A Tél ugyan egyelőre nagyon nehezen engedi lezárni az alapszakaszt, így az első play-off meccs pontos időpontjára is várnunk kell még, de a rájátszás előtt azért van néhány érdekes adat, amelyről érdemes összerakni egy posztot.

A CFR pontrekorddal nyerte az alapszakaszt, nyolccal többet szerzett mint 2016-ban az Astra és 2017-ben a Viitorul. Az akkori 51 pont most a harmadik helyre volt elég. Mindkét csapat ugyanúgy két pontos előnnyel indult a play-offban, mint most a CFR, mindkettő be is húzta a bajnoki címet. Az egyetlen különbség az volt, hogy míg az Astra a rájátszásban is a legtöbb pontot szerezte (22), tavaly Hagiék 18-ánál mindkét bukaresti csapat többet kapart össze: a FCSB 20-at, a Dinamo 19-et.

Az idei play-off mezőnye amúgy pont a pincsik leégése miatt nem azonos a tavalyival, a teljesen kicserélődött Iaşi-t a szezon előtti erősorrendünkben az utolsó helyre vártuk, erre a hétvégén újra velük játszunk. (Hatból ötöt így is eltaláltunk, akárcsak tavaly, nem is olyan rossz.) A Top6 többi tagja elleni eredmények alapján is a CFR a listavezető, ebben a rangsorban viszont a nyáj csak ötödik. Ha a csapatok megismételnék az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeket, már két fordulóval a vége előtt bajnok lenne a Vasutas.

A CFR gólszerzői a Top6 többi csapata ellen: Urko Vera 3, Culio 3, Deac 2, Baldé 2, Hoban 1, Djokovic 1, Vinicius 1, Ţucudean 1, Boli (öngól) 1.

Nem véletlen, hogy immár minden fogadóirodánál mi vagyunk a legnagyobb esélyesek, csak 1,8-szoros pénzt lehet nyerni a CFR bajnoki címével. A trend az év elején fordult meg, akkor még szenzációként hozta a Dzsíszípi.ró, hogy 2 irodánál is a második helyre estek vissza a juhok. Mára már mindegyiknél.

És még van egy fontos tényező: a Román Kupa, ahonnan a Top6 tagjai közül csak a Viitorul és a CFR esett ki eddig. A többieknek viszont fontos vigaszág lehet, hiszen a szezon végén a Liga 1-ből csak három csapat + a kupagyőztes mehet júliusban európai kupameccset játszani. A rájátszás programjában nem szerepel hétközi forduló, a négy elődöntősnek viszont három ilyen meccs is bejön majd – és az Astra vagy Craiova rotációs opciói még mindig alulmúlják Pet Rescue variálási lehetőségeit.

A tavalyi szezonhoz képest fontos és logikus változás, hogy pontegyenlőség esetén a rájátszásban elért egymás elleni eredmények, azonosság esetén pedig a rájátszásban elért gólarány dönti el a sorrendet. (Végre tanult valamit a LPF a tavalyi szabályértelmezési vitákból.) Ott van ugyan mindenekelőtt a felkerekített pontszámú csapatok hátránya, ám mivel az első három helyezett egyformán páratlan számú pontot szerzett az alapszakaszban, ez csak az Astra vagy a Viitorul ellen érintené a CFR-t – és ha nyolc pontos előnyt elszórakozna tíz meccsen a csapat, akkor nem is érdemli meg az első helyet.

Az esély megvan, a statisztika a CFR mellett szól. Tíz hét a play-off, tíz döntőt kéne megnyerni a negyedik bajnoki címhez, bár várhatóan már 6-7 győzelem is elég lesz a május 12-i bulihoz. Ahogy Tuskó Hopkins mondaná: és akkor iszunk!