Ötvenöt nap után szombat este végre ismét tétmeccset játszik a Vasutas, miközben a világfutball elitistább és jelentéktelenebb része még holmi vb-döntővel van elfoglalva, mi egy Szuper nevű kupáért megyünk Craiovára. A francia–horvát meccset amúgy sem lehet komolyan venni Omrani és Djokovic nélkül.

Edy Iordănescu öt felkészülési meccs után kapott egy részben tétre menő hatodikat is, ahol már élesben teszteli a csapatot, miközben a trófeának olyan túlzottan nagy sportértéke vagy anyagi vonatkozása nincs. Idegenben, telt ház előtt, garantáltan ellenséges hangulatban lecsekkolni mindazt, amit a felkészülés során begyakorolt a csapat, miközben az igazi szezon csak egy hét múlva kezdődik – ajándék bármely edzőnek.

Hogy mit is gyakorolt, és mit tervez az új edző, arról csak másodkézből értesültünk, hiszen egyik lengyelországi meccs sem volt látható. Első látásra biztató, hogy a Petrescu által lerakott alapokra épít, a kulcsemberek mind maradtak, akárcsak az alapfelállás. Amiben a leginkább előrelépést szeretnénk látni, az a labdaszerzések utáni tranzíciós játék (védekezésből támadásba való átmenet) felgyorsítása. Elődjét ugyanis éppen ennek hiánya miatt vádolták unalmas focival.

A keret egyben tartásában a jelek szerint a vezetés is partner volt, rendszeresen játszó alapember nem távozott a csapatból. Hivatalosan egyelőre még Boli is a klub játékosa, bár a felkészülésben nem vett részt, de ha valóban 2 millió euró fölött adnak érte a DP-t is elcsábító kínaiak, akkor Strómanék a vártnál is nagyobbat kaszálnak rajta. Hasonló helyzetben van Urko Vera és Baldé, aligha látjuk már őket fellegvári focistaként, csak rájuk még nem akadt rájuk vevő.

Az átigazolási piacon a klub viszonylag okosan mozgott rá a hiányposztokra, bár még egy belső védőre mindenképpen szükség lesz, hacsak az edzőmeccseken rendszeresen lehetőséget kapó Ionuţ Rus nem eddig jól titkolt klasszis. Valószínűleg nem az. És Adrian Rus sem az a megnyugtató megoldás a harmadik kapus posztjára.

A további erősítéseket egy dolog határolja be: az első csapat keretében jelenleg 23 felnőtt játékos van (Bolit, Urko Verát és Baldét nem számoltuk be), miközben a Bajnokok Ligájában csak 22-t tud majd nevezni a klub. Az UEFA A lista 25 helyéből ugyanis négyet saját nevelésű játékossal kell betölteni, de a CFR-nek ilyen jelenleg csak egy van (Păun). Az felnőtt kerethez tartozó 21 éven aluliakat (Manea, Mailat, Costache) pedig azért nem tudja a B listára tenni a klub, mert egyik sem játszik legalább két éve a csapatnál. Egy valaki máris ki fog maradni a BL-névsorból. 

Átigazolások 2018 nyár
Érkezők: Maleš (Rijeka), Radu (Arisz Limasszol), Lang (Dijon), Tambe (Adana Demirspor), De Luca (Atalanta)
Távozók: Duka (Hajduk Split), Vlad (Voluntari), Coman (U), Dodoi, Nouvier (Sepsi, kölcsönbe), Luchin (Viitorul), L. Rus (Poli Iaşi), Gilvan (Atlético Goianiense)

A Craiova minden jegyet eladott a meccsre, de közben a tavalyi támadósorának kétharmadát is: Gustavo a kínai másodosztályba, Băluţă pedig a Slavia Prágához ment. Kerestek rajtuk 3,5 millió eurót (plusz még kettőt a Genkhez igazoló Screciun), de Mangiának szinte teljesen újjá kell építenie a támadósort. Nem véletlen, hogy a fogadóirodák is a CFR-t tartják kicsivel esélyesebbnek.

Ilyesféle kezdőkre számítunk:
Craiova: Pigliacelli – Kelic, Gardoş, Tiago Ferreira – Dimitrov, Cicâldău, Zlatinszki, Bancu – Bărbuţ, Glavina, Mitriţă.
CFR: Arlauskis – Manea, Vinícius, Mureşan, Camora – Hoban – Deac, Djokovic, Culio, Mailat – Ţucudean.