Tisztelt Asztaltársak! A fellegvári madarak azt csiripelik, hogy a Karácsony alkalmából új Apple-termékkel lepjük meg Békakil urat. iPod, iPhone és iPad után most iGazolást kap a fa alá. Reméljük nagyon fog gazolni szegény, mert csúcsminőséget szerződtetünk.

Ahogy minden télen, a román sörsajtó sportsajtó most is lehozta tutibiztos tippjeit arról, kiknek adatik majd meg a lehetőség, hogy bajnoki címet ünnepeljenek. A listát látva megnyugodhatott KEG kolléga úr is, Coutinho fél évet még biztosan marad Liverpoolban. A rangsort aszerint állítottam össze, hogy kinek örülnék a legkevésbé, és kinek a legjobban. A szám után a név következik és az aktuális csapat zárójelben a nevelőegyesület (U19), majd a játékos posztja, végül pedig az ügynökségének a neve

7. Kamer Qaka, Poli Iaşi (Valerenga Oslo) – CM  (védekező középpályás) – Sevenfootballinvestment

Qaka 17 meccset játszott a Liga 1-ben idén, nem lőtt gólt, viszont adott egy gólpasszt. Tehetséges játékos, meghívót kapott az albán válogatottba is. Jól passzol, elég gyors, használja a fejét is, viszont nagyon tapasztalatlan (összesen 45 első ligás meccse van) és fizikálisan szerintem gyenge. 2-3 éven belül lehet belőle egy román ligát kinövő játékos, most viszont nem tudom elképzelni a KVSC kezdőjében. A jövő évi európai kupákhoz nekünk nemcsak tehetséges, hanem tapasztalt játékosokra is szükségünk van és most a Culio-Deac-Hoban-Djoko-Nistor vonalban nem tudom hova férne be. A Sevenfootballinvestment nem egy nagy ügynökség, inkább a dél-amerikai piacra vannak kihegyezve, mint az európaira.

Bmiky kiegészítése: a román sportmédia valamiért túllihegi a Iaşi nyáron szerzett légiósait.

6. Valentin Costache, Dinamo (Dinamo) – RW (jobbszélső) – Ioan Becali

A hírek szerint már egy hónapja leigazoltuk 800 000 euróért. Hol kezdjem? Először is: tapasztalatlan, 19 éves, 22 meccse van az első osztályban, másrészt nem látom, hogy miben emelkedne ki a többi így teljesítő fiatal játékos közül? Fizikalitásban tuti nem, abban gyenge, de oké, még nőhet. Tapasztalatban, megint nem, de ez is oké. Viszont nem cselez úgy, mint Moruțan, nem lő úgy mint Ioniță, és nem olyan kétlábas, mint Ndlovu. Mindenben jobb az átlagnál és volt egy jó őszi szezonja (16 meccs, 4 gól, 5 gólpassz). Ha ezután ilyen játékosokért fogunk kicsengetni majdnem egymillió eurót, akkor pár év múlva elég szomorúak leszünk. Mármint mi szurkolók, mert hogy Ioan Becali röhögni fog, az biztos.

Bmiky kiegészítése: benne volt a Dinamo-játékosok idei összes piálós botrányában, inkább tűnik elkényeztetett hülyegyereknek, mint focistának.

5. Dino Ndlovu, Qarabag Agdam (Platinum Youth) – CF (center) – Elite Consulting Europe

Dino Ndlovu 27 éves befejezőcsatár, a mostani szezonban 13 meccsen 5 gólt és 4 gólpasszt jegyez az azeri bajnokságban, valamint a BL-selejtezőkben is lőtt 6 meccsen négyet, a csoportkörben viszont 5/0 a mérlege. Gyors, agilis csatár, jó lövőtechnikával. Tapasztaltabb, mint Costache, de van egy másik előnye is, alapjában véve ballábas, de mindkét csülkével jól érzi a kaput. Ugyanaz a problémám vele, mint Costacheval. Nem tudom, hogy mezőnyjátékban elég lesz-e, és ez a mai futballban nagy hiányosság lehet. A másik, hogy sosem játszott Romániában, fogalma sincs a viszonyokról, nem ismeri sem a kultúrát, sem a nyelvet. Ha nem tud beilleszkedni, akkor elég nagy lutri, ráadásul most van 3 jó csatárunk. Ha Baldé le is lép télen, Omrani és Vera bőven elég a szezon hátralevő részére.

Bmiky kiegészítése: a fene tudja, nem a center a keret legnagyobb hiányposztja.

4. Mihai Bordeianu, FC Botoșani (Ceahlăul) – CM (vkp) – nincs információ

Képzeljünk el egy középpályást, aki sokat hajt, elég gyors, kiválóan lát a pályán, jók a passzai, de a hosszúak is, visszazár védekezni is, viszont nem lő olyan jól, nem kifejezetten veszélyes a kapura és már 26, de nincs 100 felnőttmeccse. Bordeianu a fapados Deac. Semmiben nem olyan jó mint Deac (leszámítva a hosszúpasszt, abban viszont jobb), viszont van benne potenciál. Ami nekem kérdéses, hogy ez a potenciál kijön-e belőle egy szinttel feljebb. A felsőházi elvárások nélküli Botoșani-ból kitűnni egy dolog, hétről-hétre klasszist Deacot játszani a KVSC-ben teljesen más. Ahogy én őt most látom, szerintem padra jönne, rövidtávon mindenképp.

Bmiky kiegészítése: Hobant előbb-utóbb pótolni kell, de nem biztos, hogy vele.

3. Olimpiu Moruțan, Botoșani (U) – AM (támadó középpályás) – nincs ügynökség

Érte megérteném a 800 ezer eurót. Egy alapjában véve gyenge csapatban teljesített jól, 20 meccsen 2 gólt és 4 gólpasszt adott, alapember a playoffra hajtó Botos Sanyiban. 18 évesen már 40 elsőosztályú, felnőttmeccs van a lábában.  Az ügynöksége videója elején azt írják, hogy CM, AM és RW, vagyis belső középpályás, támadó középpályás és jobbszélső. Na én ebből leginkább a jobbszélsőt hiszem el, pedig tudom, hogy AM-nek használják inkább. A srác bitang gyors és nem tudom mikor láttam utoljára ilyen fiatal játékost ilyen hihetetlenül jól cselezni. Nem rosszak a passing skilljei, jól is lát a pályán, fizikálisan a korából adódóan gyenge, de ezen a legkönnyebb javítani.  Állítólag Békalé is bejelentkezett érte, nem lepődnék meg, ha nem minket választana.

Bmiky kiegészítése: Iszonyatos tehetség a gyerek, de a Botoşani-t ismerve inkább külföldre adják majd el, miközben a román médiában felverik az árát.

2. George Țucudean, Viitorul (UTA) – CF (center) – Sports Entertainment Group

Dacára annak, hogy ebből a társaságból neki jósolták a legnagyobb jövőt, én nem neki örülnék a legjobban. A srác egy klasszikus penalty-box csatár. Nem különösebben gyors, nem is cselez nagyon jól, de kiváló az ütemérzéke, jó a lövőtechnikája, bőven ligaátlag fölötti az első érintése. Egy olyan középpálya előtt, amelyik kiszolgálja aranyat érhet. Vannak viszont komoly problémáim is vele. Az első az, hogy nem segíti a mezőnyjátékot. Urko Vera kimegy opciót nyújtani a szélre, hogy a szélsőt ne tudja az ellenfél kettőzni, rendszeresen kiveszi a részét a támadásépítésből és labdakihozatalból. A mai futballban ez alapkövetelmény, ahogy alapelvárás a profi mentalitás is. És ez a másik bajom az úriemberrel, Țucudean még csak 26 éves, de U19-es kora óta megfordult 7 klubnál, nekem ez soknak tűnik, nincs nagy bajom a zsoldosokkal, tisztában vagyok vele, hogy ez egy ilyen világ, de az ilyen vándormadarakat nem szeretem. Az ügynöksége a komolyak közé tartozik, más hírességek mellett a fél holland válogatottat ők viszik, a teljesség igénye nélkül: De Vrij (Lazio), Strootman (Roma), Memphis Depay (Lyon), Wesley Hoedt (Southampton), Cillesen (Barcelona).

Bmiky kiegészítése: Tipikus romániai futballkurva, aki a Liga 1 élcsapataiból próbálja eladni magát külföldre, hogy onnan aztán fél év után hazasunnyogjon.

1. Alexandru Ioniță, Astra Giurgiu (Rapid Bukarest) – RW (jobbszélső) – Ioan Becali

Ha nem a Békakil klán lenne a menedzsere, azt mondanám, hogy ő a számunkra ideális játékos arhetípusa. Fiatal, mindössze 22 éves, de már 111 felnőttmeccs van a lábaiban, ebben a szezonban 19 meccsen 9 gól és 3 gólpassz áll a neve mellett. Gyors, agilis, jó az első érintése, fiatal kora dacára a mechanizmusok immár automatizmusok, jól is lő, és arra a posztra jön, ahol gyengék vagyunk. A rövidpasszokban jeleskedik, a hosszúktól nem vagyok elájulva, de ebben a korban még bővíthető és fejleszthető is a skillset. A Transfermarkt 1.2 millió euróra taksálja, amit nem csodálok.

Bmiky kiegészítése: Tárt karokkal várjuk.

Mindent egybevéve ez a pletykacunami nekem elég megalapozottnak tűnik, ha pedig igazak a pletykák akkor üdvözlendően koncepciózus a klub igazoláspolitikája. Csatárt keresnek Baldé helyére, ráadásul ugyanazt az agilis befejezőcsatártípust, jobbszélsőt, és belső középpályást, arra az esetre, ha valamelyik kulcs-CM lesérülne. Ami engem illet, tetszik ez a gondolkodásmód, de várjuk ki a végét.