Mindössze háromszor – utoljára 2002-ben – fordult elő a román bajnokság történelmében, hogy az utolsó forduló előtt vezető csapat elbukja az első helyet. Kétszer a Progresul (később FC Naţional), egyszer a Rapid engedte ki a kezéből az aranyérmet, egyszer-egyszer örülhetett a Petrolul, a Steaua és Dinamo, Craiova pedig kétszer is beleszólt a történetbe.

Olyan sokszor előfordult, hogy csak az utolsó fordulóban dőljön el a bajnoki cím sorsa, de a vezető csapat legtöbbször meg tudta őrizni első helyét. Az első, és talán legnagyobb dráma az 1957–1958-as, 12 csapatos szezonban volt, amikor a 21. forduló után még első Progresul a zárófordulóban a negyedik helyre esett vissza.  A  „bankárok” 26 ponttal álltak, mögöttük egyaránt 25-tel jött a Petrolul, a Steaua és az akkor éppen Ştiinţa néven működő Temesvár. Az utolsó fordulóban Petrolul 2-1-re legyőzte a Progresult, a Steaua pedig 3-0-ra a Marosvásárhelyi Sportklubot, és így mindkét győztesnek 27 pontja és +14-es gólaránya lett. Az egymás elleni eredmény akkoriban még nem volt döntő kritérium, azzal a Steaua lett volna bajnok (3-0 és 0-1), pontazonosságnál pedig gólarányt (és nem gólkülönbséget) számoltak. A bukarestiek 41-27-je 1,52-es gólarányt, a Petrolul 36-22-je viszont 1,63-at jelentett, ezzel ők lettek a bajnokok.

Csakhogy valamiért a Brassó–Temesvár meccset 18 nappal a többi után rendezték meg, így elméletileg a Ştiinţa is előzhetett volna. Ehhez azonban 15 góllal kellett volna nyernie, csak 1-0-ra sikerült, de a Progresult ők is lehagyták. Sem előtte, sem utána nem fordult többé elő, hogy három azonos pontszámú csapat legyen a dobogón.

A második nagy előzés húsz éve, 1998-ban volt, akkor az utolsó forduló előtt a Rapid gólaránnyal (+46 kontra +44) vezetett a Steaua előtt, mindkét csapatnak 77 pontja volt. A juhok otthon elverték 5-2-re Besztercét, a Rapid viszont 0-2-ről csak egy 2-2-t tudott kikínlódni Craiován, pedig a hazai szurkolók is a vendégsikerért szurkoltak. A Rapid két ponttal lemaradt a Steaua mögött, de aztán a kupadöntőben legyőzte 1-0-ra Craiovát, az oltyánok így lemaradtak az UEFA-kupáról. Win-win helyett lose-lose szituáció. 

Négy évvel később a FC Naţional álmait foszlatta szét szintén a Craiova, szintén az utolsó meccsen. A bukarestieknek pontelőnyük volt a Dinamóval szemben (58-57), de 2-1-re kikaptak az oltyánoktól, így a Brassót 4-0-ra verő Dinamo lett a bajnok.

Azóta nem volt előzés az utolsó fordulóban, de jó pár izgalmas végjáték azért igen. 2006-ban a Rapid kétpontos hátrányban volt az akkor már Jiji kezében levő Steauával szemben, és az utolsó meccsén 5 játékosát állították ki Petrozsényban, ezért a meccs félbeszakadt. 1-0-ra vezetett ekkor a Jiul, amely négyes emberelőnyben, 11-esből lőtte a gólját, Coman kiállítása miatt ekkor már Mincă állt a kapuban. Közben a nyáj kényelmesen, 4-0-ra győzött Vasluiban.

2008-ban jött kolozsvári derbyn eldőlt bajnokság és a Táska-ügy, 2009-ben pedig a Temesvári Poli első nagy balfaszkodása: két fordulóval a vége előtt még vezetett, aztán kikapott otthon 2-1-re Urziceni-től, majd az zárófordulóban Brassóban is 1-0-ra (Hadnagy lőtte a gólt a 88. percben). Dan Petrescu meg köszönte szépen, és 70 ponttal bajnokká tette Urziceni-t, a Poli 67-tel végzett.

2010-ben a CFR-rel már nem tudott kibabrálni, az utolsóelőtti fordulóban, az Internaţional Curtea de Argeş elleni 2-1-el lett biztos a második arany, Bud és Deac lőtték a gólokat. 2011-ben jött az újabb temesvári balfaszkodás, ismét az utolsóelőtti fordulóban kaptak ki közvetlen riválistól, ezúttal Galactól 2-1-re. 2012-ben is gála volt az utolsó forduló, két nappal előtte, az újrajátszatott városi derbyn lett meg a CFR harmadik aranya, bár ha a fordulók sorrendjét vesszük, akkor a mioveni-i mocsárban bevágott 5 gól hozta meg azt a bajnoki címet.

Az elmúlt tíz évben kétszer maradt az utolsó játéknapra a döntés, 2015-ben a FCSB 70, az ASA 68 pontról indult. A Iaşi akkor is betett a nyájnak egy 0-0-lal, de Vásárhely még jobban elcseszte: 1-2 otthon a kieső Galaccal, pedig egy győzelemmel bajnok lehetett volna, mert direkt eredmény neki kedvezett. Tavaly pedig 44-44 ponttal zárt Hagi és Gigi, az utolsó fordulóban mindkettő nyert, a Viitorul éppen ellenünk, és a szabályértelmezési jogvitából is ő jött ki jobban.

Kétszer is előfordult, hogy az utolsó fordulóban a második legyőzte az elsőt, csak nem eléggé. 1950-ben a 28 pontos UTA otthon kapott ki 3-1-re a meccs előtt 26 pontos Rapidtól, mégis bajnok lett, jobb gólaránnyal – a bukarestieknek még 4 gólt kellett volna rúgniuk az első helyhez. 1980-ban a Craiova vezetett két ponttal a Steaua előtt, amely idegenben, 2-1-re meg tudta nyerni a rangadót, de így is öttel rosszabb volt a gólkülönbsége. Még három hiányzott.

1973-ban a CFR lett a mérleg egyik nyelve, amikor gólkülönbség döntött az egyformán 39 pontos Dinamo és Craiova között, és eggyel volt lett a bukarestieké (51-32, illetve 54-36). Az utolsó fordulóban a Dinamo a Farult verte 1-0-ra, a Craiova pedig a CFR-t 4-2-re – ha eggyel többet rúg vagy eggyel kevesebbet kap, az Universitatea lett volna a bajnok.