Filipe és Nouvier kimaradt a brassói edzőtáborba utazó keretből, mert nem akartak egy csereüzlet keretében az Astrához menni. Pet Rescue első fellegvári erődemonstrációja egy olyan részletre mutat rá a klub új politikájában, amely erősen aggasztó a jövőre nézve.

Kezdjük azzal, hogy mit nyert és mit vesztett volna a csapat a Lung jr. cserébe Filipe + Nouvier üzleten. Jött volna a Liga 1 egyik klasszis kapusa, akinek kellő nemzetközi rutinja is van. Lung jr. ugyanakkor 27 évesen, bajnoki címmel és egy remek Európa Liga-szezonnal a háta mögött sem tudott külföldre szerződni, azaz a CFR számára is „csak” szakmailag lett volna hasznos, hosszú távon anyagilag is profitálni aligha lehet belőle. A szezon előtt a kapuskérdés nem volt égető, felső-középkategóriás, nagyon tapasztalt hálóőrök voltak a keretben, de Marc elküldése már jelezte, hogy itt is változtatni akar az új vezetés.

A Lung gyereknél jobbat tényleg nem nagyon találni a román piacon (Niţă ugyebár mozdíthatatlan a juhoknál), viszont Filipe + Nouvier túl nagy ár lenne érte. Két olyan játékosról van ugyanis szó, akik ugyan hullámzó teljesítményt nyújtottak az elmúlt években, ám a koruk miatt (egyaránt 22 évesek) bőven van bennük fejlődési potenciál. Ezzel együtt pedig a piaci értékük is nőhet, ráadásul a posztjuk miatt sokkal jobban eladhatók, mint egy kapus.

A történetnek két üzenete van.

1. Az új vezetés a régi keret szinte összes játékosát feláldozhatónak tartja. A módszer pedig egyben üzenet mindenkinek: nektek itt nem osztanak lapot!

2. Az új vezetést (egyelőre legalábbis) egyáltalán nem érdeklik a bevételek. Miközben a Pászkány-korszak megmutatta, hogy megfelelő és átgondolt befektetéssel akár komoly profitot is lehet termelni még a román fociban is, majd a csődvédelem két éve azt, hogy okos igazolás-politikával kevés pénzből is szinten lehet tartani egy klubot, most egyelőre csak a nagyzoló rongyrázást látjuk. Új és sokkal drágább edző, új és biztosan nagyobb fizetésű játékosok. Nyolc millió eurós költségvetés, miközben idén a bevételi oldalon csak a tévés pénzek (kb. 2–2,5 millió) állnak. Az érkező játékosok többsége pedig a harmincas éveiben jár, azaz eladhatatlan.

Ez a befektetés csak egy bajnoki címmel és utána egy minimum EL-csoportkörös szerepléssel térül meg. A Stróman mindent egy lapra tesz fel a jelek szerint, a win/now üzemmód azonban sokkal inkább tűnik egy kockázatos hazárdjátéknak, mint átgondolt stratégiának. Önzetlen, jótékony befektetők, akik kizárólag a foci öröme és a szurkolók boldogsága érdekében lapátolnak pénzt a klubokba, csak a gyerekmesében léteznek. Tessék csak megkérdezni a Tulajdonost, Aki Már Csak Szurkoló.  

Közben alakulgat az edzőmeccsek programja is, bár az egyikhez még ellenfél kerestetik

Június 21., 11.00, Brassó: Sepsi OSK–CFR
Június 27., Maribor: CFR–Partizan Belgrád
Június 30., Maribor: CFR–NK Istra
Július 3., Maribor: ismeretlen ellenféllel
Július 6., Maribor: CFR–FK Zalgiris Vilnius