Nem szoktam címeket lopkodni a kommentekből, de Előd kolléga hozzászólása annyira telibe talált, hogy plágium ide vagy oda, kitettem. Mondanám, hogy a nap híre Lopetegui menesztése a spanyol válogatott éléről, de ilyen csip-csup dolgok mint a Furia Roja senkit nem érdekelnek amikor a legendás Vasutas edzőt nevez ki.

Mint azt mindannyian tudjuk, Edy Iordănescu lesz a következő bajnok edzőnk, egy feltétellel: bajnokságot tud nyerni első szezonjában. Az új trénernek lesz lehetősége bizonyítani a mágnestáblánál és az öltözőben, a blogon viszont bmiky fogja letenni a névjegyét.

EDWARD IORDĂNESCU

Született: 1978 június 16., Bukarest
Játékos-pályafutás: Steaua (1984–1996), Sportul Studenţesc (1997–1998), Panioniosz (1998–1999), Unirea Focşani (1999–2000), Rapid (2000–2001), Bukaresti Rocar (2001), Alki Larnaca (2001–2002), Petrolul (2002–2003), FC Vaslui (2003–2004)
Edzői pályafutás: Steaua (2010–2012, másodedző), Vaslui (2012, másodedző), Marosvásárhelyi FCM (2013), Pandurii (2014–2016), CSzKA Szófia (2016), Astra Giurgiu (2017–2018)

Anghel Iordănescu egykori szövetségi kapitány fia egyáltalán nem az a típus aki a sikeres apuci nevéből próbál megélni. Még jóval harmincéves kora előtt rájött arra, hogy egy román alsóházi csapatnál többre nemigen futja a tehetségéből, így teljesen tudatosan váltott az edzői szakmára, képezte magát és várt a nagy lehetőségre. Érdemes kiemelni, hogy nemhogy nem bukott meg sehol, enyhén vagy erősen túlteljesített az eddigi csapatainál. A fiatal, felsőházi középcsapatoknál túlteljesítő edzők előbb-utóbb belefutnak egy bajnokesélyes keretbe és általában meg is érdemlik, a kérdés az, hogy az első nagy lehetőséggel mennyire tudnak élni. A klub egyből hároméves szerződéssel kínálta meg, a bizalom és a motiváció tehát megvan.

Számomra szimpatikus ember és biztos vagyok benne, hogy egy motivált, Liga 1-es átlagon felüli képességű edző, de akad azért néhány kétséges pont. Mikor bmikyvel elindultunk a rádiótól, még csak 3 kérdésem volt, most már 5+1 van, ha várnék még két órát a poszttal, lehet, hogy lenne tíz is.

1. Egy bajnokcsapatot átvenni sosem könnyű, a szurkolói elvárások az egekben vannak, ezt nem könnyű kezelni, vajon Edy meg fog tudni bírkózni vele? Képes harcban lenni a kupákért?
2. Eddig a keze többé-kevésbé meg volt kötve, szerényebb költségvetésű, leszállóágban levő klubokban dolgozott, vajon mit fog csinálni, most, amikor a romániai átlaghoz viszonyítva a lehetőségek végtelenek, úgy taktikai, mint financiális szempontból? Milyen felállást fog játszani, amikor tényleg azt játszhat amit akar?
3. Be fogja tudni építeni Baldét, Mailatot, Costachét és Jánoskát?
4. Hogyan fogja tudni megoldani a rotációt? Elvileg háromfrontos háborúra készülünk, ezt rotáció nélkül lehetetlen megoldani.
5. Hogyan fogja emberként kezelni az irdatlan nyomást, a juhomédia állandó hisztijét, a botrányokat?
5+1. Ha eddig mindenkire kitaláltunk egy becenevet, őt hogy fogjuk hívni? Jordán Eduárd? Ez már szinte rejtői név. Én simán eltudnám képzelni, hogy a sárga garnizon végén, emelt fővel, de remegő bokákkal ott menetel Jordán Eduárd, birtokháborító és okleveles sípesztéta.

Bmiky kiegészítése: egy hónap van az első meccsig, de tavaly se volt több, ilyen ez a mostani foci, nyáron lehet játszani, ezért rövid a szünet. Lesz vasárnaptól egy első edzőtábor Brassópojánán, 26-án egy meccs a Sepsi OSK ellen, aztán egy második edzőtábor a lengyelországi Sochocinban. 

Fotók: Manases Sándor