan Petrescu elküldését a klubtól változatlanul elhamarkodott, a BVKH-ra (Balkáni VadKapitalista Hiénákra) jellemző, sunyi lépésnek tartom, noha én magam sem örültem az új edző érkezésének. Sőt, több ízben is bíráltam a stílusát, a modorát, rinyálását, kezdeti felelősség-hárításait stb. De az edzői kvalitásai és a pragmatikus szívóssággal kiharcolt eredményei láttán kénytelen voltam elismerni, hogy a csapat és a klub nagyon jól járt vele. Nem fűződtünk hozzá olyan érzelmi szálakkal, mint anno Andonéhoz vagy újabban Lacihoz, de a megvalósításai önmagukért beszéltek. Nagyon hozta az eredményeket, és nemcsak a kötelezőt.

Éppen ezért (is) gondolom, hogy DP megérdemelt volna legalább annyit, hogy ma este – amikor már Deac és Vinícius is teljes értékű játékosként bevethetővé vált (Deac az első pillanattól, Vinícius menet közben) – ott ülhessen a KVSC kispadján. Nem azért, mintha nem szavaznék bizalmat Edy Iordanescunak, sőt: Edy szerintem rokonszenves figura és jó szakember, ráadásul a jelenlegi lehetséges jelöltek közül talán a legjobb választás. Apropó lehetséges jelöltek, és apropó deák nyelvjárás: hogy is mondták a régiek deákul? „A sagittis Hungarorum libera nos, Domine!” (A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!) Hát ez a fohász minden becsületes főlegvári szurkoló ajkáról valahogy így hangozhatott az elmúlt napokban: „Ab iniectoribus Hadriani Muti libera nos, Domine!”, ami megmagyarázva annyit tesz, hogy „A néma Hadrianus (Hadrianus Mutus) fecskendőitől ments meg, Uram, minket!” – és itt nyilván nem a koronavírussal fertőzött fecskendőkre gondoltunk. Úgyhogy, Isten hozott, Edy! Reméljük, többet maradhatsz nálunk, mint legutóbb! Az „adjon Isten” különben is jól sikerült. Most már valahogy a mackós Bernbe kéne hasonlóképpen beköszönni. Persze tudjuk, hogy a medve nem játék. El bírnánk viselni, ha ott is elkezdenének pl. Deac lövései vagy Vinícius fejesei ellen való égi oltalomért imádkozni: Ab ictibus Deaci et capite Vinicii libera nos, Domine! Deac lövéseitől és Vinícius fejétől ments meg, Uram, minket!. Sankt Gallen lakosai korábban fohászkodtak hasonlóképpen, mikor a mieink anno odalátogattak.  De addig is: örüljünk a sikernek. Kezd ocsúdni a csapat, és lassan újra megtanulunk deákul. Hajrá KVSC!