Az elmúlt két szezon végén mindig azon siránkozott Mureşan elnök, hogy 14-15 játékos vitte a hátán a csapatot, nem volt elég mély a CFR kerete. Hát most nagyon is az lett, a legtöbb poszton hárman is küzdenek a kezdőbe kerülésért és játékpercekért. Szokásos szezon előtti keretelemzésünk következik.

Bevezetőnek Pálfi Csaba-Sándor kolléga rövid értekezése Pet Rescue kedvenc játékrendszeréről

A 4-4-2 egy rendkívül stabil formáció, amelyet általában labdadomináns csapatok alkalmaznak. A két csatárból, két belső középpályásból és két belső védőből álló tengely egy nagyon erős, területeket uraló blokk, amelynek összehangolt mozgása óriási előnyt képes biztosítani a 4-4-2-vel operáló csapatnak. A rendszert Sir Alex Ferguson fejlesztette tökélyre, aki egészen brutális eredményeket hozott a Manchester United élén.

A 4-4-2-nek természetesen rengeteg válfaja létezik. A 2010-es években általában a 4-4-2 Double Six verziót játszatják, ami két védekező profilú játékost jelent a középpálya belső terülteien. A román ligában a 4-4-2 (akárcsak a 3-5-2 vagy az 5-4-1) teljesen működőképes lehet, ha jól alkalmazzák, mivel az átlagklub repertoárja szinte csak taktikai (és nem stratégiai) előnyök kialakítására törekszik. Alig van olyan csapat, amely ellen ne válna be egy relatív mélyen (kb. 27-30 méter) védekező 4-4-2. Kétsoros védekezés ellen a Romániában használt támadószekciók gyengén használhatók, ha ezt Pet Rescue meg tudja spékelni hatásos kontrajátékkal, akkor rengeteg meccset nyerhetünk.

Mi kell a hatásos támadójátékhoz? Elsősorban kiemelkedő passzkészség, másodsorban kreatív középpálya. Ha ez megvan, a kétcsatáros rendszer hirtelen gyilkos erővé válik, amely futószalagon dolgozza ki a helyzeteket, mivel hol egyik, hol másik csatár nyit területet a társának (ez a tavaly alkalmazott 4-2-3-1-nél erősebb formáció). A 4-4-2-ben sok múlik a középpályán, nem véletlen, hogy Szőr Alkesz is egy Beckham–Keane–Scholes–Giggs sorral ért fel a klubfutball csúcsára. Angliában vagy a világon (akkoriban) volt jobb csatársor vagy védelem, mint a övé, középpályában viszont ő volt a legjobb. Hogy a mi középpályánk mire lesz képes? Nos, ezt Miki jobban tudja.

Nem, Csaba, nem tudom. Egyelőre. Mert nem láttuk egyetlen edzőmeccsen sem játszani a csapatot, ezért csak a Szlovéniából szivárgó infókra alapozunk. Az biztos, hogy rengeteg variációs lehetőség van szinten minden poszton és minden sorban. Ami a 4-4-2-t illeti, a magam részéről szívesebben látnám a Milan-féle gyémántot, de legyünk realisták: Culio vagy Nistor messze nem egy Kaká

Kapus. Az elején alighanem Mincă, de ha hibázik, akkor jöhet Duka. Olyan rotációra viszont nem számítsunk, mint amilyen az elmúlt két évben volt Mincă és Marc között, Pet Rescue csapatainál mindig egyértelmű volt, ki az első számú kapus. Vâtcă és Adrian Rus majd megküzd a harmadik helyért.

Jobbhátvéd. Manea az Aranygeneráció haveri kapcsolatrendszerének köszönhetően került ide, a szezon elején alighanem vele pipálja ki az U21-es szabályt. Ha nem válik be, ott van a tavaly megbízható iparosnak bizonyuló Peteleu vagy a védősor jolly-jokere, Luchin. Az biztos, hogy vissza fogjuk sírni Túlóra Lopest.

Belső védők. Öten vannak két helyre, de hárman közülük (Luchin, Balics, Mureşan) más poszton is tudnak játszani. Rengeteg a variációs lehetőség, ha az edzőmeccsekből indulunk ki, akkor a Vinicius–Horj duó kezdi a szezont. A brazilt a pontrúgásoknál mutatott gólerőssége helyezi a többiek elé, bár Pet Rescue csapataira sosem volt jellemző a kimagasló hatékonyság a rögzített játékhelyzeteknél. A hat felkészülési meccsen csak egyetlen védő (Camora) szerzett gólt, az is akció volt.

Balhátvéd. Hat kolozsvári szezon után Camora először kapott igazi konkurenciát, Vlad személyében, sőt, szükség esetén Balics vagy Luchin is bevethető ezen a poszton. A kapitánynak 13 meccs kell, hogy a klub történelmének legtöbb Liga 1-es meccset játszó futballistája legyen, és 39, hogy minden sorozatot beszámítva is megelőzze Cadút (254).

Jobb oldali középpályás. Normális körülmények között Deac, de hát itt most nincsenek normális körülmények. Az ifik közül Hamed és Sîrbu is itt játszik, közülük eddig az új fiú a meggyőzőbb. És ott van az utolsó pillanatban szerződtetett Moutinho is. 

Belső középpályások. Rombolóban Hoban helye elég biztosnak tűnik, a másik ember alighanem az adott meccs taktikája alapján lesz kiválasztva. Ha két védekező középpályás kell, akkor Mureşan vagy Laurenţiu Rus, ha egy támadóbb, akkor Nistor, Pelayo vagy Culio jöhet. Jó játékosok fognak túl sokat kimaradni.

Bal oldali középpályás. Egyenlő esélyekkel indul Nouvier és Păun, de akár Culio is ide kerülhet. A francia mellett a futómennyiség, az argentin mellett a helyzet-előkészítő képesség, a saját nevelés mellett pedig a sebesség szól.   

Csatárok. A felkészülési meccseken a legtöbbször Bokila és Omrani játszott együtt, Urko Verát viszont a két félidőn át kipróbált 4-2-3-1 ékjeként is tesztelte Pet Rescue. A három klasszikus centeralkatú támadó mellett ott van a kisebb, fürgébb Coman, aki az U21-es szabálynak köszönhetően akár egész komoly játékidőt kaphat.  

Az biztos, hogy Maráék szemmel láthatóan túlvásárolták magukat, több játékos van a keretben, mint amennyire valóban szükség lehet. A felkészülési meccseken kipróbált saját nevelésű ifiket (Monea, Petruş, Adrian Pop) nem számolva is 28 focistából áll a profi keret, miközben a csapat nem indul európai kupában és idén már Ligakupa sincs. A play-offba jutással és kupadöntővel számolva maximum 43 mérkőzés vár a CFR-re , ehhez 23-24 profi szerződéssel rendelkező játékos bőven elég lenne.

A történetnek biztos lesznek vesztesei, nem lepődnénk meg, ha szeptember 4-ig lennének távozók, akár az új szerzemények közül is. Pet Rescuenak pedig egy rengeteg egóval és majd ebből fakadó sértődöttséggel teli öltözőt kell majd kontrollálnia, ami az agresszív stílusát ismerve előre kódolja a konfliktusokat.