Híreim vannak önök számára, khm, khm, Tisztelt Asztaltársak. Először is engedjék meg, hogy bemutatkozzak. Sir Humphrey Appleby vagyok, a brit köztisztségviselői kar nyugalmazott vezetője. Az önök szószólóinak megtisztelő felkérésére elvállaltam, hogy segítek eligazodni adminisztratív ügyekben, hiszen az időközönként cserélődő kabinet miniszterek zavaró jelenléte ellenére hosszú évekig irányítottam az adminisztrációs ügyek minisztériumát. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy kifogástalan munkát végeztem, amelynek jutalmául méltán nyertem el a kabinetfőnöki tisztséget. De végtére is belefáradtam egy ekkora amerikai rakétabázis, …ööö… akarom mondani európai nagyhatalom irányításába. Hiába, már Anglia sem a régi.

Ha jól értesültem önök itt valamennyien szurkolók és éhesek a bennfentes információkra. Nos szeretném leszögezni, hogy én megvetem az indiszkréciót, szóba sem jöhet, hogy állam, cég vagy klub titkokat fecsegjek ki. Ezért legfeljebb háttérbeszélgetésen, szigorúan bizalmasan informálhatom önöket a legújabb fejleményekről.

Nos, ott voltam az önök klubjának új igazgatótanácsának alakuló ülésen. Bár mindenki megesküdött, hogy a sajtónak egy szót sem szól, megfejethetetlen, sőt felfoghatatlan, hogy hogyan történt, de mégis felelőtlen sajtóhíresztelések láttak napvilágot. Olyasmi jelent meg a sajtóban, hogy az önök igen tisztelt klubvezetőjét, a kiváló Sir Julius urat kasztrálták… akarom mondani megfosztották minden hatalmától, a továbbiakban már csak reprezentatív feladatokat láthat el.

Az igazgatótanács új elnöke Mr. Stróman… elnézést kérek! Szóval az új elnök Mr. Marian Băgăcean lett. Ha már a dolog kiszivárgott, azt javasoltam az igazgatótanácsnak, hogy adjunk ki egy sajtóközleményt, amelyben elismerjük az igazgatótanács megalakulását. Így legalább enyhítjük a kárt. Néhány kulcskérdésben azonban hiába is próbáltam meggyőzni őket, úgy viselkedtek, mint valami fafejű kabinet miniszterek és partizánakcióba kezdtek.

Az odáig rendben van, hogy elmondták a klub honlapján, hogy öt tagú az új vezetőség, azonban hitelesebb lett volna a dolog, ha Mr. Băgăcean és Sir Julius mellett a másik három tagot is megnevezik. Sajnos nem hallgattak rám. Igaz Mr. Băgăcean később elmondta a tévéseknek, hogy Mr. Gadola is tagja az igazgatótanácsnak. Mindezt kommunikációs stratégiai szempontból nehezen lehetne csupa elismerő szavakkal illetni. Bármennyire is nem kenyerem a durva, vulgáris leegyszerűsítés, de meg kell mondanom, a szó ami eszembe jutott mindennek jellemzésére, az az ostobaság. Ámde sajnos elkövettek ennél egy lényegesen nagyobb hibát is. Hagyján, hogy kiemelték, hogy Sir Julius is tagja a vezetőtanácsnak, de őszinte megrökönyödésemre hivatalosan cáfolták a veterán klubelnök hatalmi kasztrációját. Képesek voltak szó szerint leírni, hogy Sir Julius megtartja eddigi funkcióját és feladatkörét. Hiába magyaráztam nekik, hogy ne tegyék, hiszen senki nem hitte volna el, hogy elvették Sir Julius érdemi döntési jogkörét addig, amíg hivatalosan nem cáfolják. Ráadásul mindezt ilyen átkozottul amatőr módon.

Pedig én szóltam, hogy feltűnő lesz, ha a pontos összefüggés a közleményben közölt információk és a tények közötti nem állapítható meg oly módon, hogy az ne okozzon lényeges problémát a román nyelv ismerőinek ismeretelméleti és szemantikai szempontból, amely ilyen formán a valóság tartalom megkérdőjeleződéséhez vezethet.

Hogy mégis mi a kendőzetlen igazság? Nos, Tisztelt Asztaltársak, az indiszkréciónak is van határa. Lakat van a számon. Az eddigieket is csak azért mondtam el, mert természetesen nem vehetek részt holmi sötét ügyek elkendőzésében.