Két nap híján tíz hónapja indult be, erősen döcögősen a friss fütőanyaggal feltöltött és új mozdonyvezetőt alkalmazó Kolozsvári Gyors, hogy 36 megálló után ma este befusson a célba. A kérdés már csak az, hogy az első vagy a második vágányra?

Voltak vakvágányok, voltak lelassulások, de a megállíthatatlanul robogott előre. Hiányzott belőle egy japán expressz precizitása és egy TGV kecsessége is, de kíméletlenül, hátra se nézve robogott át minden állomáson, bármennyi dinamitot is szórtak a sínekre a bukaresti banditák. A juhok ugyan az utolsó pillanatban minden alkalommal félreugrottak sínekről, a mozdonyvezető ugyan a kelleténél többet perlekedett az állomásfőnökökkel és bakterekkel, de a motor sokat megélt fogaskerekei elvitték a vonatot a célállomásig. Vasárnap este pedig mi állítjuk be a váltót, és csakis az egyes vágányra.

Nem számít ki a bíró. Nem számít, mit pofáz a juhász. Nem számít, hogyan sakkozik a kölykeivel a román foci önjelölt messiása. Nem számít, hogy két nappal a meccs előtt Pet Rescue átugrott Londonba egy öregfiúk-meccsre. Nem számít, hogy marad vagy elmegy Kínába. Semmi sem számít, csak egy az utolsó 90 és még valahány perc. Nem számít az sem, hányan fognak majd részt követelni a sikerből vagy hányan hárítják majd el a felelősséget a kudarc után.

Egy meccsbe sűrített pillanat. Sokan átélték már 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben. Volt, hogy az utolsó, volt hogy az utolsóelőtti meccsen, de a CFR mindig meg tudta ragadni a sorsdöntő pillanatot. Deac, Culio, Camora tud mesélni róla a többieknek, de aligha kell. Köztük is sokan vannak, akik más csapattal, akár más országban nyertek már trófeákat: Arla, Vinícius, Mureşan, Boli, Luchin, Hoban, Jánoska, Tzukifiú. És persze Pet Rescue is.

Az út végén egy olyan trófeára teheti rá a kezét a csapat, amelyre a FRF Vergilius klasszikus sorát vésette: Audaces fortuna iuvat. Azaz bátraké a szerencse. És mindezt a klub történetének egyik legóvatosabb edzőjével. Részünkről József Attilával válaszolnánk DP-nak: tudod, hogy nincs bocsánat, ha ezt innen elcseszed.

Ilyesféle kezdőkre számítunk:

CFR: Arlauskis – Manea, Vinícius, A. Mureşan, Camora – Hoban – Djokovic, Deac, Culio – Omrani, Ţucudean. Eltiltva: Boli.
Viitorul: Buzbuchi – Mladen, Hodorogea, De Nooijer, Ganea – Vînă, Cicâldău, Mailson Lima – Hagi – Gavra, Voduţ. Sérültek: Ţîru, Casap.

A blogszerkesztőség tippjei:

bmiky: 1-0 Deac
Bogrács Huba: 5-0 Culio 5 mindet 11-esből
Groteszk Aladár: 3-1 Czuki, Omrani, Deac / a kicsi Hagi 11-esből
KEG: 3-0 O3
McPásztori: 2-0 Deac, Culio
Pálfi Csaba-Sándor: 3-1 Tzuki, Omrani, Vinícius
RJA: 1-0 Culio
Sir Humphrey Appleby: 2-1 Omrani, Hagi jr öngól / Manea öngól