Tisztelt Asztaltársak! Lassan lezárul az átigazolási piac, és idén is kivesézzük, melyik csapat milyen és mekkora szerepet vállalt ezen a télen a börzének aligha nevezhető disznópiacon. Lesznek itt kufárok, kofák, uzsorások és vigécek, lesznek kupecek és lókötők, ténsasszonnyok tejföllel, kocsmárosok és zugivó betyárok. És végül, de nem utolsósorban, itt lesz a piac királya is.

14. Juventus Bukarest – a vigéc

Jött: Opriş (Baloteşti), Balgiu, Drăghici, Simion, Constantinescu (Clinceni), Elek (Botoşani), Leca (Zimbru Chişinău), Ciobanu, Rogoveanu (Chiajna). D. Popescu (FCSB), Acolatse (togói, Foresta Suceava), Rabei (algériai, AS Lyon-Duchére), Fotescu (Axiopolis Cernavodă), Sălcianu (Turnu Măgurele)
Ment: Sesar (Inter Turku), Benga (Sandecja Nowy Sacz), Neag, Stoenac (ACS Şirineasa), Dzalamidze, Mihăescu, Lungu, Cazan, Brie, Măzărache, Neacşu, Călinţaru, Ţâră, Morariu, Beţa (szerződésbontás), Zaharia (Iaşi), Bărbulescu (Resicabányai CSM)

Bizonyos szempontból a Juventus várhatja a legjobb helyzetből a szezon hátralevő részét, ennél lejjebb sem elméletileg, sem gyakorlatilag nem eshet, utolsóként az út csak felfele vezethet. A motiváció hiánya miatt kapja a vigéc besorolást, még írmagját sem látom az akaratnak. Az átigazolási szezon utolsó napján igazoltak egy csomó alsóbb osztályú játékost. Valós érték eddig sem volt, ezután sem lesz, vicc az egész úgy ahogy van. Mondjuk a végén nevetni nem a vigéc fog, hanem mi és rajta.

13. Concordia Chiajna – a lókötő

Jött: Cioablă (Viitorul, kölcsönbe), Vitkauskas (Zalgiris Vilnius)
Ment: Bucurică (Voluntari), Rasdan (CSA Steaua), Dobrosavlevici, Spehar (Dunărea Călăraşi), Ciobanu, Rogoveanu (Juventus)

Természetesen nem bánom, hogy soros ellenfelünk nem igazolt télen, de azért mégiscsak furcsa, hogy bentmaradhatnak, de semmit nem tesznek érte. Az utolsó napon vettek kilóra pár zsugást. Mivel a Juventusszal ellentétben ők legalább nincsenek kieső helyen, ezért csak utolsó előttiek itt is. Érdekesség, hogy elengedték azt a Spehart, aki egykor nálunk nem játszott. Nem hiszem, hogy van lejjebb az egykor Szőr Alkesznek is feltűnő játékosnak. A Chiajnának van lejjebb és ha a Medgyes 19-re való laphúzása bejön, akkor a szezon végén oda is kerülnek.

12. Viitorul – a zugivó betyár

Jött: I. Hagi (Fiorentina), Lima (holland, Dordrecht), Voduţ (Voluntari), Cojocaru (Apollon Limasszol), Kilyén (ASA, kölcsönből vissza)
Ment: Ţucudean (CFR), Râmniceanu (Sepsi), Eric (Al-Markija), Ene (U), Cioablă (Chiajna, kölcsönbe), S. Rădoi (visszavonult)

A zugivó betyár már reggel hétkor részeg és hülyeségeket csinál. Most például megveszi Ianis Hagit (fotó) 2 millió euróért. Az apai szeretet nagyon szép dolog, de egy klub jövőjét kockára tenni emiatt talán kicsit túlzás. A srác megbukott a Fiorentinában? Na bumm, fiatal, menjen kölcsönbe a Serie B-be vagy máshova, és bizonyítson. Röhej, hogy egy ilyan klub 2 milliót fizet egy játékosért úgy, hogy a kerete minimum lyukas. Természetesen egy ilyen transzfer után Hagi csak ingyen igazolhatott és még el is kellett engednie bizonyos nagy fizetési igényű játékosokat. Mi jól jöttünk ki belőle, így vettük meg Ţucudeant, de a Viitorul szempontjából ez a transzferidőszak egy katasztrófa. Hacsak az ifjú Hagi meg nem táltosodik.

11. Dinamo – a kofa

Jött: Nistor (CFR), D. Popa (Botoşani, kölcsönből vissza), Pesic (horvát, Hajduk Split), M. Popescu, Olteanu (Voluntari, kölcsönből vissza), Monroy (spanyol, klubnélküli), Torje (Ahmat Groznij, kölcsönbe), Palic (horvát, Mouscron)
Ment: Costache (CFR), Rivaldinho, Nascimento (Levszki Szófia), P. Anton (Anzsi Mahacskala), Filip (Hajduk Split)

A kofának mindig nagy a szája, állandóan kelleti a portékát, de aztán valahogy mindig pórul is jár. A Dinamo konkrétan eladott vagy elengedett egy csomó értéket a csapatból. Costache, Rivaldinho, Paul Anton, Filip és a mi Nascimentónk is lelépett, ezen kerestek vagy kétmillió eurót, de drasztikusan csökkentették a play-off esélyeiket, lévén az érkezők köszönőviszonyban sincsenek a távozókkal. Ez persze hosszútávon nekik nem jó, sőt nekünk konkrétan rossz, de a kofát nem érdekli, csak tömve legyen a zsebe.

10. FC Botosani – zugivó betyár, az uzsorás öccse

Jött: Golofca, Achim (FCSB), Acsinte (Voluntari), Axente (Al-Fajszali), Golubovics (boszniai, Medgyes)
Ment: L. Buş (Astra), Bordeianu (CFR), Târşa (Clinceni, kölcsönbe), Kuku (Sepsi, kölcsönbe), D. Popa (Dinamo, kölcsönből vissza),Târnovan (Hermannstadt), Elek (Juventus)

Az uzsorás öccse az uzsorás táppénzén él. Ha véletlenül valamit jól csinál, azt az uzsorásnak adja, cserébe nem hagyják éhen veszni és olcsó pálinkára is mindig jut. Kétség nélkül szánalmas szerep az övé, de persze van akinek a kényelem fontosabb. A Botos Sanyi eladta Bordeianut, a szomorú srácot, aki nagyon Buş és helyettesítette őket a juhoktól kapott emberekkel. Nincs itt semmi meglepő, nyugodtan lehet fogadni a FCSB 6 pontjára ellenük.

9. FCSB – az uzsorás

Jött: Cr. Tănase, Găman (Karabükspor)
Ment: Niţă (Sparta Prága), Golofca, Achim (Botoşani), D. Benzar, Pleaşcă (Voluntari, kölcsönbe), De Amorim (Kayserispor, kölcsönbe), D. Popescu (Juventus), Szecui (Clinceni)

Az eFCé Szporting Berbécs az teszi, amihez az uzsorás a legjobban ért. Reklámoztatja magát és szidatja az ellenfelet a lakájmédiában és 6 pontért cserébe  kölcsönadja a resztlit a fiókcsapatainak. Az utolsó napon érthetetlen módon eladták a válogatott kapusukat, szóval teljes katasztrófa lenne a januárjuk, ha nem hozták volna haza a török első ligából Cristi Tănaset és Gămant (fotó). Ha nem lennének ilyen válogatott hülyék mögöttük simán lejjebb sorolom őket.

8.  Temesvári ACS Poli – a lusta kocsmáros

Jött: Popovici (Szabail FK), Zaluschi (Ripensia), Kayondo (ugandai, FC Durban), Enescu (Etnikosz), Khubutia (grúz, Medgyes)
Ment: Abraw (AmaZulu), Creţu (Medgyes), Miguel (Bragantino), Soljic, Curjuric (szerződésbontás)

A kocsmárost nem veti fel a pénz, de biztos a megélhetése, és tulajdonképpen sok dolga nincs is. Meghallgat egy kis pletykát itt, elhallgat egy kis titkot ott, farag a költségeken ahol tud. Éppen ilyen a Poli is. Nincs sok pénzük, de van 26 pontjuk, bajban idén nem lesznek, van vagy 4 rosszabb csapat náluk, igazolnak 2 olcsó játékost, elengednek négyet, kevesebb a fizetés és Miguelért talán pénzt is kaptak.

7. FC. Voluntari – a buta lókupec

Jött: D. Benzar, Pleaşcă (FCSB, kölcsönbe), Bucurică (Chiajna), V. Nicolae (Afumaţi, kölcsönből vissza)
Ment: M. Popescu, Olteanu (Dinamo, kölcsönből vissza), Acsinte (Botoşani), Maftei (Rapid), Voduţ (Viitorul), Popadiuc (Irtis Pavlodar), Tăbăcariu (FC Argeş)

Darabra mennek és jönnek az azonos értékű termékek, néha becsúszik egy-egy jobbacska kölcsöntermék. Nagyjából ilyen a Voluntari transzferidőszaka most. a Dinamóhoz visszaküldték a kölcsönkapott Popescut és Olteanut, a nyájból meg jött két birka (Benzar és Pleaşcă). Ebben a transzferidőszakban a csapatok jó része gyengült, a Voluntari viszont nem, igaz nem is erősödtek.

6. CSM Poli Iaşi – a szorgos kocsmáros

Jött: Gavrilă (Etnikosz), Taciuc (Ştiinţa Miroslava), Zaharia (Juventus)
Ment: Tiago Almeida (Uniao Madeira), Vremea (Petrocub Sărata-Galbenă), Moisi (Miroslava, kölcsönbe), Spătaru (szerződésbontás)

Első ránézésre a két Poli ugyanúgy nem csinál semmit, de az a helyzet, hogy nekem a jászvásári politika okosabbnak tűnik. Míg Temesváron alsóbb osztályú csapatból meg azerbajdzsáni kiesőből ,,erősítettek”, Iaşi-ban legalább első osztályból igazoltak támadót. Nyilván nem egy klasszis Gavrilă, de a Poli anyagi lehetőségei nem is engednek meg ennél többet. Ezenkívül megszabadultak a perememberek egy részétől, és elküldték a nagy fizetésű Almeidát, aki abból kiindulva, hogy csak 11 meccset kapott nemigen vált be.

5. Astra Giurgiu – a kufár

Jött: Urko Vera (spanyol, CFR, kölcsönbe), L. Buş (Botoşani), Fl. Matei (Rijeka, kölcsönbe – fotó), Bărbulescu (Viitorul Domneşti)
Ment: Ioniţă (CFR), Le Tallec (Orléans), Marquinhos, Nyuiadzi (Zalgiris Vilnius)

A kufár pofátlanul lehúz, irreális árakat szab meg és minden létező eszközzel igyekszik feljebb srófolni az eladásra szánt termék árát. Még az sem okoz neki gondot, hogy cikket írasson egy zugfirkásszal, összeboronálva Ioniţă-t más klubokkal. Miután sikerül kaszálni, kölcsönkér innen-onnan, hogy aztán kezdhesse elölről az egészet. Persze előbb még elküldi az egy gól híján Orleans-i szüzet. Viszlát Le Tallec.

4.  KVSC – a ténsasszony a tejföllel

Jött: Ţucudean (Viitorul), Costache (Dinamo), Gilvan (brazil, Atlético Goianiense), Ioniţă (Astra), Bordeianu (Botoşani)
Ment: Nistor (Dinamo), Urko Vera (Astra, kölcsönbe), Yasin Hamed (Sepsi), Moutinho (Leonesa)

A ténsasszonynak mindenki előre köszön, ő vezeti a bajnokságot. A szezon legfinomabb tejföle van a babos kendővel letakart kosárkájában, és jó dolgában azt sem tudja mit csináljon. Érdemben nem erősít ugyan, a csapat főleg ebben a szezonban nem lesz sokkal erősebb, de a keret piacképessége kategóriákat nő köszönhetően a Costache-Jánoska duónak. A brazil bekk mellett ugyan kérdőjel van, de ígéretesnek tűnik, a ballaszttól való megszabadulás (Nistor, Hamed, Moutinho) viszont bőven elég a 4. helyre.

3. Medgyesi Gaz Metan – a hazárdőr lókupec

Jött: Edinho Júnior (brazil, Almancilense), Creţu (ACS Poli), Caiado (portugál, Ponferradina), Diogo Rosado (portugal, 1º de Agosto), Hélio (brazil, Desportivo Brasil), Joao Diogo (portugál, Belenenses), Ely (zöld-foki szigeteki, Pinhalnovense), Rondón (venezuelai, klubnélküli)
Ment: Bic (Craiova), Paolo Jorge (Trofense), De Vriese (Xylotimpu), Voicu (Rapid), Surugiu (Hermannstadt), Zderic (Kukesi), Golubovics (Botoşani), Khubutia (ACS Poli), Lokaj (szerződésbontás)

A Gaz Metan előkelő helye nem a frissen szerződtetett kiváló játékosoknak szól, hanem az akaratnak ami látható a csapaton. Bic eladása tényleg nem a motiváció hiánya, muszáj volt elengedni, a 200.000 érte kapott euró egy csődeljárás alatt levő kis klub esetében élet és halál között dönthet. Mindent egybevéve irdatlan munka lehetett ennyi játékost szerződtetni. nem vagyok róla meggyőződve, hogy be is fognak válni, elvégre a klub először nyúl bele keményen a portugál/brazil piacba, de az akaratot tényleg értékelem. A legnagyobb név egyértelműen az Európa Ligát megjárt Rondón, aki a portugál Nacionalban játszott. Ha véletlenül bentmaradnak és ezek közül a játékosok közül 1, azaz EGY darab igazán jó és eladható lesz, akkor nemhogy kijönnek a csődeljárás alól, hanem egy szintet előre is lépnek a középmezőny felé jövőre.

2. CSU Craiova – az okos lókupec

Jött: Bic (Medgyes), Glavina (szlovén, Rudar Velenje), R. Popa (klubnélküli)
Ment: Spahija, F. Rossi (szerződésbontás)

Kereken 200.000 euróért szereztek durván 1.000.000 eurónyi értéket. Lerabolták a Medgyest, elhozva a 23 éves Bicet féláron, igazoltak egy 25 éves szlovén középcsatárt és kukáztak egy 20 éves ifiszabályba pont illő belső védőt. Három potenciálisan piacképes játékos minimális befektetéssel. Ez már igen. Ha hozzátesszük, hogy elengedtek két be nem vált nagy fizetésű idegenlégióst, Fausto Rossit és Spahiját, ez a transzferszezon több mint jó.

1. Sepsi OSK – a király

Jött: Kuku (nigériai, Botoşani, kölcsönbe), Gorrin (spanyol, Boavista), Dalmau (spanyol, Levante), Filipe Oliveira (portugál, klubnélküli), Yasin Hamed (CFR), Szimonovszki (macedón, FC Lahti), Râmniceanu (Viitorul), Obsivac (horvát, Atirau), Viera (elefántcsontparti, klubnélküli), Sato (fülöp-szigeteki, Horsens), Babei (Kézdivásárhelyi SE)
Ment: Răduţoiu, Damian (FC Brassó), Huiban (Snagov), Grecu, Astafei, Thiaw, Mitra, Herea, Miron (szerződésbontás), Nikolics (Napredak Krusevac), Iovu (Miroslava).

Tavaly október tájékán láttam a Sepsi OSK szurkolói oldalán egy kiírást, miszerint ,,rosszul lehet játszani, de szív nélkül soha”. Igazán nem rosszindulatból odakommenteltem, hogy nem kell dühöngeni, nem szív nélkül játszottak a fiúk, csak nemigen tudnak többet. Erre természetesen elmondták, hogy nem nézek Sepsi meccset, elküldtek olyan éghajlatra, ahol nem fázom és még le is tiltottak a Facebook-oldalukról. Abból kiindulva, hogy a klub vezetése gyakorlatilag az első adandó alkalommal lecserélte több mint a fél keretet, valami igazam azért csak lehetett. A kellemetlen élmény ellenére jár a Sepsinek az első hely és a király titulus. Ezen a szinten nagyon komoly neveket hoztak, Barcelona-nevelés is van köztük (Albert Dalmau – fotó), többé-kevésbé biztos vagyok a bentmaradásukban.